TikTok 6 Ağustos'ta yayınladığı ve ByteDance'in ABD'deki banka işlemlerini yasaklayan Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle Trump Hükümetine dava açmaya hazırlanıyor.
Başkan Trump'ın 6 Ağustos'ta yayınladığı kararname kapsamında, ByteDance ile ilgili ABD'nin yargı yetkisine tabi olan tüm işlemler 45 gün içinde yasaklanacağını hatırlatmakta fayda var. Kararname, Ticaret Bakanı'na Trump'ın emrine tabi olan bu işlemleri belirleme yetkisi veriyor. Bu nedenle yasağın tam kapsamı belirsizliğini koruyor.
14 Ağustos'ta yayınlanan bir kararname ile ByteDance'e TikTok'un operasyonlarının devredilmesi için 90 gün süre verildiğini hatırlatalım. ByteDance satış için Microsoft ve Oracle ile görüşmelerine devam ederken, 6 Ağustos kararnamesi şu an için bu satışı etkilemiyor.
Bir TikTok yetkilisi konuyla ilgili yapığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Yönetimin endişelerine kesinlikle katılmasak da, yaklaşık bir yıldır yapıcı bir çözüm sağlamak için iyi niyetle uğraşmaya çalışıyoruz. Bunun yerine karşılaştığımız şey, Yönetim'in gerçeklere hiç dikkat etmediği ve kendisini özel işletmeler arasındaki müzakerelere sokmaya çalıştığı için bir yasal süreç eksikliğiydi.
Hukukun üstünlüğünü sağlamak ve şirketimiz ile kullanıcılarımıza adil davranılmasını sağlamak için, Kanun Hükmünde Kararname'ye yargı sistemi yoluyla meydan okumaktan başka seçeneğimiz yok.
Bu arada ABD'de yasaklanmasına rağmen TikTok'un çalışanlarına maaş ödemeye devam ettiğini belirtelim. ABD'deki Z jenerasyonunun favori uygulaması olan TikTok, ülkede 100 milyon aylık kullanıcıya sahip.
TikTok, hukuki olarak hakkını aramaya başlasa da ABD'nin yargı sisteminde aradığını bulmayabilir. Zira Temmuz ayında Meclis'te gerçekleşen bir oylama ile federal departmanlarda çalışanların devlet işlerini yürüttüğü telefonlara TikTok indirmesini Ulusal Güvenlik endişesiyle yasaklamıştı.
WeChat kullanıcıları da dava açıyor
ABD'nin Çin karşıtı tutumundan ve getirdiği yasaklardan etkilenen tek şirket, TikTok değil. ByteDance'in rakibi olan Tencent de KHK'dan etkilendi. WeChat'in sahibi olan Tencent'in tıpkı TikTok gibi ABD'nin yargı yetkisine tabi olan tüm finansal işlemleri yasaklandı.
Bunun üzerine bir grup WeChat kullanıcısı, Başkan Trump'ı dava etmeye karar verdi. WeChat ya da Tencent ile herhangi bir bağı bulunmayan kullanıcılar, 6 Ağustos Kararnamesinin Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürüyor. Kullanıcılara göre Başkan Trump'ın kararnamesi; kullanıcıların yasal haklarını ve ifade özgürlüğünü ihlal ediyor.
Açılan dava aynı zamanda Çin kökenli ABD'lilerin de hedef alındığını iddia ediyor.
Bu, ABD'deki Çince konuşanların sevdikleriyle bağlantı kurarak, özel anları paylaşarak, fikirlerini tartışarak, güncel haberleri alarak ve siyasi tartışmalara ve savunuculuğa katılarak sosyal hayata katılmak için kullandıkları birincil uygulamadır.
WeChat kullanıcı ittifakı, kişisel ve ticari amaçlarla WeChat'e bağlı olduklarını söyleyen kişilerden oluşuyor. Tıpkı TikTok da olduğu gibi WeChat'te de yasağın kapsamının belirsiz olması endişelerin artışına neden oluyor. Bu anlamda grubun avukatlarından biri, Trump yönetiminin hangi WeChat işlemlerinin yasağa tabi olacağına dair bir bildirimde bulunmak zorunda kalacağını umduğunu söylüyor.
Çin'de 1 milyardan fazla kullanıcıya hizmet veren WeChat, ağırlıklı olarak alışveriş, ödeme ve ticari işlemler için tercih ediliyor. Uygulama ABD'de 1.5 milyon kişi tarafından kullanılırken Apple, Ford, Disney ve Walmart gibi firmalar Beyaz Saray yetkilileriyle yaptıkları konuşmada işletmelerinin WeChat yasağından etkileneceğini dile getirdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap