Snapchat'in Lens üreticisi kabaq.io'nun AR odağında beklentileri

Snapchat'in Lens üreticisi kabaq.io'nun AR odağında beklentileri

Silikon Vadisinde bir Türk girişimi olan kabaq.io, Snapchat'in yakın zamanda duyurduğu Creative Lens Studio programında yerini aldı. Artırılmış gerçeklik yiyecekleri üreten Kabaq.io, aslında uzun süredir Snapchat ile işbirliği içerisinde. Hatta bu işbirliğinin ötesinde şirketin müşterilerine restoranda yemek siparişinden, 3D Banner reklamlara ve hatta AR hikaye anlatıcılığına kadar bir çok farklı hizmet sunduğunu belirtelim.

Kabaq.io'nun Creative Lens Studio programında yerini almasıyla birlikte girişimin kurucu ortağı Alper Güler ile AR odağında konuştuk.

Snapchat'in Creative Lens Studio AR programına nasıl dahil oldunuz?  Bu program kapsamında neler yapıyorsunuz? 

Kabaq.io ile 2016 yılından beri AR/VR projelerinde çalışabilecek, gerçekçi 3D yemek modelleri üretiyoruz. Snapchat Lens studio öncesinde, ürettiğimiz modelleri Unity ve Unreal gibi platformlar kullanarak mobil uygulama içerisinden gösteriyorduk. Genel anlamda, insanlar AR deneyim yaşamak icin uygulama indirmek istemiyor ve kullanım oranları istediğimiz seviyelere çıkmıyordu.

Snapchat Lens Studio'nun duyurulduğu ilk gün modellerimizi kullanarak çeşitli Snapchat Lensleri ürettik. Lensleri onaylayan ekip kendi aralarında lensi paylaşırken The Verge yazari ve Snapchat calışanı  Ellis Hamburger'in Twitter'a koyduğu videosu ile lensin yayılmasına ön ayak oldu ve ilk hafta içerisinde 1 milyon gösterime ulaştık.

Snapchat aracılığıyla sonunda AR alanında aradığımız dağıtım kanalını bulmuş olduk. Takip eden dönemde, Snapchat ekibiyle ilişkilerimiz gelişti ve Nisan 2018'de Official Lens Studio partner seçildik. Program kapsamında, Dominos, Subway, Dunkin, Grubhub, the economist gibi markalar icin Snapchat Lensleri üretmeye başladık.

AR'ın heyecanı artıyor önümüzdeki süreçte hangi yeniliklerin olacağını ön görüyorsun? 

Apple, Google, Microsoft, Facebook ve Snapchat gibi büyük firmalar AR alanında milyarlarca dolarlık arge yatırımı yapıyor. Son dönemde yaptıkları sunumlardan AR söylemlerini kesip 6 dakikalık AR hakkında ne kadar çok konuştuklarını gösteren bir video hazırladık.

Benim heyecanla beklediğim gelişmelerden biri web uzerinde, herhangi bir uygulama ihtiyacı olmadan AR deneyimlerini kolayca paylaşabilmek. Bugün itibariyle Apple Quick Look özelliği ile bunun ilk adımını attı. Yakın zamanda tüm browserlarda ve tum telefonlarda web üzerinden AR deneyimlerini çalıştırabileceğiz.

Orta ve uzun vadeli olarak en çok heyecanlandığım konu, arttırılmış gerçeklik gözlükleri. 10 yıl gibi bir zaman içerisinde hayatımızın her noktasına giren akıllı telefonların, önümüzdeki 10-15 senelik dönemde arttırılmış gerçeklik gözlüklerine evrileceüini düşünüyorum.

Bu alanda, Google Google Glass, Microsoft Hololens ve yaklaşık 6 milyar dolar yatırım toplayan Magic Leap başı çekiyor gibi gözükse de, ben Snapchat'in, Spectacles ile basit şekilde başlattığı video çeken gözlük modelinin AR alanındaki ilk başarılı proje olacağını düşünüyorum.

AR'ın gelişim sürecinde ve pazarlama tarafında konumlanmasında geliştiricileri neler bekliyor? 

Son birkaç yıldır neredeyse bütün markalar pazarlama projelerinde uygulama geliştirmeyi bıraktı. AR alanında bugün için en büyük potansiyel, Snapchat Lens Studio ve Facebook/Instagram Spark AR platformları.

Geliştiriciler, bu yeni yazılım platformlar üzerinde calışmaya başlayarak, hali hazırda milyarlarca kullanıcısı olan sosyal medya platformlarında kolayca kullanılabilen ve paylaşılabilen deneyimler tasarlayabilirler.

Snapchat'in AR lenslerini masaüstüne taşıması sizi nasıl etkiledi? Son kullanıcılar ya da markalar tarafından fark edilmenizde olumlu bir etkisi oldu mu? 

Kabaq.io olarak geliştirdiğimiz deneyimler genellikle World Lens (arka kamera) bazlı olduğu icin açıkçası bu tarafta bizi olumlu olumsuz etkileyen bir durum olmadı.

Genel anlamda, düşen kullanıcı oranları ile sıkıntılı günler geçiren Snapchat icin olumlu olacağını düşünüyorum.

Mobil platformlar dışın AR'ın geleceği sence nasıl olacak? Oculus ve benzeri başlıkların AR ile ilişkisi nasıl şekillenebilir?

Bizim buradaki en büyük hayalimiz, AR gözlüklerin gündelik hayatın bir parçası olması. Evde otururken karnın acıktı, sesli komut sistemine acıktığını söyledikten sonra, AI önceki verdiğin siparişleri göz önünde bulundurarak masanda yemek isteyebileceğin ürünleri gösterecek. İstediğin yemeğin üzerine tıklayıp siparişini verebileceksin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.