Twitter, Spaces'ı geliştirmesi için sosyal podcast uygulaması Breaker'ı satın aldı

Breaker'ın ekibi, Twitter'ın sesli sohbet odaları Audio Spaces'ı geliştirmek üzere şirkete katılıyor. Breaker, podcastlerin popüler olmadığı bir dönemde platforma etkileşim özellikleri ekleyerek, podcastlerin yaygınlaşmasını sağladı.
Twitter, Spaces'ı geliştirmesi için sosyal podcast uygulaması Breaker'ı satın aldı

Geçen ay Sosyal ağ kavramına yeni bir soluk getiren ekran paylaşımı uygulaması Squad'ı satın alan Twitter, Podcast odağında sosyal yayıncılık uygulaması Breaker'ı satın aldığını duyurdu. Satın alma ile birlikte Breaker'ın ekibi, Twitter'ın yakın zamanda tanıttığı sesli sohbet odaları Audio Spaces'ı geliştirmek üzere şirkete katılacak. 

Breaker, tıpkı etkileşim ve sohbetleri şekillendirmek üzere Twitter'a katılan Squad gibi yayın hayatına veda edecek. Breaker'ın 15 Ocak 2021'de kapanması planlanıyor. 

Platformun kapanacağı tarihe kadar, Breaker kullanıcıları OPML dosyalarını, başka bir platforma yüklemek üzere dışarı aktarabilecek. Bu noktada girişim, kullanıcıları Spotify, Stitcher, Overcast, Pocket Casts ve Castro gibi farklı seçeneklere yönlendiriyor. Breaker'ı hosting için kullananların ise RSS akışı üzerinden dosyaları başka bir platforma aktarabilmesi mümkün. 

Podcast alanındaki hareketlilik dikkat çekiyor

Hem içerik hem de platform çeşitliliği açısından son yılların yıldızı haline gelen podcastler beraberinde podcast girişimlerini de sahneye taşıyor. 

Özellikle Spotify'ın Podcast odağında yaptığı yatırımlar, diğer içerik odaklı teknoloji şirketlerini de pazara girmeye teşvik ediyor. Bu noktada dijital radyo Sirius XM'in Temmuz ayında podcast servisi Stitcher'ı 300 milyon dolara satın aldığını hatırlatalım. 

Aralık ayının son günlerinde ise Amazon, podcast yapım şirketi Wondery’yi 300 milyon dolara satın aldığını ve orijinal ses içeriği kataloğunu genişlettiğini duyurdu. Anlaşma kapsamında Wondery, e-ticaret devinin müzik akış ayağı olan Amazon Music’e katıldı. 

Breaker kullanıcılarına neler sunuyordu? 

Gelelim Breaker'ın geçmişine ve sunduğu hizmetlere. Breaker, 2016 yılında Erik Berlin ve Leah Culver tarafından kurulduğunda podcastler henüz bu kadar popüler değildi.

Podcast uygulamalarının verimlilik uygulamalarıyla bir tutulduğu bu dönemde, şirket Podcast içeriklerine etkileşim özelliği getirerek, adeta bir devrim yarattı. Bu sayede podcast sahipleri, topluluk oluşturma imkanına kavuşurken, dinleyiciler de bölümlere beğeni ve yorum bırakabilir hale geldi. Aynı şekilde kullanıcılar, Breaker sayesinde arkadaşlarını takip ederek yeni podcastler keşfetti ve sevdiği podcast programlarını sosyal ağlarda paylaşabildi. 

Girişimin kurucularının geçmişine baktığımızda, Breaker'ı rakiplerinden ayrıştıran etkileşim özellikleri fikrinin nereden geldiğini daha net anlıyoruz. Zira girişimin kurucu ortağı ve CEO'su Erik Berlin Breaker'ı kurmadan önce 140 Proof isimli bir sosyal medya şirketini kurmuştu.140 Proof'un sonrasında Acuity'ye satıldığını da ekleyelim. 

Breaker'ın kurucu ortağı ve CTO'su Leah Culver ise daha önce Pownce and Grove'u kurmuş ve OAuth ve oEmbed teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştu. 

Breaker ekibinin Twitter'daki konumu ne olacak? 

Breaker CEO'su Erik Berlin satın alma ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Bizler, Breaker'da, sesli iletişim konusunda gerçekten tutkuluyuz ve Twitter'ın dünyanın her yerinden insanlar için halka açık sohbetleri kolaylaştırma yöntemlerinden ilham alıyoruz. Twitter'daki girişimci ruhtan etkilendik ve ekibin yarattığı yeni deneyimler konusunda hevesliyiz."

CTO Leah Culver ise paylaştığı bir tweet ile Twitter Spaces'ı geliştirmek üzere ekibe katılmaktan heyecan duyduğunu açıkladı. Periscope'un kurucu ortağı ve Twitter'ın ürün lideri Kaybon Beykpour, Culver'ın Tweetini yanıtlayarak "Birlikte çalışacağımız için çok heyecanlıyım!" dedi. 

Twitter Mühendislik Lideri Michael Montano da paylaştığı bir tweet ile Erik Berlin, Leah Culver'ın yanı sıra Breaker'ın tasarımcısı Emma Lundin'in ekibe katılacağını açıkladı. 

Her geçen gün yeni bir satın alma ile gündeme gelen Twitter, yakın zamanda içerik ve etkileşim bakımından çok daha zengin bir platform olarak konumlanmayı amaçlıyor. Ekibe yeni katılan yeteneklerin geliştirdiği özellikleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.