Finlandiya, 1 Mayıs'ı tüm ülkenin katılabildiği sanal gerçeklik konseriyle kutladı

Finlandiya Devleti, 1 Mayıs'ı birlikte kutlamak için halkı bir sanal gerçeklik konserine davet etti. Konseri tarayıcılar ve sanal gerçeklik gözlükleri üzerinden 700 bin kişi izledi.
Finlandiya, 1 Mayıs'ı tüm ülkenin katılabildiği sanal gerçeklik konseriyle kutladı

Finlandiya Devleti, 1 Mayıs'ı birlikte kutlamak için halkı bir sanal gerçeklik etkinliğine davet etti. Normalde Finlandiya halkının partiler ve konserlerle kutladığı 1 Mayıs, Covid-19 salını nedeniyle fiziksel etkinliklerle kutlanamadı. Finlandiya şimdilik Covid-19'dan ağır bir şekilde etkilenmemiş olsa da, toplu etkinlikler Covid-19'un yayılmasına neden olabilir.

Bu nedenle Helsinki şehri, etkinliği sanal gerçekliğe taşımaya karar verdi. Helsinki'nin sanal gerçeklik versiyonu üzerinde daha önce çalışmış olan VR şirketi Zoan ile anlaşan Helsinki Belediyesi, bir konser düzenledi. 

6 milyonluk nüfusa sahip olan Finlandiya'da, sanal gerçeklik konserine katılanların sayısı 700 bin kişiye ulaştı. Böylece konseri nüfusun neredeyse %12'si izlemiş oldu. Katılımcıların 150 bini ise izlemenin ötesinde avatarlar oluşturarak etkinliğe katılım gösterdi. 

Zoan'ın 5 yıldan fazladır Helsinki şehrini sanal gerçeklik ortamına taşımaya çalıştığını belirtelim. Son üç yıldır ise şirketin 10 tam zamanlı ve freelance tasarımcısı,  sanal Helsinki'nin üzerinde çalışıyor. Bu sayede şehrin görselleri, insanların sanal gerçeklikte ziyaret edebileceği mekanlara dönüşüyor. Zoan'ın Helsinki'deki her binayı sanal gerçekliğe taşımayı başardığını da ekleyelim.

1 Mayıs kutlamaları, normalde bir gün öncesinden başladığı için sanal gerçeklik konseri de Perşembe akşamı yayınlandı. Fin halkı, konseri tarayıcı üzerinden izlerken, izleyicilerin kendilerini avatarlar üzerinden gösterebilmesi de sağlandı. Bunun yanı sıra izleyiciler, konserle ilgili duygularını emojiler ile ifade edebildi. 

VR başlıkları üzerinden etkinliğe katılanlar ise farklı bir konser deneyimi yaşamış oldu. Konser, Helsinki Belediye Başkanı'nın konuşmasıyla açıldı. Etkinliğin müzikal kısmı ise sanatçıların yeşil perde önünde şarkı söylemesiyle çözüme kavuşturuldu. 

Bu esnada tasarımcılar, hem sanatçıları Helsinki meydanına yerleştirdi hem de  özel efektler ile sanatçıların performansını süsledi. Bu konser tarihteki en büyük karma gerçeklik etkinliği olabilir. 

Covid-19 döneminde böyle bir etkinliğin düzenlenmesi ise insanları evde tutmayı kolaylaştırdı. İlerleyen dönemde etkinlik sektörünün sanal gerçeklikle buluşacağı kuşkusuz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.