IBM kuantum bilgisayarının kullanımını bulutta herkese açtı

IBM kuantum bilgisayarının kullanımını bulutta herkese açtı

ibm-kuantum-bilgisayariIBM geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösterilen kuantum bilgisayarı ile ilgili önemli bir açılıma gidiyor. Şirket kendi geliştirdiği kuantum bilgisayarını bulut tabanlı ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına açıyor.

Kuantum bilgisayarı üzerinde çalışmalar yaptığı bilinen şirketin yaptığı çalışmaları hızlandırmak ve araştırmacılardan geri dönüşler almak için 5 qubit'lik kuantum bilgisayarını bulut tabanlı olarak kullanıcılara ücretsiz olarak açtı. Şirket aynı zamanda araştırmacıların ve geliştiricilerin bilgisayarı kullanabilmeleri için yine kendi geliştirdiği programlama arayüzünü(programming interface) de platforma dahil olan kullanıcılara sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar kuantum bilgisayarı üzerinde kendi uygulamalarını daha kolay bir şekilde geliştirebilme imkanına da sahip oluyorlar.

IBM sunduğu bu ücretsiz servis ile geliştiricilerin kuantum bilgisayarını daha yakından anlamalarını ve tanımalarını sağlamak adına çok önemli bir fırsat sunuyor. Henüz erken aşamalarında olduğumuz kuantum bilgisayarı alanının yetenekleri ve kapasitesinin ''gerçekten'' ortaya çıkartılması için yıllara ihtiyacımız var. Bu alanın yeteneklerinin ortaya çıkması için de kendi geliştirici topluluğunun oluşması ve çalışmalar yapması gerekli. IBM'de bu imkanı IBM Quantum Experience altında geliştiricilere sunuyor. Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada çokça paylaşılan Kanada başkabanı Justin Trudeau'nun kuantum bilgisayarlarının yapısını basitçe açıkladığı videoyu izleyerek kuantum bilgisayarının temel çalışma mantığına dair fikir edinebilirsiniz. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.