Mikrobiyom bilimi ile yapay zekayı birleştiren kişiselleştirilmiş sağlık teknolojisi girişimi: ENBIOSIS

Enbiosis, geliştirdiği yapay zeka algoritmasıyla mikrobiyomu modüle ederek insan sağlığına fayda sağlamayı amaçlıyor.
Mikrobiyom bilimi ile yapay zekayı birleştiren kişiselleştirilmiş sağlık teknolojisi girişimi: ENBIOSIS

Sağlık teknolojileri, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de en az girişimin yer aldığı alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu alandaki girişimlerden biri de Bayer’in geleceğe yön veren girişimleri desteklediği G4A Turkey”e katılmaya hak kazanan Enbiosis Biyoteknoloji. Kişiselleştirilmiş sağlık teknolojileri çözümleri üretmek için 2019 yılında kurulan girişim, son yıllarda hızla gelişen mikrobiyom bilimi ve yapay zeka teknolojilerinden yararlanarak kişiselleştirilmiş sağlık teknolojileri çözümleri sunuyor.

İnsan vücudundan bulunan trilyonlarca mikroorganizmanın oluşturduğu ekosistem insan sağlığının en önemli parçalarından biri. Mikrobiyom ise bu ekosistem içindeki toplam gen havuzuna ve çevresel etkileşime verilen isim. Bu ekosistem ne kadar sağlıklı olursa kişi o kadar sağlıklı oluyor. Enbiosis de geliştirdiği yapay zeka algoritmasıyla mikrobiyomu modüle ederek insan sağlığına fayda sağlamayı amaçlıyor.

Kişiselleştirilmiş tanı, beslenme ve tedavi yöntemleri

Girişimin çıkış noktası ise insanların genetik olarak yüzde 99,9 aynı olmasına karşın, bağırsaktaki mikroorganizma dağılımının tamamen farklılık göstermesi ve söz konusu farklılığın insanların sağlık durumlarındaki çeşitliliğin temelini oluşturması. Standart diyet programlarının ve genel geçer beslenme alışkanlıkların ihtiyaçları karşılamadığı ve kronikleşmiş rahatsızlıkların tedavisine destek olamadığı bilinmektedir. ENBIOSIS bu duruma çözüm olarak geliştirdiği yapay zeka teknolojisi ile her insanın mikrobiyota kompozisyonuna uygun kişiselleştirilmiş tanı, beslenme ve tedavi yöntemlerine odaklanıyor.

Enbiosis CEO'su Ömer Özkan

İstanbul ve Dubai ofislerinde 12 kişilik ekibiyle çalışmalarına devam eden ENBIOSIS’in kurucuları arasında, Türkiye’de güneş elektrik sektörüne dair bir girişimin kurucusu Ömer Özkan, mikrobiyom üzerine ABD’de ilk çalışma ekiplerinde yer alan Dr. Ö.Ufuk Nalbantoğlu, Avustralya’da erken dönem mikrobiyom çalışmalarına katılan Doç. Dr. Aycan Gündoğdu ve yapay zeka ile sağlık teknolojileri üzerine projeler geliştiren Zafer Yasir Yılmaz yer alıyor.

Mikrobiyom analizi ve kişiselleştirilmiş beslenme rehberi

ENBIOSIS, 2020 yılıyla birlikte herkes tarafından kolayca uygulanabilecek, sürdürülebilir ve daha az maliyetli ilk ürünü Mikrobiyom Analizi ve Kişiselleştirilmiş Beslenme Rehberi’ni online diyetisyen desteği ile birlikte satışa sundu. Kişinin vücudundaki mikroorganizmaların yüzde 90’ının bulunduğu bağırsak ekosistemi analiz edilerek her bir besinin vücutta uyandırdığı etkiye uygun olarak skorlanmasıyla kişisel beslenme rehberi oluşturuluyor. ENBIOSIS diyetisyeni oluşturulan besin skorlarına göre bir diyet programı hazırlayarak kişinin takibini yapıyor.

Tüm bu süreçte ise ENBIOSIS tarafından geliştirilen özgün yapay zeka algoritması, besin-bakteri ilişkisinden hareketle mikrobiyom testini detaylı olarak analiz ederek uzmanlara yol gösteriyor.

Mikrobiyom analizi nasıl yapılıyor?

Kullanıcı www.enbiosis.com üzerinden mikrobiyom analiz kitini sipariş ettikten sonra, Enbiosis kutusu kullanıcının adresine gönderiliyor. Kutu üzerindeki kod ile web sitesinde kaydını oluşturup anket sorularını tamamlıyor. Dışkı numunesini kutunun içinde yer alan ve iki yıla kadar bozulmama özelliğine sahip özel bir sıvı ile dolu tüpe koyduktan sonra ücret ödemeden Enbiosis’in adresine gönderebiliyor. Tüm bu süreç kutunun içinde yer alan bilgilendirme broşüründe ve web sitesinde detaylıca anlatılıyor. Böylece kişi evden çıkmadan laboratuvara gaitasını göndererek mikrobiyom analizini yaptırabiliyor.

ENBIOSIS’e ulaşan numuneler genetik incelemelerin yapıldığı Metagenom laboratuvarında işleme alınarak “16S rRNA” yeni nesil dizileme yöntemi ile dizileniyor. Elde edilen veriler yapay zeka algoritması ile ayrıntılı olarak analiz edilerek kullanıcıyla paylaşılıyor. Bu raporda karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, glüten ve laktoz hassasiyeti, mikrobiyom yaşı, antibiyotik hasarı ve bağışıklık indeksi gibi insan bedenine dair birçok veri yer alıyor. Mikrobiyom analiz raporunun yanında kişinin mikrobiyom profilini sağlıklı bir mikrobiyom profiline dönüştürmek için gerekli besin listesinin yer aldığı kişiselleştirilmiş beslenme rehberi de kullanıcıyla paylaşılıyor.

Tüm ürün ve hizmetler 1.299 TL

Kullanıcıya destek olmak için ENBIOSIS diyetisyenleri tarafından online görüşmeler ayarlanıp 6 hafta boyunca danışmanlık desteği de sunuluyor. Tüm bu ürün ve hizmetler 1.299 TL olarak ücretlendiriliyor ve 6 aya kadar taksitlendirilebiliyor.

ENBIOSIS, mikrobiyom testini analiz eden yapay zeka algoritmasını geliştirirken 30 bin insanın mikrobiyom analiz verileri ile bu insanların her birinden elde edilen 400’e yakın klinik bilgisini temel aldı. Beslenme rehberini oluşturmak için 2 bini aşkın literatür tarandı ve 240 besin skorlamaya dahil edildi.

ENBIOSIS'in gelecek hedefleri

ENBIOSIS ürün yelpazesini, kişiselleştirilmiş probiyotik, erken tanı kitleri ve kişiye özel tedavi hizmetlerine doğru genişletmeyi hedefliyor. İlk olarak Ağustos ayında kişilerin kendi bünyelerine en iyi gelecek probiyotiği seçmelerini sağlayacak kişiye özel probiyotik skorlamasını pazara sunmayı hedefliyor. Ayrıca, ENBIOSIS Daily adı verilen ürün ile catering şirketlerine kişinin mikrobiyomuna özel yemek sunabilecekleri bir modülü kullanıma açacak. 2021 yılında ise hamilelerde erken doğum riskini ve hamilelik dönemi risklerini tahmin eden tanı kiti piyasaya sunulacak. Hali hazırda tükürükten akciğer kanserinin tanısına yönelik patent başvurusu bulunan ENBIOSIS’in bir diğer hedefi ise kişiye özel ilaç üretimi.

2020 sonuna kadar İngiltere, Bahreyn, Katar ve Ukrayna ofisleri açılacak

Şu an için İstanbul ve Dubai’de birer ofisi bulunan ENBIOSIS sahip olduğu özgün teknoloji altyapısı sayesinde birçok ülkede hızla büyümeyi hedefliyor. Özellikle beslenme kaynaklı obezite ve obezite ile ilişkili kronik hastalıkların yaygın olduğu bölgeleri önceliklendiren girişim 2020 sonuna kadar İngiltere, Bahreyn, Katar ve Ukrayna’da şubeler açmayı planlıyor. Eylül ayından itibaren ise bu ülkelerde online satış operasyonunu başlamak için altyapı çalışmaları devam ediyor.

3 ayda 200 kullanıcı

Ürünün geliştirilmesi, pazara sunulması ve ilk satışların başlamasına kadar geçen süre için gerekli yatırımı kendi öz kaynaklarıyla sürdüren ENBIOSIS, geride bıraktığımız 3 ayda 200 kullanıcı sayısına ulaşırken 2020 yılının sonuna kadar kullanıcı sayısını en az 1.500’e; 2021 yılının sonuna kadar ise geliştireceği yeni ürünleriyle en az 10.000’e çıkarmayı hedefliyor.

ENBIOSIS B2C tarafta dijital kanallar ile özellikle kronikleşmiş rahatsızlığı bulunan kişiler girişimin ana kitlesini oluştururken; B2B tarafta ise şu ana kadar ayrıca anlaşma sağladığı 4 hastane, 50 doktor ve 30 diyetisyen ile de iş birliği ağını genişletiyor. Ayrıca catering şirketleri, sigorta şirketleri, oteller vb. üzerine iş geliştirme planları yapılıyor.

Girişim, COVID-19’lu hastalar üzerinde çalışıyor

ENBIOSIS, İTÜ Coronathon için sunduğu önerisi doğrultusunda seçilen girişimler arasında yer alarak proje desteği aldı. Girişim, COVID-19 ile birlikte bu hastaların mikrobiyomlarının incelenmesi ve tedavilerine destek olabilecek kişiselleştirilmiş beslenme rehberi sunmak amacı ile Sağlık Bakanlığı’ndan etik kurul onayı alınarak COVID-19’lu hastalar üzerinde çalışmaya da başladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.