Oracle, TikTok satışında Microsoft'u devre dışı bıraktı

Söylentilere göre; TikTok'u satın alma görüşmelerinin galibi Oracle oldu. Oracle'ın TikTok'u alması durumunda altyapının güçlenmesi ve kullanım oranının %10 artış göstermesi bekleniyor.
Oracle, TikTok satışında Microsoft'u devre dışı bıraktı

Geçen ay Walmart ve Microsoft'un TikTok'u satın almak için güçlerini birleştirdiğini sizlere aktarmıştık. Oracle'a karşı teklif veren Microsoft'un, Walmart'ın da gücüyle, Ağutos'un başından beri devam eden satın alma görüşmelerini olumlu bir şekilde sonuçlandırması bekleniyordu. Ancak söylentilere göre; beklenilenin aksine TikTok'u satın alma görüşmelerinin galibi Oracle oldu. 

Bir TikTok sözcüsü, söylentilere ya da spekülasyonlara yorum yapmayacağını belirtirken, Oracle konu hakkında sessizliğini korumaya devam ediyor. Söylentilere göre; Trump'a yakınlığıyla bilinen Oracle, TikTok'un ABD'deki "güvenilir teknoloji ortağı" olarak konumlanacak. Bu noktada satın alma anlaşmasının doğrudan bir satış olarak yapılandırılmayacağını söyleyelim. 

Bu arada Pazar günü Microsoft'un yaptığı açıklamanın söylentileri doğrular nitelikte olduğunu belirtmekte fayda var. Microsoft yaptığı açıklamada, TikTok'un ABD operasyonlarını satın almak için verdiği teklifin uygulamanın ana şirketi ByteDance tarafından reddedildiğini söyledi. Açıklamada şu ifadelere de yer verildi: 

"Teklifimizin ulusal güvenlik çıkarlarını korurken, aynı zamanda TikTok kullanıcıları için iyi olacağından emindik. Hizmetin bu önemli alanlarda nasıl geliştiğini görmeyi dört gözle bekliyoruz.

Oracle TikTok'u neden almak istiyor? 

Microsoft dışında satın alma yarışında Google ve Twitter gibi silikon vadisi devlerinin de TikTok ile ilgilendiğini belirtelim. Ancak Oracle sosyal ağ ve pazarlama alanındaki pazar payını genişletmek için TikTok'a ciddi anlamda ihtiyaç duyuyor. 

Şirketin, veritabanı konusunda pazarlama otomasyonu ve bulut altyapıları alanında önemli bir varlık gösterdiğini hatırlatalım. Ancak şirketi sadece veritabanı tedarikçisi olarak tanımlamak, yaptığı işleri küçümsemek olur. Zira Oracle, veriyi gelire dönüştüren devasa bir operasyon alanına sahip. Bu noktada Oracle'ın pandeminin başlangıcında Zoom ile işbirliği yaptığını söylemekte fayda var. Şirketin TikTok'ta da benzer bir yapıyla ilerleyeceğiniz söylemek mümkün. 

Oracle'ın TikTok'u alması uygulamada neleri değiştirecek? 

Oracle'ın TikTok'u almasıyla, TikTok'un güçlü bir altyapıya kavuşacağını söyleyebiliriz. Bu durum şirketin kullanım oranlarına da yansıyacaktır. Constellation Research analisti Holger Mueller, Microsoft'un TikTok'u alması durumunda kullanım oranının yüzde 2 ila yüzde 5 arasında artış göstereceğini belirtiyor. Ancak Mueller'e göre, Oracle bu rakamı yüzde 10'a taşıyabilir. 

Zaman daralıyor 

Şimdilik Oracle satın alması resmi olarak doğrulanmamış olsa da, Başkan Trump'ın satın almaların tamamlanması için verdiği süre dolmak üzere. Hatta yakın zamanda Trump verdiği bir röportajda 15 Eylül olarak belirlenen tarihi uzatmayacağını da açıkladı.  Dolayısıyla yakın zamanda TikTok'u kimin aldığı netleşecek. 

Bu arada Çin Hükümeti'nin ABD'deki satın alma süreçlerinden rahatsız olduğunu belirtelim.  Bu hafta sonu Pekin, Washington'un satış emrini takip etmek yerine ABD'de TikTok'un kapanmasını tercih ettiğini bildirdi. Pekin'in bakış açısına göre bu satın alma hem ByteDance'in hem de Çin'in Washington'un baskısı karşısında zayıf görünmesine neden olacak.

İki hafta önce Çin Hükümeti tarafından alınan ve teknoloji ihracatını kısıtlayan ticari yaptırımlarla beraber, satın alma işleminin içeriğinin değişmesi olası. Satın alma kapsamında, TikTok'un ana şirketi ByteDance'ın Pekin ofisi tarafından geliştirilen tescilli algoritmaların verilmemesi söz konusu. Bu da TikTok’un ABD operasyonlarını satın alan şirketin, uygulamayı küresel bir sosyal ağ yıldızına dönüştüren kodları, yeniden yazmak durumunda bırakıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.