Facebook KOBİ'ler için Messenger ve Instagram sohbetlerini birleştiriyor

Facebook Business Suite isimli bu yeni uygulama back end alt yapısında Facebook, Messenger ve Instagram uygulamalarını birleşitiriyor.
Facebook KOBİ'ler için Messenger ve Instagram sohbetlerini birleştiriyor

Mark Zuckerberg'in daha önce Facebook uygulama ailesindeki mesajlaşma servislerini birleştirmeye yönelik açıklamalarını hatırlarsınız. Şirketin geçen ay Instagram ve Messenger'ın birleşmesine yönelik testler yapmaya başladığını sizlere aktarmıştık.

Şirketin COO'su Sheryl Sandberg paylaştığı bir blog gönderisiyle; küçük işletme sahiplerinin Facebook, Messenger ve Instagram sayfalarını yönetmesini sağlayan yeni bir uygulama yayınladıklarını duyurdu. 

Facebook Business Suite isimli bu yeni uygulama back end alt yapısında 3 uygulamayı birleşitiriyor. Böylece küçük işletme sahipleri tek bir gelen kutusunda tüm uygulamalardaki mesajları, bildirimleri ve uyarı görüntüleyebiliyor. 

Uygulamanın bir diğer özelliği ise paylaşıma odaklanıyor. Uygulama üzerinden kullancılar aynı anda Facebook ve Instagram'da gönderi paylaşabiliyor. Bununla beraber, platformlardki rekalm kampanyalarının nasıl performans gösterdiği uygulama üzerinden görülebiliyor. 

Bu arada küçük işletmelere yönelik bu yeni uygulamayla birlikte Facebook'un yine küçük işletmeleri ele alan araştırmasının 3. sayısını yayınlandığını belirtelim. Aynı zamanda Deloitte ile birlikte yürülen araştırmasını da yayınlayan şirket, küçük işletmelerin pandemi sürecini nasıl yönettiğini ve tüketicilerin satın alma davranışlarını inceliyor.

Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 48'i salgın başladığından beri çevrimiçi harcamalarını arttırdığını söylüyor. Pandemide yeni bir işletmeyi desteklemeye başladığını belirten yüzde 73'lük kesim ise bu işletmelerden en az birinin küçük işletme olduğunu ifade ediyor.  

Facebook'un küçük işletmelere yönelik attığı bu adım aslında çok da yenilikçi değil. Örneğin çapraz paylaşım özellikleri Instagram İşletme hesaplarında sunuluyordu. Yine de tüm bunların tek bir uygulamada toplanması, Facebook'un uygulama ailesini birleştirme vizyonuna biraz daha yaklaştığını gösteriyor. 

Yasa koyucular uygulamanın tekelleşme yaratacağını düşünüyor. 

Son zamanlarda antitröst davalarının gölgesinde kalan Facebook, bu cesur hamle ile dikkatleri üzerine çekebilir. Zira pek çok yasa koyucu, daha önce de Facebook'un uygulamaları birleşitme fikrine itiraz etmiş ve bu konuda kaygılarını dile getirmişti. 

Örnek vermek gerekirse; geçen yıl Birleşik Krallık parlementosunda yayınlanan ve Facebook'un gizlilik uygulamalarını ele alan bir rapor, Facebook'un uygulamaları birleştirmesine sıcak bakmıyor. Birleşik Krallık Parlementosuna göre, Facebook'un mesajlaşma uygulamaları birleştirmesi, piyasadaki adil rekabeti tehdit ediyor. Raporda şu ifade kullanılıyor: 

 2020'nin başlarında Facebook'un aralarında 2.6 milyardan fazla kullanıcısı olan Messenger, Instagram ve WhatsApp'ın teknik altyapısını entegre etmeyi planladığı haberi göz önüne alındığında, bu veri paylaşımı risklerinin ölçeği büyük ölçüde artmaktadır.

Son olarak Facebook işletme aracını ilk etapta yalnızca küçük işletmelere açacağını sonrasında ise daha büyük işletmelerin ilgisine sunacağını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.