Fatih Acet: "Uzaktan çalışırken iş ve özel hayat dengesini tutturmak önemli"

Fatih Acet, "Yeni Normalde Uzaktan Çalışmak" başlıklı sunumunda uzaktan çalışmanın artılarını, eksilerini ve bu konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken unsurların ne olduğunu anlattı.
Fatih Acet:

Webrazzi Developer 2020'nin ikinci bölümü "Yeni Normalde Uzaktan Çalışmak" başlıklı sunum ile başladı. Sunum Superpeer'den Fatih Acet tarafından yapıldı. Salgın nedeniyle öncelikle teknoloji dünyasındaki birçok şirket, evden çalışma sistemine geçiş yaptığı son altı ayda bu konu hakkında oldukça çok tartışılan konular arasındaydı. Acet, özellikle bu dönemde uzaktan çalışmak zorunda kalındığını söyleyerek sunumuna başladı ve sözlerine şöyle devam etti:

"Hali hazırda uzaktan çalışan insanlar için pek değişiklik olmasa da pandemi sürecinde sektör bağımsız bütün şirketler uzaktan çalışma modeline geçti. Hatta bazı büyük teknoloji şirketleri bunu kalıcı hale getirdi. Bu ölçütte dünya uzaktan çalışmaya başlasa da bu konuda deneyimi olmayan kişi ve kurumlar için problemler çıkmaya başladı. Öncelikle çalışanların nasıl ve nerede çalışacakları konusunda çok bilgi sahibi değildi. Şirketlerde bu konuda nasıl konumlanması gerektiği konusunda sıkıntı yaşadı. En basiti VPN bile bir mesele haline geldi. İş yapış şekilleri değişti."

İletişim problemlerine dikkat edilmesi gerekiyor

İnsanların çalışma alanı ve gerekli ekipmanlara sahip olmamasının bu süreçte karşılaşılan bir diğer zorluklardan biri olduğunu söyledi ve ekledi. "Ofisteyken işiniz bittiği için evde çalışmak zorunda kalınmıyordu. Çalışma alanı herkes için ikinci önemdeydi. Ama bu yeni düzende bu olmazsa olmaz bir şey haline geldi. Hızlı İnternet ve ekipman eksikliği birçok kişi için büyük sıkıntı yarattı. Teknoloji işinde çalışan insanlar için bu durum sıkıntı olmasa da diğer sektörlerde bilgisayarla haşır neşir olmayanlar ciddi zorluklar yaşadı. Ekip içinde iletişim problemleri ortaya çıktı."

"Uzaktan çalışmak daha verimli"

Zoom, Meet gibi araçlarla birbiriyle iletişim kurmaya çalışması iletişim problemlerini beraberinde getirdiğini söylüyor. Çalışma saatlerini kişinin kendisinin ayarlamasının da önemli olduğunu belirtiyor ve uzaktan çalışma sisteminin doğru düzgün yapılmaya başlandığı anda çok daha verimli olduğuna inanıyor.

Ayrıca uzaktan çalışma sisteminde dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin iş ve hayat dengesini tutturmak olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Gün içinde işe başlama saatini not alın. Çünkü çalışmanın da bir başlangıç ve bitiş saati var. Özellikle benim gibi yazılım işiyle uğraşan insanların böyle bir dengesi olmuyor. Buna mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum."

"Çalışanların ekip içinde varlığını hissettirebilmesi oldukça önemli" diye konuşan Fatih Acet, son olarak şirketlerin de uzaktan çalışma süreçlerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.