Agah Uğur'un 38 yıllık profesyonel kariyerinin ikinci perdesi: Boğaziçi Ventures

38 yıllık kariyerini 2018'de sonlandıran Agah Uğur'un kariyerinin ikinci perdesi Boğaziçi Ventures ile aralandı. İşte Agah Uğur'un Webrazzi'ye yaptığı özel açıklamalar...

İki sene önce 38 yıllık profesyonel kariyerini sonlandıran Agah Uğur, Boğaziçi Ventures'ın ortakları arasına girdi. Yani hayatının 'ikinci perdesi' olarak tanımladığı dönem başladı. Agah Uğur, Boğaziçi Ventures ile 2018'in Aralık ayında tanışmış. Faruk Eczacıbaşı'nın masasında girişim sermayesi şirketinin bütün kurucu ortaklarıyla görüştüğünü ve onlardan çok etkilendiğini anlatıyor. Onlarla yola ilk fon kurulduktan sonra yatırım yaptıkları girişimleri finansal olarak destekleyerek çıkmış. O dönem yatırım yaptığı girişimcilerin vizyon sahibi, bilgili, başarı odaklı olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda çok pozitif enerjik ve paylaşımcı olduklarını ve birbirlerini tamamladıklarını belirtiyor. Boğaziçi Ventures'dan da teklif gelince hiç düşünmeden evet dediğini söylüyor ve konuşmasına şöyle devam ediyor.

Bahsettiğim bu abilik rolünü zannederim Boğaziçi Ventures’ta da üstlenmem bekleniyor. Fon yönetmek çok sorumluluk gerektiren bir görev. Sadece doğru fırsatları bulmak ve onları geliştirmek yetmiyor. Bunu belli bir odak, disiplin ve sistem içinde gerçekleştirmek gerekiyor. Boğaziçi Ventures’ın faaliyetlerini bu kurumsal anlayış içinde başarıyla yürütmesinde rol almayı hedefliyorum. Umuyorum ki bu görev sayesinde sektöre yönelik bir rol daha üstlenme fırsatı bulacağım. Startup ve girişim sermayesi dünyalarına adım attığımdan beri sağ olsunlar bu sektörün tüm kritik oyuncuları beni çok pozitif bir şekilde karşıladılar. Bundan güç alarak Türk girişim ekosisteminin gelişmesini daha da hızlandırmak için girişim sermayesi şirketleri ve diğer yatırımcı grupların daha fazla iş birliği içinde beraberce hareket etmesini sağlamakta da bir rolüm olsun isterim.

Boğaziçi Ventures kurucu ortaklarından Barış Özistek'e göre onunla aynı masada olmak bir şanstı. Özistek bunu şöyle yorumluyor: "Uğur'un uzun yıllara dayanan kurumsal üst düzey yöneticilik tecrübesi ile iş hayatını, girişimleri okuması ve yorumlaması bize büyük katma değer yaratıyor." Bu ortaklığın güçlerin birlikteliği olarak tanımlıyor. Teknoloji yatırımları tarafında sahip olduğu deneyimler ve Agah Uğur’un liderliğinin birleşmesinin Boğaziçi Ventures’ı hedeflerine çok daha hızlı taşıyacağını düşünüyor.

Agah Uğur, teknoloji girişimcileri büyüyerek değer yaratmak için stratejik yönlendirme, organizasyonel gelişim, müşterilere ve yeni fon imkanlarına ulaşım gibi konularda ciddi desteğe ihtiyaç duyduğunu savunuyor. Odaklanmanın ve esnek olmanın beraberce yönetilmesi gerektiğine inanıyor. Girişimcilerin doğru soruyu sormalarına ve kendi objektif cevaplarını bulmalarına ayna tuttuğunu düşünüyor ve bunu kıymetli buluyor.

2014'ten sonra kurum içi girişimciliğe odaklandı

Özellikle 2014 sonrası kurum içi girişimciliğe odaklanan Uğur, şimdiye kadar iki yılda 17 şirkete yatırım yaptı. Yatırım yaptığı şirketlerinin yüzde 40’ı yurt dışında, yüzde 40’ı operasyonları İstanbul’da olup global büyümeyi hedefleyen, yüzde 20’si ise yurt dışında ispatlanmış bir iş modelini Türkiye’de ilk uygulamaya odaklanan firmalar... Deneyimli iş insanı neden bu işlere girdiğini ise şöyle açıklıyor:

O dönemden beri teknolojiyi çok iyi kullanarak yepyeni iş modellerini yaratan veya ülkemizde uygulamaya başlayan birçok genç girişimci ile beraber oldum. Bu girişimciler hem karakter olarak zorlukların üzerinden gelebilecek dirence sahipler hem de global düşünebiliyorlar. Girişimcilerin yanı sıra bu girişimcilere fon sağlayan ve destek veren bir ekosistemde hızlı büyüyerek gelişiyor. Bütün bunları görünce hayatımın ikinci perdesinde bu ekosisteme bende tecrübelerimi aktararak katkı sağlamaya karar verdim.

Çift kanatlı bir yolculuk...

Agah Uğur, bu işi iki sütun üzerine inşa ediyor. İlki bireysel olarak yaptığı teknoloji yatırımları... Buradaki stratejisi sistematik şekilde portföy oluşturmak. Diğeri ise bu işin kurumsal tarafında yer almak. Bunu çift kanatlı bir yolculuk olarak tanımlıyor.

Covid-19 planlarda üç ay gecikme yaşatmış olsa da

Covid-19 planlarında en az 3 ay gecikme yarattı, ancak odak alanlarını ve stratejide büyük bir değişiklik olmadı. Hem ülkenin güçlü olduğu hem de ortakların daha iyi bildiği alanlara yatırım yapmayı hedefliyorlar. Bu sektörlerin başında öncelikli olarak oyun sektörü geliyor. Odaklanacağımız diğer sektörler ise fintech, retailtech ve healthtech... Agah Uğur sözlerine şöyle devam ediyor:

Ülkemizin oyun ve fintech sektörlerindeki başarıları ortada. Retailtech ve healthtech alanlarında da son dönemde çok ilginç girişimler hızla artıyor. Boğaziçi Ventures’ın kurucu ortaklarının oyun sektöründe çok büyük tecrübesi var. Bu tecrübeyi baz alarak oyun sektörü için bir cazibe ve gelişim merkezi yaratmayı amaçlıyoruz. Diğer sektörlerde de girişimciler ile yakın çalışarak başarılı büyümelerini yurt dışına taşımalarına öncelik vermek istiyoruz.

İki taraf için avantaj

63 yaşındaki Agah Uğur, 2018'de Borusan Holding'in CEO'luk görevinden emekli oldu. 2014'te melek yatırımcı olarak adım attığı İnternet ekosistemi içinde artık girişim sermayesi şirketi ortağı olarak devam ediyor. Uğur, Boğaziçi Ventures için strateji, yönetim ve ilişki geliştirme alanlarında 38 yıllık tecrübesiyle atılması gereken adımların ne olduğuna karar verecek.  Bu da iki taraf için büyük avantaj sağlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.