Ant Group'un askıya alınan halka arzı ile şirketin değeri, 140 milyar dolar düşebilir

Getirilen yeni düzenlemeler, Ant Group’un kredileri desteklemek için daha fazla sermaye toplamasına ve ülke genelinde faaliyet göstermek için ulusal lisanslar aramaya zorlanmasına sebep olacak.
Ant Group'un askıya alınan halka arzı ile şirketin değeri, 140 milyar dolar düşebilir

2020 yılı belki de birçoğumuzun hayatının en farklı, en beklenmedik yılı. Yıllar önce dünyayı etkisi altına alan veba gibi, İspanyol gribi gibi bizim jenerasyonun da ne yazık ki Covid-19'u var ve bu salgın sadece kişileri etkilemekle kalmıyor; dünya ekonomisinin, devasa şirketlerin üzerinde de kara bulut gibi gezinmeye devam ediyor. Şirketler değer kaybediyor, halka arzlar erteleniyor, yatırımlar gecikiyor veya hiç gelmiyor. Dünyanın yavaş yavaş kaosa sürüklendiği bu dönemden olumsuz olarak etkilenen şirketlerden biri de Alibaba'nın finansal ödeme şirketi Ant Group oldu.

Ant Group'un halka arzı neden askıya alındı?

Çok değil, sadece birkaç ay önce Jack Ma tarafından kurulan Ant Group'un, 200 milyar dolar değerleme ile halka arza hazırlandığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Ancak geçtiğimiz günlerde, Alibaba CEO’su Jack Ma, Ant Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Eric Jing ve CEO’su Simun Hu'nun, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından Ant Group’un halka arzının askıya alındığı bilgisi paylaşılmıştı

Buna göre halka arzın geçici olarak durdurulmasının sebebi, fintech regülasyonunda yapılan değişikliklerle ilgili önemli sorunların tespit edilmesi olarak açıklanmış ve ortaya çıkan bu durumla birlikte, şirketin halka arz için gerekli koşulları sağlamayabileceği belirtilmişti. Halbuki çok değil, birkaç ay önce Ant Group’un halka arzı sonrası "yeni bir rekora" imza atabileceği söyleniyordu. Kısacası dengeleri bir anda değiştiren pandemi, Ant Group'un da rekorunu askıya almasına neden oldu.

Şirketin değeri, 140 milyar dolar düşebilir

Beklenen "devasa" halka arzın ertelenmesi sadece rekorların askıya alınmasına değil; daha farklı değişikliklere de neden olacak gibi duruyor. Bloomberg'ün haberine göre Çin’in Ant Group’un devasa halka arz girişimini durdurma kararı, şirketin değerini 140 milyar dolara kadar düşürebilir.

Morningstar ve diğer firmaların tahminlerine göre, getirilen yeni düzenlemeler, Ant Group’un kredileri desteklemek için daha fazla sermaye toplamasına ve ülke genelinde faaliyet göstermek için ulusal lisanslar aramaya zorlanmasına sebep olacak. Bu da firmanın piyasa değerinin yarı yarıya azalabileceği anlamına geliyor. Ant Group’un 280 milyar dolarlık halka arz öncesi piyasa değeri yarıya inerse, şirketin iki yıl önceki değerinden daha düşük olacağı anlamına geliyor.

Ant Group'u neler bekliyor?

Morningstar analisti Iris Tan, ilk halka arz öncesi fiyat/defter oranının en büyük global bankaların seviyesine düşmesi durumunda, Ant'ın değerlemede yüzde 25 ila yüzde 50'lik bir düşüşle karşılaşabileceğini söylüyor. Bu da şirketin değerlemesinin yaklaşık 140 milyar dolar azaltılabileceği anlamına geliyor. Aletheia Capital'in Singapur merkezli Finans Müdürü Sanjay Jain ise, Ant Group’un fiyat kazanç oranının, şirkete tahsis ettiği önceki hedefin yarısı olan borç verme karının yaklaşık 10 katına düşebileceğini söylüyor.

İlerleyen dönemde Ant Group ile ilgili ne gibi gelişmeler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.