ABD'de 10 kişiden 3'ü geçtiğimiz sene sosyal medya platformları üzerinden en az bir defa alışveriş yaptığını belirtmekte. Türkiye'de henüz platform üzerinden alışveriş çok yaygın olmasa da daha önce yaptığımız araştırmalara göre bu şekilde alışveriş yapmaya niyeti olacak kesimin henüz %10'larda olduğunu tahmin etmekteyiz. Her iki demografi için de düşük sayılabilecek yüzdeler olmasına karşılık Türkiye'de 38 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan Instagram için yaklaşık 4 milyon kişilik bir potansiyel söz konusu olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Salgınla birlikte e-ticaret kullanmayı tercih edenlerin sayısı arttığı gibi sosyal medyada zaman geçirme alışkanlığı da yükselmiş durumda. Mayıs ayında yaptığımız araştırmaya göre salgın döneminde sosyal medyada daha çok zaman geçirmek de artmıştı; benzer oranlar global örneklerde de söz konusu. Türkiye'de günde ortalama 3 saat zaman geçirilen sosyal medyada, alışveriş bilinirliğini düşük olsa da önümüzdeki dönemde bilinirliğin yükselerek alışveriş niyetinin artacağını tahmin etmekteyiz.
Harcama miktarı bakımından online alışverişe kıyasla daha düşük olabilecek sosyal medya alışveriş sepetleri büyük ihtimalle anlık dürtülerle yapılan alışverişlerde daha sık rastlanacak gibi görünüyor. İnternetten alışveriş yaparken araştırma yapmaya alışkın olan müşteriler için daha kısıtlı bir ortam sağlayan sosyal medya platformlarında daha az tutarlı alışverişler görmek daha mümkün. Bununla birlikte Instagram'daki reklamların son dönemde arttığını da biliyoruz, kişisel navigasyona ve ilgilenilen içeriklere göre sayısı her geçen gün artan hedefli reklamlar işe yaramış olacak ki ABD'de sosyal medya platformları üzerinden alışveriş artık e-ticaretin bir parçası olarak gündemde.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap