5G ağlarının altyapısının yavaş yavaş daha çok oluşmaya başlaması sektörde yeniliklerin artması beklentisini getirirken daha yoğun kullanılabilecek teknolojiler ile birçok sektördeki girişim ekosisteminin de hızlı gelişmesi anlamına geliyor. Donanım fiyatlarının azalacağı ve buna karşılık yazılımlar ile görsel gerçeklik araçlarının artacağı tahminleriyle birlikte 5G'nin önümüzdeki senelerde yapılacak tüm altyapı ve diğer yatırımlara ivme kazandıracağı da düşünülüyor.
Akıllı telefon penetrasyonunun doyuma ulaştığının düşünülmesi, cihaz yenileme dışında ilk defa kullanımların oranının düşük olacağı gibi beklentilerin olması, görsel ve artırılmış gerçeklik cihazlarına talebin artması beklentisi olmasına karşılık 5G'nin tam olarak müşterilerde nasıl karşılık göreceği henüz net değil. 3G'den LTE'ye geçiş sürecinde yaşanan heyecanın 5G ile olmama ihtimali operatörlerle birlikte bu ekosistemdeki diğer şirketlerin de yatırımlarını nasıl şekillendireceklerini gözden geçirmelerini gerektiriyor.
5G'nin sağlıktan lojistiğe birçok sektörü değiştireceği düşünülüyor. Özellikle salgın sonunda sağlık hizmetlerine uzaktan erişim ihtiyacının artması, randevular için hastanede daha az zaman geçirme ihtiyacı nedeniyle farklı çözümler arayışına gidilmesi, sağlık sektöründe çalışanların daha hızlı işlemleri halletmelerinin sağlanması gibi nedenlerden dolayı IoT bazlı teknolojilere ihtiyaç artarak devam etmekte. IDC'nin tahminlerine göre salgın öncesinde de IoT yatırımlarının en fazla artacağı sektörlerden biri olarak düşünülen sağlık sektörü bu nedenle de 5G altyapısı için önemli bir alan oluşturuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap