George Floyd'un ölümün ardından sosyal medyadaki nefret söylemleri daha fazla dikkat çekmeye başladı. ABD'deki ırkçılık karşıtı ayaklanmalar, Trump'ın sosyal ağlara karşı imzaladığı kararname ve Facebook'un hem yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine hem de kararnameye karşı aldığı tavır, ABD vatandaşlarının oklarına hedef olmasına yol açtı.
Yakın zamanda Anti-Defamation League, NAACP ve Mozilla'nın başlattığı #StopHateforProfit kampanyası markaları, Facebook'taki reklamlarını durdurmaya davet etti. Bu noktada Mozilla'nın, Cambridge Analytica skandalı sonrasında platformdaki reklamlarını durdurduğunu hatırlatalım.
Kampanya metninde, Facebook'un ırkçılıklarıyla tanınan Breitbart News'u "güvenilir haber kaynağı" olarak tanımlarken, "The Daily Caller"ı ise "haber doğrulama aracı" olarak konumlandırdığını öne sürdü.
Organizasyon, Facebook'un Afro-amerikan kullancıları destekleyebilecek bir platform olarak konumlanabileceği yerde bunu yapmayı tercih etmediğini dile getirdi. Metinde ayrıca, şirketin Holokost'u red eden yorumları nefret söylemiyle ilişkilendirebileceği ve oy kullanma konusunda kullanıcılarını teşvik edebileceği ancak her iki konuda hiçbir adım atmadığı belirtiliyor.
Bu noktada organizasyon, şirketin 70 milyar dolarlık gelirinin yüzde 99'unu reklamlardan elde ettiğini belirterek reklam verenleri protestoya davet etti.
Coca-Cola da bu çağrıya cevap veren ilk şirketlerden biri oldu. Coca-Cola'dan önce ise Unilever ve Verizon'un boykota destek verdiklerini belirtelim. Cuma günü çikolata markası Hershey's de organizasyonun kurucuları aracılığıyla boykota katıldığını duyurmuştu.
Dove ve Hellmann gibi markaların bünyesinde bulunduran Unilever, sosyal ağlarda 1 milyar doları aşan reklam harcamasına sahip. Şirket, yılın sonuna kadar Facebook, Instagram ve Twitter reklamlarını durdurma kararı aldığını açıkladı.
Coca-cola ise yaptığı açıklamada sadece Facebook reklamlarını değil tüm sosyal ağ reklamlarını 30 boyunca durduracağını açıkladı. İçecek devinin Facebook uygulama ailesi dışında reklam verdiği platformlar arasında başta Twitter ve YouTube da yer alıyor.
Coca-Cola CEO'su James Quincey yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.
1 Temmuz'dan itibaren Coca-Cola Company, tüm sosyal medya platformlarında en az 30 gün boyunca ücretli reklamları duraklatacak. Bu süreyi, kurum içinde revizyonların gerekip gerekmediğini ve sosyal medya ortaklarımızdan nefret, şiddet ve uygunsuz içerik platformlarından kurtulmalarını beklememiz için reklamcılık standartlarımızı ve politikalarımızı yeniden değerlendirmek için zaman harcayacağız. Sosyal medya ortaklarımızdan daha fazla hesap verebilirlik, eylem ve şeffaflık beklediğimizi bildireceğiz.
Facebook'un şu an için Coca-Cola'nın boykotuna karşı sessizliğini koruduğunu söyleyelim. Ancak Unilever'in duyurusu ardından bir Facebook sözcüsü şöyle konuştu:
"Topluluğumuzu güvende tutmak ve politikalarımızı gözden geçirip güncellemek için dışarıdaki uzmanlarla sürekli çalışmak için her yıl milyarlarca dolar yatırım yapıyoruz. Yapacak daha çok işimiz olduğunu biliyoruz ve bu savaşa devam etmek için daha fazla araç, teknoloji ve politika geliştirmek için sivil hak grupları, GARM ve diğer uzmanlarla çalışmaya devam edeceğiz.”
Markaların reklam boykotu; Facebook'un itibarını zedelese de şirket, reklam gelirlerinin büyük bir kısmını KOBİler üzerinden elde ediyor. Uzun yıllardır, platformdaki moderasyon problemiyle mücadele eden şirket, Cambridge Analytica skandalı ve platformda yer alan dezenformasyon içerikleriyle ABD Başkanlık seçimlerinde kilit rol oynamıştı. Platfromdaki dezenformasyon içerikleri gelişmemiş ülkelerde soykırımlara yol açarken, Facebook'un ifade özgürlüğü adı altında bu tarz içeriklerin önüne yeterince geçememesi tepki toplamaya devam etti.
ABD'de ırkçılığa yönelik hak arayışı devam ederken, Nike ve Adidas gibi markalar, tüketicilerin yanında durduklarını belirten içerikler paylaşmıştı. Görünen o ki; markalar duruşlarını sağlamlaştırarak; markaların dünyaya faydasını sorgulayan Z jenerasyonuna hitap etmeye karar verdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap