App Store komisyon kavgasında Wordpress de arada sorununu çözdü

Wordpress'in kurucu ortağı Matt Mullenweg, Apple'ı komisyon alamadığı için uygulamayı güncellememek ile suçladı. Apple karşıklık için özür dilerken, Wordpress pes ederek uygulamaya ödeme seçeneği ekledi.
App Store komisyon kavgasında Wordpress de arada sorununu çözdü

Bir süredir devam eden App Store komisyon kavgasına geçen hafta Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post gibi yayıncılar da katılmıştı. Bu haftasonu ise Wordpress'in kurucu ortağı Matt Mullenweg, Apple'ı komisyon alamadığı için Wordpress uygulamasını güncellettirmemek ile suçladı. 

Bu noktada Wordpress'in iOS uygulamasının, web sitenizi ücretsiz olarak iPhone ya da iPad'den oluşturmanızı veya yönetmenizi sağladığını hatırlatalım. Şirket, alan adı ya da web sitesi paketlerinin satışını ise Wordpress.com üzerinden gerçekleştiriyor. 

Matt Mullenweg, paylaştığı bir tweet ile uygulama içi satın alma seçeneği eklenmediği sürece Apple'ın uygulamayı güncelleme özelliğini şirketin elinden aldığını belirtti. Mullenweg, Apple'ın uygulama içi satın almalardan yüzde 30 pay alabilmek için bu yönteme başvurduğunu ima etti. 

Wordpress iOS uygulamasında herhangi bir şey satmadığı için uygulama içine satın alma özelliği eklemesini istemek biraz şaşırtıcı. Tamamen ücretsiz olarak web site yapmanızı sağlayan uygulama, herhangi bir şekilde satın alma için Wordpress sitesine bile yönlendirme yapmıyor. 

Apple bu konuyla ilgili olarak uygulama içi satın almanın sadece uygulamada ürün satmakla ilgili olamadığını hatırlattı. Eğer iOS uygulamanız, kullanıcıların uygulamanızda, başka platformlarda veya web sitenizde satın aldıkları içeriğe, aboneliklere veya özelliklere erişmesine izin veriyorsa, uygulama içi satın alma seçeneğini eklemeniz gerekiyor.  

Apple'ın yaptığı açıklama ışığında WordPress uygulamasına yeniden baktığımızda ise durum pek değişmiyor. Zira Wordpress iOS uygulaması kendi başına hiçbir şey satmazken, WordPress.com'dan satın aldığınız hiçbir şeyle (ek dosyalar yüklemenin veya web sitesi temalarını seçmenin ötesinde) özel bir şey yapmanızı da sağlamıyor. 

Mullenweg, Apple'ın açıklamasına istinaden iOS kullanıcılarının ücretli özelliklere erişebileceği dolambaçlı bir yol olduğunu belirtti. Destek sayfalarında ya da kendi sitelerinin önizlemesini yaparken Wordpress'in sitesine erişebileceklerini söyledi. Mullenweg aynı zamanda Apple'a iOS kullanıcılarının bu sayfaları görmesini engelleyebileceğini ancak Apple'ın bunu kabul etmediğini de belirtti. 

Wordpress pes etti 

WordPress.com’un ücretli katmanları için 30 gün içinde alan adlarını da içeren yepyeni uygulama içi satın alımlar ekleyecek. Apple ise bu yeni güncellemeyi beklerken Automattic'in uygulamayı güncellemesine izin vermeyi kabul etti. Böylece son güncelleme dün yayınlandı.

Bu noktada daha önce Spotify, Rakuten ve Epic Games'in de öne sürdüğü gibi Apple'ın gücünü kötüye kullandığı söylenebilir. Üstelik şirketin sergilediği bu tavır, WWDC'de açıkladığı geliştiricilerin artık App Store kurallarına karşı çıkabileceği söylemi ile çelişiyor. Ancak Apple'ın yayınladığı resmi bir açıklama ile Wordpress'ten özür dilemesi, her şeyi değiştirdi. 

Apple yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

WordPress uygulamasıyla ilgili sorunun çözüldüğüne inanıyoruz. Geliştirici, hizmet ödeme seçeneklerinin görüntüsünü uygulamadan kaldırdığından, artık ücretsiz ve bağımsız bir uygulamadır ve uygulama içi satın alımlar sunması gerekmez. Geliştiriciyi bilgilendirdik ve neden olduğumuz her türlü karışıklık için özür dileriz.

Mullenweg, attığı tweetin Apple'ın aldığı komisyonlara bir tepki olmadığını, daha çok Wordpress topluluğunu bilgilendirme amacı taşıdığını belirtiyor. Mullenweg, aniden WordPress'in kendilerine .com yükseltmesi satın almak isteyip istemediklerini sorduğunu görünce, topluluğun olumsuz bir tepki vereceğini ön görüyor.

Apple'ın App Store'u fazlaca keyfi ve zaman zaman da şirketleri yola getirmek için bir silah gibi kullandığı yorumları uzun yıllardır yapılıyor. Epic'in başlattığı bu kavgada arada derdini çözmek isteyenlerin de Wordpress örneğindeki gibi sonuç alması mümkün gibi görünüyor. Apple komisyon oranlarında geri adım atmasa da App Store'un yönetiminde önemli bir reform gerçekleştirmesi gerekecek gibi görünüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.