Begüm Taştan: Girişimcilik kavramını cinsiyet üzerinden tanımlamak yanlış

Begüm Taştan, girişimcilik kavramını cinsiyet üzerinden tanımlamanın yanlış olduğuna inananlardan... Herkesin aynı şartlar altında çalışması gerektiğini söylüyor.
Begüm Taştan: Girişimcilik kavramını cinsiyet üzerinden tanımlamak yanlış

Internative kurucu ortağı Begüm Taştan, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde İşletme ve Yönetim bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi'nde 'Stratejik Marka Yönetimi'nde yaptığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: "O dönem kariyer hedefi olarak pazarlama ve reklamcılık sektöründe ilerlemek istiyordum. İnsan ilişkileri kuvvetli olan biriyim. Analitik düşünce yapısına sahibim. Bu iki özelliğimi kullanabileceğim ve geliştirebileceğim alan olduğunu düşünerek, severek okudum. Ardından stratejik marka yönetimi yüksek lisansımı bitirdim. Kendi işimi kurmak her uzun zamandır hayalimdeydi. Güçlü bir marka yaratmak hedeflerimin arasındaydı."

"Kadınlar, kadınlara daha fazla baskı uyguluyor"

Uzun marka ve pazarlama alanında kadınların yoğun ve başarılı olduğu bir alan gibi algılandığını söyleyen Begüm Taştan, başarının cinsiyete indirgenmemesi gerektiğini düşünüyor ve ekliyor: "Eğitim hayatımda cinsiyet üzerinden herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmadım. Ama aynı şeyi iş hayatım için söyleyemem."

Terfi ya da takdir etme gibi konularda öncelikli olarak erkek çalışanlar ön plana çıktığına inan Begüm Taştan, "Bunun yanında iş hayatında kadınların kendi arasında ezeli bir rekabet var. Gözlemlerim arasında kadınların iş ortamında diğer kadınlara daha fazla baskı uyguladığına inanıyorum. Bu durum, çalışma ve iş birliği ortamını daha da zorlaştırıyor. Kadınların yoğun olduğu ofislerde çalıştım ve ne yazık ki benim deneyimim bu yönde oldu" diye konuşuyor.

İyi bir ekip bir araya geldi

Kendi işini yapmaya karar veren Taştan, Türkiye'deki teknoloji girişimlerini yakından takip etmeye başladığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Kodlama bilmiyorum ve yazılımcı değilim. Fakat yazılım bilgisi ve teknik açıdan her geçen gün kendimi geliştiriyorum. Sekiz sene etkinlik sektöründe çalıştım. Bu sektörü dijitalleştirmeyle ilgili fikirlerim vardı. Ürünümüz Holacon bu deneyimlerin ve yazılım gücümüzün bir sonucu olarak ortaya çıktı. İş ortamında yukarıda anlattığım belirsizlikler bir araya gelince kendi işimi kurmaya karar verdim. Ekiple bir araya geldik. Bence iyi bir ekip bir girişimin geleceğini belirliyor."

Ortaklar, dijital ortamda etkinlikleri yönetmeye olanak tanıyan bir etkinlik yönetimi yazılımı girişimi kurdu. Mustafa Özkan Taştan ve Kemal Taha Taştan ile kurduğu şirket, 2017'nin Aralık ayında faaliyete geçti. Problemleri minimuma indirmek, ihtiyaçların dijital platform üzerinden tek yerden yönetilmesini sağlamak, ‘etkinlikleri dijitalleştirmek’ hedefi ile Nisan 2019’da Holacon’u piyasaya sürdüler.

"Herkese eşit yaklaşılması gerekiyor"

Girişimci, işin satış ve pazarlama kısmından sorumlu... "Müşteriye ilk dokunan taraf benim. Onları yönlendirme, onlara ürün ve hizmet sunma konusunda oldukça yetkinim. Yani artık işin teknoloji tarafına da hakim olmama rağmen müşteriler kadın olduğum için çoğu zaman beni yetersiz görebiliyor ve önyargı ile yaklaşıyor " diyerek yaşadığı en büyük zorluğun ne olduğunu söylüyor.

Taştan'a göre girişimcilik kavramını cinsiyet üzerinden tanımlamak yanlış. "Çünkü girişimci girişimcidir. Kadın girişimciler ve onların başarılarının ön plana çıkarılması, desteklenmesi çok güzel. Fakat, “Kadın Girişimci” yerine artık kadınlardan da sadece “Girişimci” olarak bahsetmemiz gerekir. " diyerek iletişimdeki dil normalleşirse, insanların bu konudaki fikirlerinin zamanla değişeceğine inandığını söylüyor. Bütün çalışanlara eşit yaklaşılması gerektiğini ifade ediyor. Sektördeki kadınlara haksızlık yapıldığını gözlemlediğini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Herkesin aynı şartlarda çalışması gerektiği ve herkesin objektif olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu alanda hepimize sorumluluk düşüyor. Şirketler, STK’lar, bireyler…. Özellikle teknoloji alanında kendini yetiştirmek isteyen genç kadınların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbette kısa sürede olmayacaktır, fakat birliktelik sağlanırsa kısa zamanda büyük yol kat edebiliriz."

Kadınlar Anlatıyor yazı dizisinin diğer yazılarına şuradan ulaşabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.