Tech İstanbul Demoday'de tanıtılan 6 girişim

Tech İstanbul Demoday'de 3 ay boyunca İBB ve bağlı iştirak şirketleriyle yakın bir şekilde çalışan Reengen, Duckt, Stroma, Kodeco, Bluedot ve BioGuy sunum yaptı. 

İstanbulun İnovasyon Platformu Tech Istanbul’a 159 başvuru arasından seçilen 6 girişim, Tech Istanbul Demoday'de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla tanıtıldı. 3 ay boyunca İBB ve bağlı iştirak şirketleriyle yakın bir şekilde çalışan girişimler, ulaşım, çevre ve enerji alanlarında saha testleri gerçekleştirdi. 

YGA Mina İlkoz'un sunumyla gerçekleşen etkinliğe İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Erol Özgüner ve YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman katıldı. Etkinlikte; Reengen, Duckt, Stroma, Kodeco, Bluedot ve BioGuy sunum yaptı. 

İstanbul’un İnovasyon Platformu Tech İstanbul’un Şubat ayında hayata geçirildiğini hatırlatalım. YGA ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen Tech.İstanbul ile ilk etapta Türkiye’den girişimleri bu platforma başvurmaya davet etmişti. 159 başvuru arasında, 56'sı yüzyüze görüşmelerle değerlendirilerek, 12 yarı finaliste ulaşılmıştı. Tech İstanbul bugün yaptığı DemoDay'de 6 finalisti tanıttı. 

Tech İstanbul Demoday'de tanıtılan 6 girişim 

Reengen

İstanbul Tech girişimleri arasında enerji IoT platformu Reengen yer alıyor.Sunumda araştırmalara göre tesislerin %80'inin enerji tüketimlerini takip etmediği, takip edenlerin ise veriyi anlamlandıramadığı belirtildi. İskiye ait tüm Güneş enerjisi panellerini tek çatıda yönetilmesini sağlıyor. 14 santralin verilerinin tek bir yerden yönetilmesini ve anlık olarak takip edilmesini sağlayan Reengen, ekom modelini de Türkiye'de ilk defa uygulamış oluyor.

Girişimin hedefi, bu teknolojiyi kardeş şehirlere yayabilmek. Girişimin kurucu ortaklarında Burak Sefer: "Reengen olarak daha çevreci ve daha verimli bir şehir için İstanbul'un yanındayız." dedi. ​

Duckt

Scooterlar için şarj istasyonu olan Duckt, patentli evrensel adaptör ve IoT şarj çözümü ile kamusal alanların düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda işletme maliyetlerini de düşüren Duckt,  pandemi döneminin micromobiliteni ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdiğini belirtiyor. ​Duckt kurucu ortaklarından Çağrı Selçuklu 2030 yılında 30 milyon Mikromobilite aracı olacağını ifade ederken "Araçlar her yerdeler ama asıl olması gereken yerde değiller." diyor. Duckt akıllı istasyonları saniyeler içinde aracı tanıyor ve sürüşü sonlandırarak cihazı şarj ediyor.

Globalde uluslararası patent hizmeti verebilen tek şirket olarak konumlanan Duckt, tamamen yerli sermaye ile kuruldu Şu anda Maltepe'de Bimaş ile pilot bir çalışma gerçekleştiren girişim, operasyon alanını Boğaz hattı ve Adalar'a genişletmeyi planlıyor.

İlerleyen dönemde kişisel araçların da Duct'tan faydalanabileceğini ekleyelim. Çağrı Selçuklu: ​"Bu standartı dünya şehirlerine örnek olacak şekilde yaygınlaştırmak bizim elimizde." diyor. 

​Bluedot

Webrazzi Arena girişimlerinden Bluedot, elektrikli araç kullanıcılarının konumlarına en yakın şarj ünitelerini görebildiği bir uygulama. Aynı zamanda evinde ya da iş yerinde şarj ünitesi bulunduranların, bu üniteleri paylaşmalarını da sağlıyor.  Girişimin kurucu ortaklarından Ferhat Babacan : ​​"İstanbul'daki elektrikli araç sayısını arttırmak istiyoruz. Yılda 440 bin ton CO2 salınımını önleyebiliriz." diyor.

Cihangir'de İspark ile iş birliği yapan girişim, bu iş birliği ile Lizbon'a örnek oldu. Girişim ayrıca 6 İspark lokasyonuna şarj ünitesi yerleştirdi. Açılması beklenen 52 yeni katlı otoparkta Bluedot şarj ünitelerini göreceğiz.

Stroma

Tübitak ve Avrupa Birliği tarafından fonlanmış bir girişim olan Stroma sunduğu görüntü işleme teknolojisiyle iş kazalarını azaltmayı amaçlıyor. İş güvenliği prosedürlerini kontrol eden ve yaklaşmakta olan kazalara dair anlık bildirimler ile çalışanları uyaran Stroma, panel üzerinden iş sağlığı ve güvenliği yöneticileri ve filo yöneticilerini bilgilendiriyor.

Girişim covid-19 sürecinde metrobüs yolcularının maske kullanımını kontrol etti. Maske takmayan yolculara turnikelerin açılması önlendi. Kurucu ortaklardan Anıl Üzengi: ​"Amacımız Avrupa'nın en büyük belediyesi İBB ile 0 kaza belediyelere gidebilmek." diyor.

BioGuy

Atık su temizliğine odaklanan BIOGUY, bakteri teknolojisi kullanarak atık su sistemlerini dönüştürüyor. Zeosmart teknolojisi yerinde temizliyor ve IOT sayesinde gerçek zamanlı verileri sağlıyor. Operatörlere ihtiyaç duymadan çalışan BIGUY, yağ tutucularda bile yüksek verimlilikle arıtma işlemi yapabiliyor. 

Kalamış bölgesinde İSKİ ile ortak çalışma yürüten BioGuy, beklediği sonu elde etmiş. Alp Taşan: "Mevcut tıkanıklıkları 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde bertaraf ettik." diyor. 

Zoop

Mikromobilite çözümü olan Zoop, mini bir ulaşım platformu olarak konumlanıyor. Otomobilin ulaşım masraflarına ve mikromobilitenin yük taşıma gibi ihtiyaçları karşılayamamasına çözüm üreten Zoop, güneş enerjisiyle çalışıyor. Araç içerisinden yararlandığı güneş enerjisini izleyebiliyorsunuz.

Aynı şekilde araç fonksiyonlarını da akıllı ekrandan takip etmenizi sağlayan Zoop, bulut etkileşimiyle dijital servislere erişmenizi de kolaylaştırıyor. İlk geliştirilen 5 Zoop aracı Maslak bölgesinde deneme pilot sürecini tamamladı.

Tech İstanbul başvuruları globale açılıyor

Etkinliğin kapanış konuşmasını İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Erol Özgüner, YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gerçekleştirdi. 

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 

"İnşallah İstanbul'dan çift kanatlı girişimcileri İBB'nin omuzlarına alarak yükseltir ve dünyaya ulaştırırız. Bundan sonraki görev yaptığımız süre içerisinde teknoloji ve insanı yan yana getirecek, hayatı kolaylaştıracak çözümleri önce Türkiye'ye sonra dünyaya yaymak en büyük hayalim."

YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman ise İstanbul Tech'in gelişim süreçlerini detaylandırdı. Yaman, Ekrem İmamoğlu'na şu soruyu yöneltti: 

Önümüzdeki sene Singapur'dan, Londra'dan, Torino'dan, Amsterdam'dan girişimlerin başvurduğu bir program yapsak ve İstanbul buna liderlik etse İstanbul'a yakışmaz mı?"

Ekrem İmamoğlu ise esprili bir dille, "Bu konuda dünya çapında sörf yapmak isteriz." diye yanıt verdi. İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti: 

Bir asırı bitiren bir cumhuriyetiz. Artık 2. yüzyılın altyapısını oluşturmalıyız.İşbirliklerinin geliştirdikleri modellerin uygulanabilirliği bizim için çok kıymetli. Motivasyonumuz yüksek, heyecanımız yüksek bir de gençlerimiz var! Girişimcilikle oluşan heyecan size rehber olur."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.