Elon Musk'ın çığır açan cihazı Neuralink’te öne çıkanlar

Ürünün değişen tasarımını aktaran Musk, izleyicilere deneylerde kullanılan 3 domuzu tanıttı. Cihazın şarjı tüm gün boyunca dayanıyor ve cihaz telefona bağlanabiliyor.
Elon Musk'ın çığır açan cihazı Neuralink’te öne çıkanlar

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk'ın bu cuma günü Neuralink cihazını tanıtacağını aktarmıştık. Dün Neuralink cihazının tanıtımı gerçekleşti. Elon Musk, demoya başlarken tanıtım amacının yatırım almak ya da fon toplamaktan ziyade birlikte çalışacak bilim insanlarını bulmak olduğunu söyledi. 

Bu noktada Neuralink ekibinde çalışan bilim insanlarından bazılarının ekipten ayrıldığını belirtelim. Genellikle PR ve gündem yaratma konusunda başarılı olan Elon Musk, "yatırıma ihtiyacım yok" mesajı vermek istemenin yanı sıra hakikaten adam kaynağında da ciddi bir ihtiyaca sahip olabilir.  Musk açıklamasında: 

Para toplamaya veya başka bir şey yapmaya çalışmıyoruz, asıl amaç harika insanları Neuralink'te çalışmaya gelmeye ikna etmek ve ürünü hayata geçirmemize yardımcı olmalarını sağlamak. Böylece Neuralink'i uygun fiyatlı ve güvenilir bir ürün haline getirmek; öyle ki isteyen herkes sahip olabilsin. 

Musk; Neuralink'in herkes tarafından erişilebilir olmasını istemesinin sebebi ise nörolojik problem yaşayanların üründen yararlanmasını kolaylaştırmak. Söz edilen nörolojik hastalıklar arasında hafıza kaybı, kaygı bozukluğu, beyin hasarı ve depresyon gibi örnekler yer alıyor.

Bu arada Neuralink'in bu hastalıkları tedavi edebileceğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Bu noktada Neuralink'in nihai amacının bu ve benzeri hastalıkların tedavisi olduğunu söylemek daha doğru olur. 

Neuralink detayları

Tanıtılan ürün ise yukarıda bahsi geçen çözümlerden şu an için çok uzakta. Musk öncelikle geçen yıl tanıtılan ürün tasarımının değiştiğini açıkladı. Ürün artık kafatasına yerleştirildikten sonra tamamen saçın altına gizlenebilecek küçüklükte. 

Ürünün tasarımını anlattıktan sonra Musk, izleyicilere deneylerde kullanılan 3 domuzu tanıttı. Hatta Musk, tanıtım esnasında 3 küçük domuzcuk esprisi yapmayı da ihmal etmedi. Domuzlardan ilkinin (Joyce) nörolojik bir rahatsızlığı olduğunu ancak Neuralink kullanmadığı aktarıldı. Musk, Dorothy isimli üçüncü domuzun ise Neuralink'i kulllandığını ancak daha sonrasında implantın çıkarıldığını söyledi. Elon Musk, bu noktada isteyenlerin Neuralink'i çıkarabileceğini ya da Neuralink cihazlarını daha güncel versiyon ile değiştirebileceğini öne sürüyor. 

Gelelim ikinci domuz olan Gethrude'a. Etknlikte Neuralink cihazını kullananan Gethrude'un, nöron aktiviteleri ekrana yansıtıldı.

Gethrude yemek ararken ve yemek yemek için harekete geçtiğinde burnunu bir yerlere sürttükçe, izleyiciler de domuzun nöron aktivitelerini takip edebildi. Gethrude 2 aydır Neuralink kullanıyor. Musk ayrıca birden fazla Neuralink kullanan domuzların da sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürdüğünü söyledi. 

Yapılan araştırmalarda domuzların beyin faaliyetleri okunuyor ve bu faaliyetlerde beynin eklemlerle olan ilişkisi de tahmin edilmeye çalışılıyor. Nöronlardaki aktiviteyi okuyan araştırmacılar, eklemlerdeki hareketleri ön görmeye çalışıyor. Tahmin edilen aktiviteler ile yapılan ölçümlemelerin uyuşması araştırma için önemli bir çıktı. Wireless implant, domuzun vücudundaki tüm uzuvlardaki hareketleri yüksek doğruluk payı ile ön görebiliyor. 

Cihaz cep telefonuna bağlı olacak 

Musk'ın etkinlikte cihazla ilgili önemli açıklamalar yaptığını da söyleyelim: 

İlk cihaz, yaklaşık 1024 kanalla her kanalda okuma / yazma yapabiliyor, gece boyunca şarj olan cihazın pil ömrü tüm gün dayanıyor ve cihaz oldukça uzun bir menzile sahip. Böylece menzili telefonunuza kadar uzatabilirsiniz. Bunun önemli bir şey olduğunu söylemeliyim, çünkü bu sayede cihaz telefonunuza bağlanacak.  Böylece uygulama telefonunuzda olacak ve Link, kafanızdaki cihaz ile Bluetooth üzerinden iletişim kuracak.

FDA'in Breakthrough Devices (Çığır Açan Cihaz) Programından olumlu bir dönüş aldıklarını söyleyen Musk, gerekli onayları aldıktan ve güvenlik testlerini yaptıktan sonra yakında insanlara da implant yerleştirebileceklerini açıkladı.

Bu arada domuzlarda görülerilen cihazların sadece okuma kapasitesine sahip olduğunu belirtelim. Neuralink'in okumanın yanı sıra yazma özelliğine de sahip olması planlanıyor. Böylece cihaz okuduğu nöron akışındaki hataları düzenleyerek insanların nöronlar arası sinyal bozuklukları nedeniyle yaşadığı sağlık sorunlarını çözebilecek. 

Neuralink'in bin dolar seviyesinde fiyatlarla satışa sunulması amaçlanıyor. Cihazın en düşük fiyatlı ürününün; modern giyilebilir teknolojiler ile aynı seviyede tutulması da planlar arasında. 

İnsan üzerindeki ilk testler; omurilik (servikal spinal cord) yaralanması sonucu omurilik felci veya kol, bacak ve beden felci geçiren az sayıda insanda yapılacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.