Universal Quantum, kuantum bilgisayarı geliştirmek için erken aşamada 4.5 milyon dolar yatırım aldı. Şirket, geliştireceği geniş ölçekli kuantum bilgisayarın rakiplerin ürettiği bilgisayarlardan daha güçlü olacağını iddia ediyor.
Yatırım turuna katılan yatırımcılar arasında Hoxton Ventures, Village Global, Propagator VC, Luminous VC ve 7percent yer alıyor. Bu arada şirketin bu yatırımla birlikte 2018 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Sussex Üniversitesi'nden ayrıldığını belirtelim.
Professor Winfried Hensinger ve Dr. Sebastian Weidt tarafından kurulan şirket, dünyanın en geniş ölçekli kuantum bilgisayarını üretmeyi hedefliyor. Söz konusu yazılım mimarisi olduğunda; Profesör Hensinger'ın, şimdiye kadar üniversitede geliştirmekte olduğu yaklaşım ile ilerlemeyi planladığını da belirtelim. Bu anlamda şirketin üreteceği kuantum bilgisayarın, tüm endüstrileri derinden etkileyeceğini söylemek mümkün.
İkilinin sahip olduğu yaklaşımı da biraz detaylandıralım. Şimdiye kadar Google ve IBM tarafından üretilen kuantum bilgisayarlar sırasıyla 54 qubit ve 53 qubit gücündeydi. Ancak Hensinger daha ilgi çekici problemleri çözebilmek için kuantum bilgisayarının birkaç milyon hatta bir milyar qubit civarında bir güce sahip olması gerektiğini düşünüyor.
Başta bilgisayarın ısınması olmak üzere; kuantum bilgisayarların bir milyar qubit'e erişmesinin önünde pek çok engel bulunuyordu.Bu noktada şirket, şimdiye kadar ısıyı düşürmek için kullanılan lazer ışını yerine hapsedilmiş iyonlar tekniğini kullanıyor. Bunun için mikrodalga ve radyo frekans teknolojilerinden faydalanan ekip, bilgisayarın hata oranını düşürürken, ısısını da azaltıyor.
Ekibin, kuantum bilgisyarı inşa ederken farklı bileşenlerden de yararlanacağını belirtelim. İyonu hapseden çipler ve silikon malzemeden faydalanacak olan ekip, silikonun kuantum bilgisayara istikrar kazandırdığını ifade ediyor.
Şimdiye kadar bu konuda pek çok deney yapan ekibin 10 kişiden oluştuğunu söylemekte fayda var. Bu yatırımla birlikte ekibe daha fazla kişinin alınması planlanıyor. Şimdilik geniş ölçekte çalışabilen kuantum bilgisayarın ne zaman hayata geçeceği ise belirsizliini koruyor.
Yakın zamanda kuantum bilgisayar üretiminin laboratuvarlardan çıkarak şirketlerde yerini almaya başladığını hatırlatalım. Geçtiğimiz yıl Google'ın kuantum bilgisayarı normal bilgisayarın yapamadığı hesaplamaları yaparak, kuantum üstünlüğü başarısına erişirken, IBM de son birkaç yıldır bulut platformu üzerinden araştırma ve şirket ortaklarına kuantum işlem gücü desteğini açmaya devam ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap