SPONSORLU

Mobil Uygulama Geliştirme Türleri: Yerel, Hibrit, Platform Tabanlı Yaklaşımlar ve Daha Fazlası

Mobil cihazlar modası geçmiş ya da geçecek bir teknoloji gibi görünmüyor. 2020 yılı verilerine göre ortalama bir kullanıcı mobil cihazlarda günde üç saatten fazla zaman harcıyor. Bununla birlikte, mobil web sitelerinin payı sürekli olarak azalmakta, kullanıcılar bu sitelere günlük ortalama yalnızca 12 dakika ayırmaktalar.
Mobil Uygulama Geliştirme Türleri: Yerel, Hibrit, Platform Tabanlı Yaklaşımlar ve Daha Fazlası

Buna göre diyebiliriz ki, mobil cihazlarda uygulama kullanımı daha çok tercih ediliyor. Çünkü uygulamalar daha az sorun ile daha etkin dolaşım sağlıyorlar. Hedef ister daha fazla kullanıcı elde etmek, daha çok satış yapmak olsun, ister süreçleri otomasyona taşımak ve çalışanların üretkenliğini artırmak olsun, işletmelerin mobil uygulamalar geliştirmekten başka çaresi kalmıyor. Bugün, mobil uygulama geliştirmek için kullanılan yerel, hibrit ve platform tabanlı yaklaşımları inceledikten sonra sundukları avantajları ve dezavantajları karşılaştıracağız.

Yerel Uygulama Geliştirme

Yerel mobil uygulama geliştirme, uygulama oluşturmanın klasik bir yoludur. Her mobil işletim sisteminin kendine has kısıtlamaları, özellikleri ve en iyi uygulama yöntemleri olduğu varsayılır. Yararlı ve hızlı bir uygulama oluşturmak için, ilk adımdan itibaren tüm bu en iyi uygulamaları, özellikleri ve kısıtlamaları dikkate alarak sıfırdan başlamanız gerekir.

Uygulamanız yalnızca belirli bir işletim sisteminde çalışacağı için, bir başka işletim sistemi söz konusu olduğunda başka bir teknoloji yığını kullanarak neredeyse sıfırdan yeni bir uygulama geliştirmeniz gerekecektir. Daha önce belirtildiği üzere, bu yöntemin en önemli avantajı, belirli bir işletim sistemi ortamında mükemmel çalışan hızlı ve güvenilir bir uygulamaya sahip olunmasıdır.

Bununla birlikte, yerel uygulama geliştirme maliyetlidir, çok zaman alır ve belirli bir işletim sistemi ve geliştiriciye bağlı kalınır. iOS'u örnek alalım, şirketler yeni iPhone sürümlerinin hızına ayak uydurmak ve uygulamalarının sürekli bir yenisi çıkan cihazlarda başarılı bir şekilde çalışması için bir şekilde uyum sağlamak zorunda kalırlar. Birden çok form faktörüne ve binlerce araca sahip yüzlerce üretici olduğu için Android için durum daha da vahimdir diyebiliriz.

Ana işi yazılım geliştirme olmayan şirketlerin tüm bu sorumluluklarla baş etmesi çok zor olabilir. Bunların üstesinden gelmenin tek yolu, mobil geliştirmeyi dış kaynak kullanarak yürütmektir, ancak o zaman da proje kontrolü, sürüm sonrası destek ve iyileştirmeler gibi yeni sorunlar ortaya çıkacaktır.

Hibrit uygulamalar

Karma veya melez olarak da adlandırılan hibrit mobil uygulamalarda ise mobil ve web yaklaşımları bir arada kullanılır. Mobil uygulama geliştirmeye yönelik diğer bir yaklaşım, mobil ve web yaklaşımlarını birleştirmektir. Sonuç olarak, mobil görünümlü gerçek bir web uygulaması ortaya çıkar. Böylece kullanıcılar "gerçek" web uygulamasını bir mobil uygulama olarak başlatabilirler.

Bu yaklaşım genellikle minimum uygulanabilir ürünle hipotez test etmeye çalışan veya sadece bazı belirli web uygulaması özelliklerini kullanmak isteyen kısıtlı bütçeye sahip işletmeler tarafından tercih edilir.

Bu yöntemin yerel bir mobil uygulamanın sağladığı işlevselliği veremeyeceği açıktır. Hibrit uygulamalar performans ve kullanılabilirlik açısından da eksik kalacaktır. Bununla birlikte, bu yöntemde iyi bir maliyet verimliliği yakalanabilir ve yerel uygulama geliştirme sürecine kıyasla çok daha hızlı ilerlenebilir.

Karma bir uygulama ile ilerlemeye karar vermeden önce, kapsamlı bir analiz yapılması önerilmektedir. Nihayetinde, hibrit uygulamaların etkili bir şekilde çözebileceği görevler sınırlıdır. Örneğin, karmaşık iş süreçlerini otomasyona geçirmek veya oyun gibi sofistike bir ürün oluşturmak zor olacaktır.

İleri Web Uygulaması Geliştirme (PWA)

Bu yaklaşım, teknik olarak bir mobil uygulama geliştirme yaklaşımı olmasa da bu listede olmasının gerektiğini düşünüyoruz. İleri web uygulaması geliştirme veya PWA'da, ana fikir yerel bir mobil uygulamanın işlevselliğinin web uygulamasına taşınması olarak özetlenebilir. Anlık bildirimler, mobil donanım erişimi (titreşim vb.), dokunma hareketleri gibi özelliklerin eklenmesi anlamına gelir.

İyi bir PWA, web uygulamasının mobil kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olabilir. Uygulama web'de ve mobil cihazlarda neredeyse aynı göründüğünden, kullanıcı için bu yaklaşım birden çok cihazda sorunsuz bir deneyim sağlar. Doğru yapılırsa, PWA web uygulaması hibrit uygulamadan ayırt edilemez.

Çapraz platform uygulama geliştirme yaklaşımı

Bu yaklaşım, hibrit uygulamalara benzer görünebilir; ancak birkaç önemli fark vardır. Çapraz platform yaklaşımı uygulamanın kodunu yeniden kullanmayı varsayarken, bu kodu aynı anda birden çok mobil işletim sistemine göndermek için birleşik bir araç seti kullanmaya odaklanır.

React, Xamarin, Flutter, Titanium gibi birkaç farklı sistem kullanılabilmektedir. Bu yaklaşım aynı zamanda şirket kaynaklarından ve zamandan tasarruf sağlayabilir ve gerçek kullanıcılarla test etmek için prototipler oluşturmaya yardımcı olabilir. 

Hibrit geliştirme gibi, çapraz platform yaklaşımının da ölçeklenebilirlik, performans ve mobile taşıyabileceğiniz iş süreçleri açısından sınırlamaları vardır.

Platform tabanlı uygulama geliştirme yaklaşımı

Mobil uygulama geliştirmenin bir başka yolu, belirli bir ekosistem içinde uygulamalar oluşturmaktır. Örneğin, 1C:Enterprise müşterileri, mobil iş otomasyonu ürünleriyle çalışmaya olanak tanıyan uygulamayı yapmak için mobil uygulama geliştirme araçlarını kullanabilirler.

Mobil platformun birkaç sürümü vardır ve her biri işletmeler için farklı yetenekler sağlar.

  • Mobil istemci. Tıpkı istemci tabanlı tüm uygulamaların masaüstünde çalışması gibi, çevrimiçi infobase ile etkileşimi kolaylaştırır.
  • Çevrimdışı modlu mobil istemci. Bu seçenek, belli bir cihazda depolanan yerel infobase’i kullanarak internet bağlantısı olmadığı zaman da verilerle çalışılmasına izin verir.
  • Mobil platform. Bu, yalnızca yerel infobase ile çalışan çevrimdışı bir uygulamadır.

Bu yaklaşımın en önemli avantajı, mobil konfigürasyonların masaüstü uygulamalara benzer şekilde geliştirilmesidir. Şirketlerin mobil yapılandırma oluşturmasını ve bunu Android, iOS veya Windows cihazlarında çalışabilecek bir son uygulamaya dönüştürmesini kolaylaştırır. Bu tür uygulamalar iş süreçlerine daha iyi entegre olur, 1C:Enterprise ekosistemi ile uyumludur ve yerel uygulama geliştirme için ihtiyaç duyulan bütçeye kıyasla daha az maliyetlidir.

Mobil websiteleri

PWA yaklaşımında web uygulamasına daha fazla mobil özellik eklenirken, mobil web sitesi yaklaşımında kullanıcının işletim sistemi ve cihazlarına otomatik olarak uyum sağlayabilen arayüzler oluşturulur. Bu tür web siteleri HTML5 ile oluşturulabilir ve kullanıcı mobil tarayıcı aracılığıyla görüntülediğinde, genel deneyim, yalnızca mobil uyumlu çalışan yeniden boyutlandırılabilir bir web sitesinden çok daha iyi olacaktır.

Elbette, oldukça hızlı olan bu uygulama geliştirme yöntemi, hibrit uygulamalar kadar bile etkin değildir. Dolayısıyla yerel uygulamaların ve platform tabanlı uygulamaların işlevselliğini sağlayamaz, ancak bazı durumlarda, mobil trafiği karşılamak için hızlı ve ucuz bir yol olabilir.

Son olarak

Mobil uygulamalar ve uygulama mimarileri oluşturmanın, temel iş süreçlerini mobile taşımanın birçok yolu vardır. En etkili fakat bir o kadar da zaman ve kaynak tüketen yaklaşım yerel uygulama geliştirmedir. Çok az firma bu tarz bir projeyi karşılayabilir ve elbette oldukça başarılı sonuçlar elde edebilir. 

Bu nedenle, çoğu şirket hibrit ve platform tabanlı uygulamalar arasında seçim yapmayı tercih eder veya PWA web uygulamalarını ve HTML5 destekli mobil web sitelerini dikkate alır. Platform tabanlı uygulama geliştirme yaklaşımında, uygulama 1C:Enterprise gibi belirli bir platform ortamında yerel olarak oluşturulacağı için yüksek verimlilik sağlar. Yeni kod yazmaya çok az vakit harcayarak ve platformlar arası yazılım teslimi ile mümkün olan en yüksek verimlilik düzeyi sağlanabilir.

1C:Enterprise platformu hakkında daha fazla bilgi almak ister misiniz? 1Ci Academy sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.