Commencis“Dijital Odağında Güzellik: Kozmetik Sektörüne Bakış” raporundan öne çıkan başlıklar

2022 yılında pazar büyüklüğünün 429.8 milyar dolar olması beklenen güzellik sektörünün ele alındığı raporda, kozmetik trendleri ve teknolojik gelişmelerle olan bağlantısı inceleniyor.
Commencis“Dijital Odağında Güzellik: Kozmetik Sektörüne Bakış” raporundan öne çıkan başlıklar

Geçtiğimiz yıllarda kozmetik sektöründeki teknolojik gelişmeleri sizlere aktarmıştık. Artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarının ve sanal gerçeklik odaklı yeni reklam modellerinin kendini gösterdiği kozmetik sektörü, gelişmeye devam ediyor.

Commencis'in Dijital Odağında Güzellik: Kozmetik Sektörüne Bakış Raporu ise kozmetik sektöründe yaşanan gelişmeleri detaylı bir şekilde inceliyor. Raporda yer alan bilgilerin öne çıkan kısımlarını ele aldım, kozmetik sektörüyle ilgileniyorsanız raporun tamamını incelemenizde fayda var. Özellikle raporun son kısmında incelenen uygulama deneyimleri sektöre giriş yapmayı düşünenler için çok değerli. 

Kozmetik Sektörüne Genel Bakış

Dijital Odağında Güzellik Raporu 'nda tüketicilerin bakış açılarına yer verilen araştırmalar öne çıkıyor. Raporda yer alan FEBEA (Fransa Parfüm ve Kozmetik Federasyonu) çalışmasında; katılımcılardan %60’ı kozmetikleri kendine güven ve ruh halini iyileştirmek için satın aldıklarını; %40’lık bir kesim ise kozmetiklerin aile ve meslek yaşamlarını olumlu yönde etkilediğini söylüyor.

IKW (Alman Kozmetik, Makyaj, Parfümeri ve Deterjan Derneği) tarafından yayınlanan çalışmaya da raporda yer veriliyor. Bu çalışmaya göre; ergenlik çağındaki ve genç yetişkin bireylerin %85’inin yaşamlarında güzellik ve bakımın çok önemli. Bunun yanı sıra bu kullanıcıların %73’ü kişisel bakım ürünleri kullandıklarında kendilerini daha güvende, %63’ü ise kendilerini daha çekici hissettiklerini belirtiyorlar.

Bunun yanı sıra Covid-19 süreci birçok sektörü köklü değişimlere sürüklemeye devam ediyor. Her ne kadar bu süreç kozmetik tüketimini ve satış kanallarını etkilemiş olsa da güzellik sektörü, yıllardır katlanarak büyüyen istikrarlı satışlarıyla sadık tüketicilerini kolayca kaybetmeyeceğini gösteriyor.

E-ticaret yükseliyor 

Raporda yer alan bilgilere göre; Sephora, online satışlarının 2020’nin ortasında yüzde 30 arttığını açıkladı. Online başarısını artırılmış gerçekliklerle de destekleyen Amazon ise güzellik kategorisinde geçtiğimiz yıllarda yüzde 192’lik bir büyüme gösterdi.

E-ticaret kanallarındaki bu satış, sadece fiziksel satışa devam eden markalar için ciddi bir sorun yaratıyor. Satış kanallarının e-ticarete dönmesi ve pandeminin kullanıcı alışkanlıklarındaki  etkisiyle beraber, İngiltere’deki Boots eczane zincirinin bu yıl satışlarının 3’te 2 oranında azaldığını açıkladığını söyleyelim.Çin’de ise yeniden açılan mağazalarda kozmetik satışları yüzde 9 ile yüzde 43 arasında değişen bir azalma gösteriyor.

Kozmetikte kendin-yap dönemi

Salgın ile birlikte güzellik salonlarının kapanmasıyla güzellik bakımında kendin-yap dönemi başladı.Bir süre daha salgın etkisiyle güzellik salonlarına gitmeyi tercih etmeyecek olan kullanıcılar ise neredeyse tamamen dijitale kayıyor.

Bu noktada sanal müşteri deneyimlerinin, kozmetik kullanıcılarını fizikselden dijitale taşıdığını söyleyelim. Bu sayede mağazalarda fiziksel deneyim ihtiyacı hissetmeyen kullanıcılar, kişisel bakım ve kozmetik alışverişlerini e-ticarete kaydırmaya başlıyor. Hatırlarsanız Türkiye'nin kozmetik alanında öne çıkan Influencerlar'ından Merve Özkaynak, Webrazzi Dijital'de Covid-19 döneminde kullanıcılara evde kendi bakımlarını nasıl yapabileceklerini anlatan içerikler ürettiğini açıklamıştı. 

Kullanıcıların beklentisi e-ticarette deneyim 

Konuya geri dönecek olursak; ‘Deloitte Digital - TÜSİAD’ ortak raporu; bu dönemde e-ticaret alanından beklentisinin, deneyim olduğunu öne sürüyor. Dolayısıyla Y kuşağı kullanıcıları için satış yapmak isteyen kanalların, içerik pazarlaması, mobil yenilikler ve müşteri deneyiminin öncesi ve sonrasına önem vermesi gerektiğinin de altını çiziyor. 

E-ticaretteki bu artışın, lojistiği de aynı oranda etkilediğini belirtelim. Rapor göre, bu durum tüketicilerin bu konudaki beklentilerini artırırken, markalar arası rekabetin de ivmelenmesine neden oluyor. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, Amazon, Ebay gibi birçok büyük şirket API’lerini dijital ortaklıklar için açtığını, yeni iş modellerini geliştirdiğini ve böylece daha fazla kullanıcıya ulaştığını ekleyelim. 

Deloitte Digital - TÜSİAD raporuna göre Kozmetik sektörü e-ticarette en çok tercih edilen 13 kategori arasında 3. sırada yer alıyor. Türkiye'de de bu durumun benzer seyrettiğini söyleyebiliriz. ‘Twentify 2018 Online Alışverişte Tüketici Davranışları Araştırması ve Marka Karşılaştırması' -Türkiye’de E-ticaret Raporu’na göre ülkede satın alma oranı en yüksek 6. sektör kozmetik olarak öne çıkıyor. 

Dijital Çağın Yeni Satış Modelleri

Commencis raporunun Dijital Çağın Yeni Satış Modelleri ve Müşteri Bağlılığı Yaratma başlığında abonelik paketlerinden sadakat programlarına, kozmetik otomatlarından sosyal medya ve doğrudan satış kanallarına kadar pek çok konuya değiniliyor. 

Sadakat programlarında Bioderma, Esthederm ve Etat Pur markalarını NAOS Stars isimli tek bir mobil uygulama üzerinde toplayan NAOS öne çıkıyor. Bu konuda dikkat çeken diğer markalar ise Beauty Pie ve Glossier. 

Abonelik paketlerinde ise öne çıkan iki marka mevcut. Kullanıcılarına kişiselleştirilmiş abonelik modelleri sunan Ipsy, mağaza ziyareti ihtiyacını ortadan kaldırarak kullanıcıları abonelik sistemlerine yönlendiriyor. Bu konunun öncüsü sayılan bir diğer marka olan Birchbox ise güzellik aboneliği paketleriyle müşterilerini bir sonraki ürün alımı için teşvik ediyor. Birchbox'ın kullanıcı geri bildirimlerini önceliklendirdiğini ekleyelim. 

Kozmetik ürün satışında sosyal ağların gücü yadsınamaz. Influencerlar ve AR filtreleriyle zenginleşen sosyal ağlar, kullanıcının satın alma yolculuğunun önemli bir parçası. Raporda yer alan verilere göre; bir kullanıcı bir ruj denemek için en az 80 saniyesini artırılmış gerçeklikle desteklenmiş platformlarda geçiriyor. 

Kozmetik otomatları ise kullanıcıların fiziksel satın alma sürecini hızlandırıyor Raporda kozmetik otomatlarının en başarılı örneklerinden Vengo’ya da yer veriliyor. Rapora göre Vengo; binden fazla yerde ayda 25 milyon tüketiciye ulaşıyor. 

Yenilikçi Teknolojiler ve Sanal Makyaj Deneyimleri

Raporda YouTube Virtual Try On ve Pinterest'in AR özelliklerinin yanı sıra WeChat'ten de bahsediliyor. WeChat'in mini program platformu olan artırılmış gerçeklik (AR) efektleriyle; kullanıcılar telefon kameralarından makyaj ürünlerini test edebiliyor. Covid-19’un başlangıç döneminden itibaren birçok işletmenin, WeChat mini programının canlı akışı aracılığıyla tüketicileriyle başarılı etkileşimli pazarlamalar gerçekleştirdiği de vurgulanıyor. 

Raporda yer alan bilgilere göre; NYX Cosmetics, artırılmış gerçeklikle; uzmanlarının kullanıcılara canlı danışmanlık seansları vermesini sağlıyor. Görüşmelerde kullanıcılar mobil ekranda, uzmanlar eşliğinde sanal ürün denemesi yapabiliyor ve kozmetik kullanımı konusunda kolayca yardım alabiliyorlar.

Kişiselleşen Akıllı IoT Ürünleri

Akıllı ayna teknolojisi ise raporda öne çıkan teknolojilerden biri. Kullanıcıların makyaj ve cilt ürünlerini sanal bir ayna karşısında denemelerini sağlayan akıllı aynalar, aynı zamanda bir dermatoloğa ihtiyaç duymadan cilt analizleri yapıyor ve bakım önerileri veriyor.  

Shiseido, AR ve yapay zekayı birleştirdiği Optune isimli IoT akıllı cihazıyla cilt bakım sektörüne girerken, Atolla da kişiye özel cilt serumu formülizasyonu geliştirmek için yapay zekayı kullanıyor. Influencerların favorisi Foreo ise Luna Fofo güzellik asistanıyla kullanıcılara, cilt yaşları hakkında bilgilendirmede bulunuyor ve 100 üzerinden bir değerlendirme sunuyor.

Raporda akıllı asistan akımın öncülerinden olan Himirror markasından da bahsediliyor. Himirror , Amazon'un akıllı asistanı Alexa, Spotify, Instagram, Facebook ve Youtube’la entegre bir şekilde çalışabiliyor. Böylece kullanıcılar aynalarının başından ayrılmadan hem iyi vakit geçiriyor hem de bütünsel bir güzellik asistanlığı alabiliyor.

Coty ise Amazon'un ekranlı cihazı Echo Show için Amazon ile ortaklık kurdu.  Ortaklık kapsamında Alexa’nın sesli yardımı ve görsel servis özelliklerini tek bir noktada birleştiren Coty, kullanıcıları için donanımlı bir asistan yarattı. Bu sayede kullanıcılar artık, asistanlarından fiziksel özelliklerine uygun stiller ve trendlerle ilgili de yardım alabiliyor.

Raporda bu konuda öncü markalardan olan Romy Paris'e de yer veriliyor. Cilt bakım ve analiz teknolojisini evlere taşıyan marka; kullanıcılarına özel olarak hazırlanan kişiselleştirilmiş kremler ve serumlar geliştirebilen bir diğer güzellik asistanı olarak konumlanıyor.

Rapor ,insansız araç ve cihazlara alışılmaya başlanan bu dönemin, kuaför robotlara ve dijital saç asistanlarını da öncülük etiğini belirtiyor. Bu kapsamda Henkel’in markası Schwarzkopf Professional'dan bahsediliyor. Marka, iki yıl önce saç analizi yapabilen bir dijital cihaz olan Salon Lab Smart Analyzer'ı tanıttı. Ürün diğer asistanların yaptığı gibi kullanıcılarına ürünler önerirken saç rengi konusunda da asistanlık ediyor.

Kozmetik sektörünün çeşitlilik gösteren bu devasa dijital dönüşümünü yeni rapor ve gelişmelerle sizlere aktarmaya devam edeceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.