Uluslararası Göç Filmleri Festivali açılış törenini artırılmış gerçeklik ortamında gerçekleştiriyor

Açılışını bu akşam saat 20.00’de Artırılmış Gerçeklik ortamında yapacak olan Uluslararası Göç Filmleri Festivali film gösterimlerini çevrimiçi platformlarında ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.
Uluslararası Göç Filmleri Festivali açılış törenini artırılmış gerçeklik ortamında gerçekleştiriyor

Bu yıl ilk kez düzenlenen kapsamlı tematik film festivali Uluslararası Göç Filmleri Festivali, bu akşam Saat 20.00’de gerçekleşecek olan açılış töreniyle başlıyor. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği festivalin açılış töreni, gerçek zamanlı 3D sanal stüdyoda gerçekleşecek. 

Salgın öncesinde festivalin açılış ve kapanış törenlerinin Gaziantep’te yapılması planlanıyordu ancak salgın nedeniyle ertelenen festivalin açılış ve kapanış törenlerinde artırılmış gerçeklikten faydalanılmasına karar verildi. 

AR teknolojisiyle açılış sanal olarak Gaziantep’teki tarihi Mecidiye Han'da gerçekleştirilirken, 21 Haziran’daki kapanış ise İngiltere’deki Stonehenge Anıtı ile Göbeklitepe’nin dijital olarak harmanlanmasıyla oluşturulan sanal sahnede düzenlenecek.

Törenin, organizasyonun mimarı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sanal olarak Mecidiye Han’dan birlikte yapacakları açılış konuşmalarıyla başlayacağını belirtelim. Bu sayede ülkemizde düzenlenen uluslararası bir etkinliğin, Türkiye'deki geliştiriciler tarafından yapılan özel uygulamayla birlikte AR dünyasına taşınmış olacağını söylemekte fayda var. 

Dijital Performanslar ve Canlı Yayın Detayları

"Yeni nesil" olarak nitelendirebileceğimiz dijital açılış töreninde dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı dev jüri ile üç farklı kategoride yarışacak filmler de tanıtılacak. Filmlerin yarışacağı kategoriler ise Uluslararası Uzun Metraj, UNICEF Uluslararası Kısa Film ve Aynı Gemi Kısa Film olarak öne çıkıyor. 

Açılış töreninde, ünlü isimlerin de yer alacağını ekleyelim. Oscarlı bir oyuncuya ‘Onur Ödülü’ verilirken, bir başka oyuncuya ise ‘Sınırsız İyilik Ödülü’ verilecek.

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin açılış töreninde 'göçün ses'i de sahne alacak. Dünyanın dört bir yanından 20’den fazla sanatçı dijital olarak bir araya gelerek, izleyicilere, Gaziantep Yolunda türküsünün özel enstrümanlar ile seslendirdiği bir performans sunacak. 

Uluslararası Göç Filmleri Festivali açılış töreni CNN Türk, festival sitesi ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanacak.

Jüri başkanlığını Nuri Bilge Ceylan üstlendi

Festivalin Onursal Başkanlığı’nı Suriye asıllı Süryani bir göçmen olan Oscarlı oyuncu F. Murray Abraham yapıyor. F. Murray Abraham'i başta Amadeus, Büyük Budapeşte Oteli ve Homeland gibi yapımlardan tanıyor olabilirsiniz.

8 filmin yarıştığı Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını ise ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan üstleniyor. Nuri Bilge Ceylan’ın başkanlık ettiği jüride ise efsaneleşmiş Cehennem Silahı yapımlarından tanıdığımız ABD’li oyuncu-yönetmen Danny Glover, Bosna’nın en iyi oyuncusu olarak anılan Emir Hadzihafizbegovic, Çin asıllı ABD’li oyuncu Joan Chen, Avrupa’nın en bilinen ödüllü kadın yönetmenlerinden Danimarkalı Lone Scherfig, üç Oscar ödüllü İngiliz kostüm tasarımcısı Sandy Powell, İran'ın Cannes Ödüllü oyuncusu Seyyid Şahap Hüseyni gibi birbirinden önemli isimler yer alıyor.

‘Uzun Metraj’da yarışacak olan 8 film ise şöyle: 

  • For Sama/Sama İçin (İngiltere, ABD / 2019)
  • Midnight Traveler/Gece Yolcusu (Amerika, Katar, Kanada, İngiltere / 2019)
  • Omar And Us/Omar ve Biz (Türkiye / 2019)
  • Kızım Gibi Kokuyorsun/Scent Of My Daughter (Türkiye, Amerika, Fransa / 2019)
  • Oskar&Lilli (Avusturya / 2020)
  • Oğlum Gibi/Just Like My Son (İtalya, Hırvatistan, Belçika / 2018)
  • Rafaël (Hollanda, Belçika, Hırvatistan / 2018)
  • The Merger/Extra Time (Avustralya / 2018)

Dünyada ve Türkiye’de son beş yılda önemli festivallerde ödüle layık görülmüş filmlerin; Uluslararası Uzun Metraj, İlham Verici Senaryo ve Uluslararası Kısa Metraj olmak üzere üç farklı kategoride yarışacağını belirtelim. Yarışma sonucunda; ‘En İyi Uzun Metraj Film’ 15 bin Euro, En İyi Kısa Metraj Film’ ile ‘İlham Verici Senaryo’ 5 bin Euro para ödülünün sahibi olacak. Ayrıca, Aynı Gemi - Same Boat adıyla düzenlenecek bir başka kısa metraj film yarışmasında da birinciye bin Euro ödül verileceğini ekleyelim.

Tüm gösterimler çevrimiçi ve ücretsiz

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen festivalde toplamda 45 filmin gösterilecek ve tüm gösterimler ücretsiz olacak. Bu arada  sınırlı sayıda gösterim olacağı için izleyicilerin rezervasyon yaptırması gerektiğini belirtelim. Filmleri izlemek için www.festivalscope.com sitesine üye olmanız gerekiyor. 24 saat rezerve edilebilen filmler izlenmediğinde listeden silinerek bilet bir başka sinemasever için yeniden aktifleştiriliyor.

Bunun yanı sıra ‘Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nde dünyanın dört bir yanından ünlü isimler ile bilgi paylaşımları gerçekleştirileceğini söyleyelim. Sınırlı sayıda kişinin katılabileceği; yönetmen ve oyuncunun deneyimlerini aktaracağı özel Masterclass etkinlikleri, fiziksel bir festivalin eksikliğini hissettirmeyecek. Son olarak Festival boyunca alanında uzman isimlerle atölyeler, sinema profesyonelleri ve sektörel konuklarla festivalin Instagram hesabından paneller düzenleneceğini de belirtelim. 

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Finlandiya'da düzenlenen VR etkinliği sizlere aktarmıştık. Açıkçası Türkiye'de devletin üst kademelerinden katılımla gerçekleşen bu seviyede kapsamlı bir etkinliğin dijitale taşınması ve bu süreçte AR'dan faydalanılması gerçekten mühim. Hatta bu gelişme, ülkemizdeki önemli fiziksel etkinlerin yakın zamanda dijitale taşınabileceğinin de ciddi bir göstergesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.