3D reklamların geleceğini QReal anlattı

Şirketin kurucu ortaklarından Alper Güler ile AR odağında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Güler, röportajda Snapchat'in AR teknolojilerinden Google 3D arama motoruna kadar pek çok konuda görüşlerini aktardı.
3D reklamların geleceğini QReal anlattı

Geçtiğimiz hafta Google'ın yeni 3D reklam modeli Swirl'ü tüm kullanıcılara açtığını sizlerle paylaşmıştık. Reklam modelini test eden markalardan da bahsettiğimiz yazımızda, Nissan ve Hyundai'nin 3D reklamlarından örneklere de yer vermiştik. 

Paylaştığımız örnekler arasında daha önce Kabaq.io ismiyle tanıdığımız New York merkezli Türk AR şirketi Qreal'in tasarımları da bulunuyordu. Bir süre önce markalaşma konusunda QReal ismiyle ilerlemeyi tercih eden şirket, Google'ın 3D partnerleri arasında yer alıyor. 

Daha önce Snapchat'in Lens Üreticileri arasında yerini alan şirket, Google tarafında da kendini gösteriyor. Şirketin kurucu ortaklarından Alper Güler ile AR odağında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 

Tuğçe İçözü: Yakın zamanda Google'ın yayına aldığı yeni 3D reklam modeli Swirl kapsamında Qreal'in de ortaklar arasında yer aldığınızı gördük. Bu sürecin detaylarını bizimle paylaşır mısın?

Alper Güler: 2018 yılında Snapchat ile kurduğumuz ortaklık kapsamında teslim ettiğimiz gerçekçi 3D model kullanan AR projeleri sayesinde Google New York 3D/AR ekibi ile tanışma fırsatı yakaladık. Takip eden dönemde Google’ın geliştirmekte olduğu Poly ve Swirl platformları için içerik üretmeye ve sistemler için geri bildirim vermeye başladık.

2019 yılı içerisinde önce Nissan sonrasında Hyundai için geliştirilen Swirl 3D reklamlarını tasarladık, Swirl 3D reklamların artık tüm müşteriler için hayata geçmesiyle bu alanda Google 3D Trusted Partner olarak çalışmaya devam edeceğiz.

T.İ.: İlerleyen dönemde Swirl kapsamında Qreal'ı hangi markalarla ve ne tarz projelerde göreceğiz?

A.G: 3D Swirl reklamları henüz çok fazla test edilmemiş olmasına rağmen, diğer reklamlardan hissiyat olarak farklı olduğu için markalar için daha yüksek etkileşim ve hikaye anlatım şansı sunuyor. Yemek ve moda alanındaki müşterilerimiz ile bir süredir çeşitli fikirler geliştiriyorduk. 2020 4. çeyrekte, bir moda markası, bir gözlük markası ve bir yemek zinciri ile Swirl reklamları devreye almak için görüşüyoruz.

T.İ: Şimdiye kadar çalıştığınız markalar ağırlıklı olarak yiyecek ve moda alanında faaliyet gösteriyor. Yakın gelecekte kozmetik tarafında da çalışmalarınız olacak mı?  YouTube'un Virtual Try On reklam modelinde de partnerler arasında yer alıyor musunuz?

A.G.: QReal’ı dünyadaki rakiplerinden ayıran en güçlü yanı, gerçekçi 3 boyutlu modelleri AR için optimize edebiliyor olması. Bu nedenle öncelikli olarak gerçekçi 3D ürün modeli ihtiyacın olduğu sektörlerin peşinden gidiyoruz. Kozmetik, eğlence ve oyun alanlarında AR içerik geliştiren ve kendini bu özelleştiren ekipler var, onlarla bu konularda rekabete girmiyoruz.

Şirket olarak çok odaklanmasak da, kişisel olarak Youtube ve kozmetik deneme özelliğinin çok ilgi göreceğini düşünüyorum. AR, güzellik endüstrisi için mantıklı. Bu deneyim, tüketicilerin Snapchat ve Instagram'da bulunan selfie ve AR lenslerine olan ilgisiyle uyumlu.

T.İ.: Daha önce Snapchat'in Creative Lens Studio AR/ VR programına dahil olmuştunuz, Snapchat bu yıl AR Scan özelliği kapsamında yeni ortaklıklarını duyurdu. Bu ortaklık sayesinde kullanıcılar artık paketli gıdaların içeriğine, köpek ve bitki türlerine dair bilgilere Snapchat kamerasından erişebiliyor. Siz de AR Scan için bir ürün tasarlamayı düşünüyor musunuz?

A.G.: Snapchat kamera teknolojileri inovasyonu konusunda yıllardır liderliğini sürdürüyor. Her yıl geliştirdikleri yeni ürünler için yeni özellikleri kullanarak, kendi müşteri portfolyomuz için neler yapılabileceğini gösteren demolar yapıyoruz. Aşağıda örnekleri görebilirsiniz.

Sahne üzerinde yemek gördüğünde içecek önerisi:

Ayakkabıları ayakta deneme:

Yerleri mermer kaplama: 

Snapchat’in son geliştirdiği alt yapı sayesinde, her geliştirici kendi makine öğrenmesi algoritmalarını Snapchat için geliştirdiği AR Lens içerisine koyabiliyor. Bu sayede Snapchat’in sunduğu özelliklerin dışına çıkıp, bambaşka deneyimler tasarlanabiliyor. Bu konuda yakın zamanda projelerle geleceğiz.

T.İ: Covid-19 salgınıyla birlikte markaların AR filtrelere yönelik talebinde bir artış gördünüz mü?

A.G.: Artırılmış gerçeklik teknolojisi yıllardır çok heyecan yaratsa da belki teknik kısıtlamalar belki tam uygun kullanım alanlarının bulunmaması sebebiyle beklenenden daha yavaş hayatımıza giriyor.

Covid-19 artık hayatımızın bir parçası ve onunla yaşamaya alışacağız. Kullanıcı alışkanlıkları zorunlu olarak hem mağaza hem de çevrim içinde değişiyor. Bir çok kişi mağazaya gitmeye çekiniyor veya gitse bile kabinlerde ürün deneme süreçlerinde bir çok kısıtlama ile karşılaşıyor. Diğer taraftan çevrimiçi alışverişlerde kargo süreçleri yavaşlıyor ve ürünlerin iade süreçlerinde kotalarla işlem yapabiliyoruz.

Her kriz anında olduğu gibi Covid-19‘da hazır olan ve doğru adımları atan firmalar için bir çok fırsat yaratacak. AR teknolojisinin bu dönemde bir çok alanda kullanıcılara ürünleri deneyimleme şansı yarattığı için bu dönemde kullanımının artacağını düşünüyorum.

QReal olarak kurulduğundan bugüne dek ilk defa aynı anda 4 ayrı proje üzerinde çalışıyoruz, bizim için talepte görülür bir artış ve talep var.

T.İ: Şimdiye kadar AR'ı ağırlıklı olarak sosyal mecralarda ve reklam modellerinde gördük. Sence e-ticaret platformlarında AR kendini göstermeye başlayacak mı?

A.G.: AR teknolojisinin E-ticaret tarafında kullanımının önünü açacağını düşündüğüm en büyük adım, Google’ın getirdiği 3 boyutlu ürün arama özelliği. Sizin de haberlerinizde bahsettiğiniz üzere, Google bir süre sonra aramalarda, aramalarla ilgili 3 boyutlu modelleri de listelemeye başlayacak. Bu markalar için çok büyük fırsat alanı sunan bir yenilik. Burada firmalar birçok ürün için SEO çalışmasında öne çıkabilecek. Nasıl video, fotoğraf, alışveriş ve diğer arama tiplerine göre SEO çalışmaları web sitelerine ek trafik sağıyorsa, ürünleri için 3 boyutlu modelleri olan firmalar bu aramalar için yeni bir SEO yarışına girecek. Google ile yaptığımız 3D Programı dahilinde edindiğimiz tecrübeler ile QReal olarak Google 3D Search Standartlarını bugünden sağlayan içerikleri üretmeye başladık, 2021 de 3 boyutlu arama açıldığı anda firmaların kullanabilecekleri modelleri şu an geliştiriyoruz.

Aynı teknoloji alt yapısı sayesinde e-ticaret firmaları sadece 10 satırlık bir kod parçası ile bir ürüne ait 4-5 farklı fotoğraf göstermek yerine, ürünlerin 3D modellerini gösterebilir ve müşteriler buradan AR ile ürünleri kendi dünyalarına getirebilir.

 

T.İ.: Özellikle ABD'de TikTok ve Snapchat'i tercih eden Z jenerasyonunun eğilimleri, AR'ı nasıl şekillendiriyor?

A.G.: TikTok, Musically döneminden beri çok büyüyeceğine inandığım bir platform. TikToker’lar genelde kendi başlarına çektikleri videolarla, büyük bir topluluğu eğlendirecek içerik üretiyor. AR’ın bu içeriği zenginleştirdiğini her gün tahmin edemeyeceğimiz şekilde gözlemliyoruz.

Diğer taraftan Snapchat 1 e 1 iletişim alanında kamera ve AR kullanımını eğlenceli bir hale getiriyor.

İki platform da yüz üzerinde kullanılan veya çevresel faktörleri etkileyen AR deneyimleriyle farklılık yaratıyor. Markalar bu trendleri izleyip, viral projelere imza atıyor.

T.İ: Ürettiğiniz filtre ve içeriklerle büyümeye devam eden bir şirketsiniz, 3D modelleme alanında çalışan yerel profesyonellerle çalışmaya açık mısınız? QReal ile çalışmak isteyenler size hangi kanallardan ulaşabilir?

A.G.: 3D modelleme alanında sadece gerçekçi ve iyi optimize ürün üretimine odaklanıyoruz. Bu yeni bir alan olduğu için uzun süredir modelleme üzerine çalışan profesyonellerin deneyimleri süreçlerimize uymuyor. Genellikle mimarlık eğitimi almış ve 3D ürün modellemeye ilgisi olan yeni mezun veya az deneyimli profesyoneller ile çalışmaya başlayıp, 1 aylık eğitim dönemi sonrasında süreçlerimize dahil edebiliyoruz. İlgilenen tüm profesyoneller https://www.linkedin.com/in/alperguler/ adresi üzerinden bana ulaşabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.