İki yıl evvel teknoloji trendleri hakkında ön görüde bulunan uzmanlar, temelde Yapay Zeka ve bilişsel teknolojilerinin, İnternet devriminden bile daha köklü değişiklikler yaratacağını ve dünyadaki iş yapış biçimlerini ve sektörleri eşi benzeri görülmemiş biçimde değiştireceği söylemişti. Pandemiden yaklaşık iki yıl önce yapılan bu açıklamalar, aslında 2020'deki teknolojik gelişmelerin -salgından habersiz- tablosunu ortaya koymuştu.
Tüm dünya hiç deneyimlenmeyen ve öngörülemeyen zamanlardan geçiyor. Yaklaşık bir seneden fazla bir zamandır, dünya topyekun salgın ile mücadele ediyor. Bu salgın, ihtiyaç ve tüketim alışkanlıklarımızı tepeden tırnağı değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Uzmanlar bundan sonrası için 'yoğunlaştırlmış' bir dijitalleşme çağı bekliyor. İş dünyası, eğitim, sağlık ve günlük hayat hiç tahmin edilemeyen bir yöne doğru ilerlemeye başladı bile.
Sağlıktan finansa, turizmden eğitime, perakendeden bankacılığa kadar her sektörde veri analizine dayalı yapay zeka teknolojilerinin kullanıldığı köklü değişiklikler yaşanacak. Uzaktan teşhise imkan veren medikal ekipman teknolojileri, uzaktan iş birliği ve paylaşım platformları, dijital eğlence içerikleri ve evlerimizin kapısına son kilometre hizmet/ürün sağlayan iş modelleri en ön planda olacak. Öte yandan robot asistanlar ve araç otomasyonları da 2021’de daha çok konuşulacak.
Fintech devrimi ivme kazanacak
Pandemiyle insanların fintech'lere ve alternatif ödemelere olan yaklaşımlarının olumlu yönde değişti. Bu yüzden 2021 yılında fintech devrimi ivme kazanacak. Açık bankacılık kavram hem fintech hem de bankacılık sektörünün geleceği yeniden şekillendirecek. Artık kullanıcılar hangi banka veya finansal kuruluş ile çalışıyor olursa olsun, bu kurumlardaki hesaplarına onlara en iyi deneyimi sağlayan uygulamalar üzerinden ulaşabilecek. Bundan böyle rekabet, kullanıcı deneyimi üzerinden şekillenecek.
Temassız teknolojilerin güçlü bir yeri var
Pandeminin en önemli etkilerinden biri de temassız teknolojiler konusundaki bilincin artması ve bu teknolojilerin daha da yaygınlaşması... Önümüzdeki dönemde de bu konunun trend olacağını söylemek mümkün. Bu doğrultuda kullanıcıların hayatını kolaylaştıran çözümlerimizi yaygınlaşıyor. Kullanıcıların dijital ürün ve hizmetlere her geçen gün daha fazla yönelmesi ile birlikte kurumların veri tabanlarında biriken veri de hızla artıyor. Temassız ödeme teknolojilerinin 2021 yılının trendleri arasında güçlü bir yeri olacak. Çünkü veri artık daha da kıymetli.
Siber Güvenlik
Dijitalleşme bazı tehditleri de beraberinde getiriyor. Siber güvenlik konusu her zamankinden daha da önemli... Siber ortamlardaki bilgi ve operasyon güvenliğini sağlayan, riski önleyen uygulamalar daha çok ön plana çıkıyor. Siber güvenlik pazarında yapay zekanın pazar payının 2026 yılına kadar 38.2 milyar doları bulacağı öngörülüyor.
Uzaktan çalışma yaygınlaşacak
Önümüzdeki yılda çoğu şirketin evden çalışmaya devam edecek. Dropbox ve Twitter bu çalışma sistemini kalıcı hale getirdi. Microsoft ve Facebook çalışanları ise 2021'in sonuna kadar ofislere dönmeyecek. Salgın öncesi birçok şirket için tercih edilmeyen bu çalışma yöntemi, orta ve küçük ölçekli şirketler için de geçerli oldu. Bunun sebebi işlerin uzaktan, etkin bir şekilde yürütülebileceği ve daha düşük operasyonel maliyetlerle sonuçlanabileceği kanıtlandı. Bu nedenle, 2021 ve sonrasında şirketlerin dijital dönüşüm uygulamalarında, uzaktan çalışmaya da yer vermesi olası görünüyor.
Hız, her şey...
5G teknolojisi ön plana çıkacak. Küresel çapta kullanılmaya başlanacak olan bu teknoloji, telekominikasyon sektörü dışında, diğer sektörlerde de köklü değişiklikler yapacak. E-ticarete olan yönelimin artmasıyla tüketicinin en önemli beklentisi özellikle de günlük ihtiyaçlar için de hız haline geldi. Yeni nesil e-ticaret kavramı, hızlı ticaret gelecek dönemin en önemli trendi olacak.
Online market, yemek siparişi yükseliyor
Değişikliğin en çok yaşandığı alanların başında ise online market alışverişleri geldi. Salgın döneminde kazanç sağlayan sektörlerden biri de online yemek teslimatı ve market alışverişi oldu. İlerleyen günlerde kategori dağılımındaki bu davranış eskiye dönse de pandemi sürecinde iyi bir deneyim elde eden müşteriler için bu satın alma alışkanlığı kalıcı olacaktır.
Dijital sağlık çözümleri ön planda olacak
Covid-19 nedeniyle talebin hızla arttığı sağlık endüstrisi için yenilik artık bir seçenek değil zorunluluk haline geldi. İçinde bulunduğumuz durum itibari ile uygun fiyatlı, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir dijital sağlık çözümlerinin geliştirilmesi ve benimsenmesi gerekli. Bu alanda birden fazla yenilik bizleri bekliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap