Geliştiriciler artık App Store kurallarına karşı çıkabilecek

Geliştiriciler, bir uygulamanın reddedilmesine ve uygulamanın reddedilmesine neden olan kurala karşı çıkabilecek. Bunun yanı sıra hata düzeltmeleri uygulamanın kural ihlalleri kapsamında yeniden değerlendirmeye alınmasına yol açmayacak.
Geliştiriciler artık App Store kurallarına karşı çıkabilecek

Geçtiğimiz günlerde sizlerle Apple'ın App Store'da bitmeyen komisyon kavgasını sizlere tüm detaylarıyla aktarmıştık. WWDC 2020 yaklaşırken, global geliştirici ekosisteminden ciddi tepkiler toplayan şirket, etkinlikte App Store kurallarını değiştireceğini açıkladı. 

Bundan böyle geliştiriciler, bir uygulamanın reddedilmesine karşı çıkabileceği gibi uygulamanın reddedilmesine neden olan kurala da karşı çaıkabilecek. Bunun yanı sıra hata düzeltmeleri (Bug Fixes) uygulamanın kural ihlalleri kapsamında yeniden değerlendirmeye alınmasına yol açmayacak.

Hatırlarsanız Basecamp'in kurucu ortağı David Heinemeier Hansson'ın yeni girişimi HEY, yakın zamanda iOS uygulamasında hata düzeltmesi yaparak yeni bir güncelleme yayınlamak istemişti. Ancak 13 Haziran'da App Store'da yayına alınan uygulama, Apple tarafından onaylanırken, güncellemenin ardından Apple, güncellemeyi yayına almayı reddetti. 

Olayın Twitter'a yansımasının ardından Apple Pazarlama Yöneticisi Phil Schiller yaptığı bir açıklama ile Apple'ın tavrından taviz vermeyeceğini vurgulamıştı.

Apple'ın yayınladığı yeni blog yazısına baktığımızda, şirketin bu yaklaşımı bir kenara bırakarak geri adım attığını görüyoruz: 

İlk olarak, geliştiriciler yalnızca bir uygulamanın App Store İnceleme Yönergeleri'nin belirli bir yönergesini ihlal edip etmediğine ilişkin kararlara itiraz etmekle kalmayacak, aynı zamanda kılavuzun kendisine meydan okuyacak bir mekanizmaya sahip olacak. İkincisi, App Store'da bulunan uygulamalar için, yasal sorunla ilgili olanlar haricinde artık hata düzeltmeleri kılavuz ihlallerinde gecikmeyecek

App Store kurallarına getirilen değişiklik bu yaz yayına alınacak. Blog yazısında geliştiricilerin geri bildirimde bulunmak için izleyecekleri yol hakkında ise pek detay verilmediğini belirtelim. Yine de bu hafta boyunca devam edecek olan WWDC 2020 etkinlikleri kapsamında bu konuda daha detaylı duyuruların gerçekleşmesi olası.

Gelen tepkilerle birlikte Apple'ın App Store'un işleyişinde değişiklik yapması güzel bir gelişme olarak öne çıkıyor. App Store kurallarındaki gelişmelerin geliştirici ekosistemindeki yankılarını hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.