Virüsleri yok etme üzerine çalışan İTÜ ARI Teknokent girişimi: Smarte

Smarte, geliştirdiği 'vironance' teknolojisiyle özel bir elektrik alanı oluşturarak başta corona virüs gibi yuvarlak virüsleri etkisiz hale getirdiğini paylaşıyor.
Virüsleri yok etme üzerine çalışan İTÜ ARI Teknokent girişimi: Smarte

Corona virüs salgını hayatımıza girdiğinden beri virüs kelimesine kaç kere maruz kaldık. 7'den 70'e herkes virüs kelimesinin ne anlama geldiğini biliyor. Virüs, tıp camiasında bulaşıcı hastalık yapan parazit olarak tanımlanıyor. Onların en güçlü yanı çok küçük ve çok hafif olmaları... Bu yüzden tespit edilmesi oldukça zor. Ama teknoloji şirketi Smarte, geliştirdiği Vironance teknolojisi corona virüs başta olmak üzere H1N1, H3N2, SARS, MERS gibi virüsleri gündelik yaşamımızda etkisiz hale getirmek için büyük umut vaat ediyor.

İsmini virüs ve resonance kelimelerinin birleşiminden alan Vironance ‘Viral İnaktivasyon Teknolojisi’ olarak biliniyor. Bu teknolojisi kapsam alanında özel bir elektrik alanı oluşturarak bu alanda bulunan virüsleri etkisizleştiriyor. Bu teknoloji sayesinde, havada asılı, yüzey ve yüzeyin altına tutunmuş olan virüsler, elektromanyetik enerji ile saniyede milyarlarca kez titreştirilip rezonansa giriyor. Böylece covid-19 virüsünün dış çeperi parçalanarak bulaşamaz hale geliyor. Şirket, bu teknoloji sayesinde virüsün yüzde 100 yok olduğunu iddia ediyor.

Yuvarlak virüslerde etkili...

Şirketin kurucu ortağı Melih Ballıkaya bu teknolojiyi nasıl temellendirdiklerini şöyle anlatıyor:

Müzik ve elektronik ile ilgili birikimimin de getirdiği bir bakış açısı ile ‘virüsleri havada titreştirerek oluşacak çınlamayı dinleme ve virüs yoğunluğunu tespit etme’ şeklinde bir düşünce geliştirdik. Daha sonra bu fikir, aşırı rezonans ile sadece virüslerin yutacağı bir enerjiyi virüslere transfer etme fikrini doğurdu. Bu konuda gerekli araştırmaları tamamlayıp, test ortamlarını hazırlayıp virüs testini yapmaya tek yetkili kuruluş ile irtibata geçtik.

Çalışmalara 2019'un Aralık ayında başladık. Ürünü Nisan ayında test ettik. Bu süre içerisinde matematiksel hesaplarımız o kadar isabetli duruyordu ki, patent başvurularını arka arkaya gerçekleştirdik. Sonrasında test sonuçları da başarılı olunca, teknolojiye Vironance adını verip paydaşlarımızla daha geniş imkanlarla çalışmaya başladık. Bunu geliştirirken 'hangi virüs modeline nasıl uygulanır'ı matematiksel olarak ortaya çıkardık. Yuvarlak virüsler SARS, MERS, influanza gibi bütün bu tip virüslerde etkili. Aynı zamanda bundan sonra gelebilecek virüslerde de etkili olabilecek bir teknoloji.

İklimlendirme, küçük ev aletleri ve beyaz eşya markaları bu teknolojiyi cihazlarına entegre etmek için şirketle görüşüyor. Son kullanıcı tarafından talepler geldiğini söyleyen Ballıkaya, "Klima üreten şirketler bayilik istiyor. Yurt dışından talepler var. Bu teknolojiyi kamuya kazandırmak için bakanlıklardan istek var. Bu  beklenilenin üstünde...Öncelikli hedefimiz bunları sistematik şekilde yürütmek. Bir de dünya genelinde 300 bin çalışanı olan bir teknoloji şirketi de bu teknoloji kullanmak için başvurdu" diye konuşuyor.

Şirketi henüz öğrenciyken kurdu

Haziran 2013'te kurulan şirket, enerji ve sağlık alanlarında donanım ve yazılım çözümleri bulunuyor. 33 yaşındaki girişimci, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisi öğrencisiyken kurdu. Şirket ilk yatırımını 2014'te ilk melek yatırımımızı Levent Bayraktaroğlu’ndan aldı. 2015 ve 2016 da art arda farklı yatırım gruplarından yatırım geldi. Türkiye ve Almanya’da teknoloji projeleri geliştirdi.

2018 yılı önemliydi

Ballıkaya, 2017'nin sonunda ikinci ve üçüncü tur yatırımcıların hisselerini satın aldığını ve şu an faaliyetlerine devam ettiklerini söylüyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: "2018 yılı şirket için dönüm noktası oldu. Çünkü elektrik fiyatlarının artmıştı. Şirketin ana işlerinden biri enerji yönetimi olduğu için iki yıl içinde çok hızlı büyüdük." 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.