Silikon Vadisi devleri Amazon, Facebook, Google ve Apple'ın CEO'ları Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook bu ay sonunda ABD'de Temsilciler Meclisi üyelerinin karşısına çıkacağı haberini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Dün, Türkiye saatiyle 19:00'da tarihi sayılabilecek duruşma başladı ve teknoloji devlerinin üst düzey yöneticileri savunmalarını gerçekleştirdi.
Öncelikle bilmeyenler ve konuya hakim olmayanlar için bu şirketlerin hangi suçlamalarla karşı karşıya kaldığını bir kere daha özetleyelim. Apple, App Store ile ilgili olarak yargı karşına çıktı. Şirketin App Store ödemelerinden aldığı yüksek komisyon bedellerinin yargıya taşındığı belirtiliyordu. Google'ın ise Android platformunda arama motoru ve reklamcılık konusunda tekelleşmeye başladığı iddia edildi.
Halihazırda skandallarla gündeme gelmeye başlayan Facebook'un yargıya gitmesinin nedeni ise kullanıcı verileri ve aşırı artırılan reklam bedelleri. Amazon ise tek bir suçlamayla değil, iki suçlamayla yargı önünde ifade verdi. Şirketin kendi ürünlerini satarken diğer satıcılara karşı rekabet kurallarına uymadığı iddia edildi. Ayrıca satıcıların ürünlerini başka internet sitelerinde satışa çıkarmaları konusunda zorluk çıkardığı belirtildi.
Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai ve Tim Cook, yukarıdaki suçlamalar nedeniyle yargı karşısına çıkarıldı. Dört yönetici de Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi rekabet alt kurulu tarafından düzenlenen oturuma video konferans yoluyla katıldı.
Bezos: "Amazon'un ABD perakende pazarındaki payı yüzde 4’ten düşük"
İlk defa Kongre üyeleri karşısında ifade veren Amazon CEO’su Jeff Bezos, "Amazon'un ticari kararlar verirken üçüncü taraf satıcı verilerine erişimi var mı?" sorusuna evet ya da hayır cevabı veremeyeceğini; satıcının verilerini kullanmaya karşı bir politikaları olduğunu belirtti. Ancak Bezos, bu politikaların zaman zaman ihlal edilmiş olabileceğinin de altını çizdi. Bezos'a Amazon aleyhinde ifade veren bir çalışanın, kuralların olduğunu fakat bu kuralları uygulayan kimsenin olmadığını söylediği bilgisi verildi. Bezos, kuralları koyduklarını ve çalışanlarından bunları uygulamasını beklediklerini söyledi.
Bezos'a üçüncü taraf satıcılarla doğrudan rekabet eden ürünler üretmenin ve bu ürünleri satmanın direkt olarak bir rekabet ortamı oluşturduğu sorulduğunda ise Amazon CEO'su, neyi kimden alacağına tüketicinin karar vermesi gerektiğini savundu. Bezos, şirketin ABD perakende pazarındaki payının yüzde 4’ten az yer tuttuğunu söyledi ve şirketi küçültülmesini önerenlere, Walmart’ın Amazon'dan iki kat büyük olduğunu hatırlattı.
Zuckerberg, hükümet ve düzenleyicilere internet için güncellenmiş kurallar belirlenmesi konusunda çağrıda bulundu
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg'e, Facebook'un gençlere Facebook Research App'i yükleyerek gizliliklerini satmaları için para ödediği iddiasının doğru olup olmadığı soruldu. Zuckerberg, buna aşina olmadığını belirtti. Ancak daha önce Onavo'daki veri ihlallerinin Facebook tarafından kabul edilmesiyle, uygulama Apple tarafından kısa bir süreliğine olsa da App Store'dan kaldırılmıştı. Daha sonra Facebook, bu uygulamayı "kendi rızasıyla" kaldırdığını iddia etmişti. Zuckerberg, "şirketlerin farklı anketler yapması ve insanların farklı ürünleri nasıl kullandıkları ve tercihlerinin neler olduğuna dair verileri anlamaları genel bir uygulama" diyerek sorunun cevabını bulandırdı ve gerçekleri söylemekten kaçındı.
Birkaç yıl önce Cambridge Analytica skandalıyla sarsılan ve akabinde defalarca mahkemeye çıkarak özür dileyen Zuckerberg'e, "Bir şeyi denedin ve sonra yakalandın; özür diledin, sonra tekrar yaptın. Bu doğru mu?" sorusu sorulunca Zuckerberg, buna katılmadığını belirtti.
Zuckerberg, tehlike ve zarar teşkil etmedikçe Facebook’un ifade özgürlüğünü savunduğunu belirterek, Amerikan ekonomisinin üstüne kurulduğu demokrasi, rekabet, katılımcılık ve ifade özgürlüğü değerlerine inandıklarını söyledi. Şirketlerin zararlı içerik, gizlilik ve seçim bütünlüğü gibi önemli konularda sadece kendi başlarına karar vermemeleri gerektiğine inandığını belirten Zuckerberg, hükümet ve düzenleyicilere bu alanda daha aktif bir rol alma ve internet için güncellenmiş kurallar belirlenmesi konusunda çağrıda bulundu.
Pichai: "Son 10 yılda internet reklam maliyetleri yüzde 40 oranında düştü"
Google CEO’su Sundar Pichai, duruşma sırasında en fazla zorlanan isim oldu. Komitenin başkanı David Cicilline, Google'ı hırsızlıkla suçladı ve "Google neden dürüst işletmelerden içerik çalıyor?" sorusunu yöneltti. Cicilline, Google'ın Yelp'ten incelemeleri çaldığını iddia etti ve Google'ın, itiraz ederse Yelp'i arama sonuçlarından yayınlamakla tehdit ettiğini söyledi. Pichai, Google'ın en yüksek standartlara uygun şekilde yönetildiğini söyledi. Google'ın kullanıcı kazanmak için içerik çaldığı iddiasına katılmadığını da belirtti.
Haziran 2020'den itibaren Google, küresel online arama pazarının yüzde 90'ından fazlasına sahip ve tanım gereği tekel haline geldi. Yine de Pichai, tüketicilerin bilgi bulmak için bir arama motoru kullanmaktan başka seçeneklere sahip olduğunu söyledi.
Pichai'ye Google'daki reklam bedelleri sorulduğunda Google CEO'su, Twitter, Instagram, Pinterest, Comcast ve diğerlerindeki reklam rekabetinin son 10 yılda internet reklam maliyetlerinin yüzde 40 düşürülmesine yardımcı olduğunu ve bu tasarrufların tüketicilere daha düşük fiyat olarak yansıdığını da belirtti.
Cook: "App Store açıldığından bu yana komisyonları yükseltmedik"
Apple CEO’su Tim Cook ise Apple'ın baskıcı bir pazar payına sahip olmadığını söyledi. Ancak Apple, kendi Screen Time ürününü piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra, birçok üçüncü taraf uygulama üreticisi aniden kendi ekran süresi uygulamalarının App Store incelemesi altında olduğunu gördü. Birçok geliştirici, uygulama güncellemelerinin reddedildiğini veya uygulamalarının tamamen kaldırıldığını söyledi. Cook'a bunu neden yaptıkları sorulduğunda, çocukların gizliliği ve güvenliği konusunda endişeli olduğunu ve kullanılan uygulamaların sorunlu teknolojiye sahip olduğunu söyledi.
Aslında Apple'ın iddiası yanlış değil. Uygulamalarda gizlilik açıkları bulunuyordu. Ancak Apple'ın ne olursa olsun uygulamaları açıkça yasaklamak yerine, onlara bir alternatif sunması gerekiyordu. Apple, sadece rakip ürün geliştirmek yerine, Screen Time çözümü için tüketiciye dönük ürüne ek olarak bir geliştirici API'ını da geliştirmiş olmalıydı. Böyle bir API, geliştiricilerin Apple'ın kendi ekran süresi özelliklerinden ve ebeveyn denetimlerinden yararlanabilecek uygulamalar geliştirmesine izin verebilirdi. Cook ise App Store'da bugün 30'dan fazla ekran süresi uygulaması olduğunu ve bu nedenle o alanda canlı bir rekabet olduğunu söyledi.
Apple’ın pazardaki rakiplerini devre dışı bıraktığı ve tüketicilere yüksek fiyatlar uyguladığı yönündeki ithamları da reddeden Cook, diğer şirketlere kıyasla fiyatların makul olduğunu savundu. Cook, App Store açıldığından bu yana komisyonları asla yükseltmediklerinin altını çizdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap