Kadınlar teknoloji dünyasında yetersiz temsil ediliyor

Webrazzi Developer 2020, Aytül Erçil moderatörlüğünde "Yazılım Dünyasında Kadın" sunumuyla sona erdi.
Kadınlar teknoloji dünyasında yetersiz temsil ediliyor

Yazılım geliştirme, programlama dilleri, teknoloji şirketlerinin altyapısal dönüşüm hikayeleri gibi başlıkların işlendiği Webrazzi Developer'ın son oturumu "Yazılım Dünyasında Kadın" idi. Türkiye İnternet Ekosistemi'nin yakından tanıdığı bir isimlerden biri Vispera'nın kurucusu ve akademisyen Aytül Erçil'in moderatörlüğünde başlayan oturumun konuşmacılar arasında Kolay İK kurucu ortaklarından Gizem Sevinç ve Qumpara kurucu ortağı Banu Ahıska Turgut vardı.

Ahlaki ya da toplumsal değil, ekonomik bir sorun

Kadınların teknoloji sektörlerinde yetersiz sayıda temsil edildiğini söyleyen Erçil, "Kadınların ekonomiye katılması önemli. McKinsey'nin yaptığı araştırmaya göre kadınlarda erkekler kadar ekonomiye katılım gösterirse gayri safi milli hasılaya yıllık 28 milyar dolar katkı sağlayacağı söyleniyor. Bu ABD artı Çin'in bütçesine eşit. Kadınların ekonomiye katılmaması ahlaki ya da toplumsal değil. Bu ekonomik bir sorun."

Bütün sektörlerde olduğu gibi teknoloji dünyasında da varlık gösteren kadınlar da cinsiyetçi söylemlere ve davranışlara maruz kaldığını belirten Aytül Erçil, konuklarına ilk olarak yazılım dünyasında neden çalışmaya başladıklarını ve bugüne kadar karşılaştıkları en büyük sorunun ne olduğunu sordu.

"Kadınların mühendislik fakültelerinde okuyor olması tabu"

İlk sözü alan Gizem Sevinç, sektöre isteyerek girdiğini ve üniversite seçiminde onu bilgisayar mühendisliğine yönlendiren şeyin teknolojiye olan ilgisi olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "En önemli şeyin cesaret etmekten geçtiğine inanıyorum. Kadınların mühendislik fakültelerine giriyor olmaları bile hala bir tabu. Ama kendi adıma böyle bir şeye maruz kalmadım. Bu zamana kadar karşılaştığım en zor şey, Kolay İK ile ilgiliydi. Bundan önce yazılım geliştirilmesi konusunda çalışmıştım. Tek muhattabım yazılımın kendisiydi. Şimdi bütün kademelerdeyim. Bu yüzden en zorlandığım şey insan yönetimi..."

İş başvurularında erkekler daha avantajlı

Banu Ahıska ise ortağı Nilhan Gür ile şirketi kurana kadar teknoloji içindeki kadınların ne kadar önemli olduğunu fark etmediklerini söylüyor ve ekliyor: "Daha çok erkek yazılımcılarla çalışılmasının sebebi esnek çalışma saatleri. İş verenler yazılım mühendisleri için uzun saatler çalışabilecek insanlar olarak bakılıyor. Aynı pozisyona bir kadın başvursa, adaylar arasındaki erkekler çok daha avantajlı."  

"İlkokul müfredatı değişmeli"

Ahıska, her şeyden önce cinsiyet üzerinden yapılan ayrımcılığın dilde başladığını söylüyor ve ekliyor: "Kadınlardan, 'kadın girişimci' değil, katma değer yaratan, teknoloji üreten, başarılı insan olarak tanımlanmaları gerekiyor. Aytül Erçil, kadınların teknolojide daha etkin yer alabilmeleri için öncelikle ilkokul müfredatının değişmesi gerektiğine inanıyor. 

Sevinç ise sözlerini yazılım sektörüyle ilgili iş yapmak isteyen kadınların, bunun 'erkek işi' olduğunu düşünmeden bu sektöre girebilme cesaretini göstermeleri gerektiğini söyleyerek bitiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.