Girişim sermayesini bir havuzda toplayarak riskleri azaltan platform: FounderPool

Kurucular, FounderPool tarafından derlenen halka açık verileri inceledikten sonra birbirlerini inceledikleri bir havuzda olmak için kendi şirketlerinde hisselerinin yüzde 5'ine kadar katkıda bulunuyorlar.
Girişim sermayesini bir havuzda toplayarak riskleri azaltan platform: FounderPool

Bir girişim hayata geçirildiğinde en büyük korkulardan biri, hiç şüphesiz o girişimin batma olasılığı. Zira kişilerin varını yoğunu ortaya koyarak yayına alınan girişimler, çeşitli nedenlerle istediği noktalara ulaşamayabiliyor ve hatta ekosistemin bu denli hareketli olduğu dönemde birçok girişimin uzun soluklu olamadığını görüyoruz. Bizler için kelime anlamının ötesine geçemeyen bu "başarısızlık", o girişime emek vermiş kişiler için kısa ve uzun vadede ciddi sıkıntıların yaşanması anlamına geliyor. 

FounderPool adlı bir topluluk, girişiminiz başarısız olsa bile harcadığınız tüm parayı kaybetmemenizi hedefliyor. FonderPool bunu, girişim kurucularının, finansal risklerini peşin para ödemeden bir dizi girişimde yayarak gerçekleştirmelerini sağlıyor.

Girişimciler, bir araya gelerek birbirlerine yatırım yapıyor

Şöyle ki, birkaç farklı girişimci bir araya geliyor ve birbirlerinin girişimlerine yatırım yapıyorlar; günün sonunda hepsi her girişimde hisse sahibi oluyor. Ancak bu kişilerin, hisse sahipliğinin yanı sıra kendine ait olmayan girişimlerde mülkiyet konusunda herhangi bir söz hakkı bulunmuyor, yani hisseler aslında sadece kağıt üzerinde bir sahiplik olduğu anlamına geliyor. Örneğin; 5 girişimciden her biri her beş şirkette de hisse sahibi oluyor, bu girişimlerden biri battığı zaman batan girişimin kurucusu işten minimum maddi kayıpla sıyrılıyor. 

"Girişimlerin başarısızlığı için sigorta"

FounderPool'un kurucusu ve COO'su George Burke, kendi girişimini "girişimlerin başarısızlığı için sigorta" olarak tanımlıyor. Kurucular, FounderPool tarafından derlenen halka açık verileri inceledikten sonra birbirlerini inceledikleri bir havuzda olmak için kendi şirketlerinde hisselerinin yüzde 5'ine kadar katkıda bulunuyorlar. FounderPool'un CEO'su ve kurucu ortağı Chandra Duggirala, başvuru sahiplerinin kurucu ekip tarafından kişisel olarak mülakata alındığını ve daha sonra kendileriyle ve diğer kurucularla yüz yüze mülakata alındığını söylüyor.

FounderPool, yönetici ve servis sağlayıcı olarak hizmet veriyor

Bundan sonra ise kurucular, birbirlerinin ilk sıralamasını açıklıyor ve en üst sıralarda yer alan bir alt küme netleştiğinde, kurucular havuzu seçip oluşturabiliyor. FounderPool daha sonra havuzların yöneticisi ve servis sağlayıcısı olarak hizmet veriyor. Diğer işlevlerin yanı sıra vergiler, varlık oluşturma ve bakım, düzenlemelere uygunluk ve topluluk etkinlikleri dahil olmak üzere işlemlerin maliyetini kapsayan bir ücret talep ediyor. Kurucular ayrıca birbirlerini tanıyabiliyor ve destekleyebiliyorlar. Bazı havuzlar ise finans operasyonlarına nakit katkıda bulunan danışmanları dahil etmeyi seçiyor.

300'den fazla kurucu

İlk olarak Haziran 2020'de özel beta sürümünde kullanıma sunulan platformda şu anda 300'ün üzerinde girişim kurucusu mevcut. Bu 300 kişi, ABD'de yerleşik erken aşama teknoloji girişimlerinin ilk kurucularından oluşuyor ve şimdiye kadar her şirket ortalama olarak 15,2 milyon dolar topladı. 

FounderPool CEO'su Duggirala, özel verilerin gizli kalacağına söz verdi ve tüm katılımcıların bir gizlilik sözleşmesi imzaladığını söyledi. FounderPool, modelini sürekli olarak test ettiğini ve en verimlisi için daima çalıştıklarını söylüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.