Facebook, yeni ortaklaşa müzik yapma uygulaması Collab'i yayınladı

Ortaklaşa müzik yapma uygulaması Collab, kullanıcıların beraber müzik aranjmanları kaydetmesini sağlıyor. Bu yeni uygulamayla Facebook, video üretimine yönelik uygulamaların yükselişinden nemalanmaya çalışıyor. 
Facebook, yeni ortaklaşa müzik yapma uygulaması Collab'i yayınladı

Son zamanlarda Facebook'un Ar-Ge gücü NPE ekibinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde sesli arama uygulaması CatchUp'ı yayına alan ekip, bugün video içerik odağında Collab isimli yeni bir uygulama yayına aldığını duyurdu. Ortaklaşa müzik yapma uygulaması Collab, üreticilerin beraber müzik aranjmanları kaydetmesini sağlıyor. 

Aynı şekilde bir beste üretmek için aranjmanlar keşfetmenizi sağlayan Collab, TikTok düetlerine olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. Yine de Collab'in TikTok ile ayrıştığı noktalar mevcut. Collab'te paylaşılan videolar, kolajlanarak diğerleriyle bir arada kullanılabilirken, TikTok'ta sadece düet yapabileceğiniz kişileri seçebiliyorsunuz. 

Bunun yanı sıra Collab, orijinal müzik videoları yapmak isteyenlere yönelik tasarlandı. Yani TikTok, Dubsmash ve Triller uygulamalarında olduğu gibi popüler şarkıları kullanarak içerik üreten kullanıcıların aksine Collab'te şarkıların üretilmesi hedefleniyor.

Buna rağmen Collab'te içerik yayınlamak için illa müzisyen olmanıza gerek yok. Şarkılara, çocuğunuzun ksilofonunu çalarak, varsa tefte, tamburda ritim tutarak ya da evde bulduğunuz eşyalardan perküsyon yaparak basit katkılarda bulunmanız da mümkün. Müzisyenler yaptığınız bu katkıları müziğe dahil ederek içerikleri yayına alabilir. 

Collab'de yayınlanan içerikler en fazla 15 saniye uzunluğunda olabiliyor. Bu anlamda Collab'İn profesyonel bir müzik platformundan çok müziğe  odaklanan bir içerik platformu olduğunu söyleyebiliriz. 

Collab videosunu oluşturduktan sonra kullanıcılar içeriği uygulamanın akışında paylaşabileceği gibi remixleme şansına da erişiyor. Yine de sadece müziğin remixlenmesi mümkün değil, Collab yalnızca video içerikleri remixlemiş oluyor.

Kullanıcılar oluşturdukları içeriği, Instagram ve  Facebook Hikayeler dahil olmak üzere diğer sosyal ağlarda da paylaşabiliyor. iOS Share Sheet'ten faydalanan uygulama içeriklerin TikTok bile paylaşılmasına imkan tanıyor.Görünen o ki; Facebook doğrudan TikTok ile rekabet etmiyor olsa da, video üretimine yönelik uygulamaların yükselişinden nemalanmaya çalışıyor. 

Bu arada piyasada pek çok ortaklaşa müzik üretimi uygulamasının yer aldığını hatırlatmakta fayda var. Ancak bu uygulamarın çoğu, müzik profesyonellerine ya da yarı profesyonel müzisyenlere hitap ediyor. Bu uygulamalar arasında  BandLab, Endless, Bandpass, Kompoz ve Spotify'ın ürettiği Soundtrap yer alıyor. Collab'in bu uygulamalarda farkı, müzikle haşır neşir olamyı seven genel tüketiciye hitap etmesi.

Son birkaç aydır Collab üzerinde çalıştıklarını dile getiren Facebook, karantinadaki kullanıcıların faydalanması için çalışmalarını hızlandırdıklarını açıkladı. Buna rağmen uygulama henüz tüm kullanıcılara açılmış değil. Beta aşamasında olan uygulamaya davetiye ile katılmak mümkün. Davetiye için bekleme sırasına uygulamanın sitesinde erişebildiğini de ekleyelim. Uygulamanın Beta sürümü ise yalnızca ABD ve Kanada'daki iOS kullanıcılarına açık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.