App Store'a karşı komisyon savaşlarına haber yayıncıları da katıldı

Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post gibi önemli yayınların temsilcisi Digital Content Next; yayınladığı bir mektup ile App Store komisyonunun yüzde 15'e düşürülmesini talep etti.
App Store'a karşı komisyon savaşlarına haber yayıncıları da katıldı

Fortnite'ın geliştiricisi Epic Games ve Apple arasındaki savaş büyümeye devam ederken, App Store komisyon tartışmasına yayıncılar da katıldı. Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post dahil olmak üzere pek çok yayıncıyı temsil eden Digital Content Next; yayınladığı bir mektup ile konuya dahil oldu.

Mektupta Apple'ın kurallarının kaliteli gazeteciliğe yatırım yapmalarını zorlaştırdığı öne sürüldü. Bu kapsamda Apple'dan pek çok değişiklik talebinde bulunan yayıncılar, Apple'ın uygulama içi satın almalardan elde ettiği komisyonu yüzde 15'e düşürmesini istediler.

Apple'ın uygulama içi satın almalarında talep edilenden farklı bir tarifeye sahip olduğunu hatırlatalım. Uygulama aboneliğinin ilk yılında yüzde 30 komisyon alan Apple, ikinci yılın başlangıcından itibaren bu payı yüzde 15'e düşürüyor. Bu noktada haber yayıncıları Apple'ın ilk yıl da yüzde 15 komisyon almasını talep ediyor. 

Amazon anlaşması yayıncıları kızdırdı

Aslında yayıncıların bu yeni talebi; doğrudan Apple'ın bir takım kurumlara özel anlaşmalar sunmasıyla ilişkili. Hatırlarsanız daha önce Epic Games'in kurucusu da bu konuya dikkat çekerek; kendilerine sunulacak özel bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. 

Antitröst panelinde Apple'a yönelik yayınlanan belgeler kapsamında Apple hizmetleri yöneticisi Eddy Cue ve Amazon CEO'su Jeff Bezos'un yazışmaları da ortaya çıkmıştı. Bu yazışmalarda Apple'ın; iPhone uygulaması üzerinden gelen Amazon Prime Video müşterileri için yüzde 15 komisyon almayı kabul ettiği görülüyordu. Üstelik Apple, daha önce uygulamaya Amazon ya da başka platformlardan abone olan kullanıcılar üzerinden gelir elde etmeyeceğini belirtiyordu. 

Bu arada talepte bulunan haber yayıncıları arasında Wall Street Journal'ın da yer alması dikkat çekti. Zira diğer haber yayıncıları Apple'ın News+ ürününden uzak durmayı tercih ederken, Wall Street Journal News+ için Apple'ın premier partner'i olmuştu. 

Tekelleşme soruşturmaları ve Epic Games

Son dönemde gündemden düşmeyen Apple'ın App Store'da bitmeyen komisyon kavgasını sizlere tüm detaylarıyla aktarmıştık.

Geçtiğimiz yıl başta Spotify ve Rakuten olmak üzere pek çok firma Apple'ın yüzde 30'a varan komisyon bedellerinin rekabeti engellediğini belirten şikayetlerde bulundu. Bu nedenle Avrupa Rekabet Komisyonu ve ABD Hükümeti Temsilciler Meclisi olmak üzere iki farklı anti-tröst soruşturmasıyla karşı karşıya kalan şirket, tavrından taviz vermiyor.

Bu gelişmelerin üzerine oyun içinde direkt ödeme seçeneği ekleyen Fortnite'ın hem App Store hem de Google Play'den atıldığını sizlere hatırlatalım. Son olarak Fortnite oyununu App Store'dan kaldırmakla kalmayan Apple, 28 Ağustos tarihinde Epic Games'in tüm geliştirici hesaplarını kapatacağını ve şirketin iOS ve Mac geliştirme araçlarından çıkaracağını da açıkladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.