Facebook tarafından geliştirilen cüzdan Calibra, yeniden markalanarak Novi adını aldı

Novi'nin ilk ürünü kripto para cüzdanını Facebook veya WhatsApp hesabınız olmadan da uygulama marketlerinden indirebilecek ve kullanmaya başlayabileceksiniz
Facebook tarafından geliştirilen cüzdan Calibra, yeniden markalanarak Novi adını aldı

Facebook, kripto para projesi Calibra'yı duyurduğunda iki ayrı proje duyurmuştu. Bu projelerden biri kripto para projesi Libra ve bir de kripto para cüzcanı Calibra'ydı. Libra Derneği, denetleme odağında bir dernekti ve Facebook da bu derneğin üyesiydi. Bir diğer ürün Calibra ise Libra dışında da kullanılabilecek ve istenildiği durumlarda WhatsApp ve Messenger ile entegre çalışabilecek bir cüzdandı. Facebook tarafından yapılan açıklamada Calibra cüzdanının yeni adının Novi olduğu duyuruldu. 

Yapılan bu hamleyle Facebook, Libra projesinin kendi başına bir Facebook projesi olmadığını, kendisinin de Andreessen Horowitz, Coinbase, Iliad, Lyft, Shopify, Spotify, Uber gibi onlarca şirket gibi Libra derneğinin bir üyesi olduğunu göstermek istiyor. 

Libra projesi Facebook'dan bağımsız çalışması gereken bir proje iken Novi, David Marcus liderliğinde tamamen Facebook'a ait bir proje olarak ilerliyor. Novi kelimesi Latince "Novus - Yeni" ve "Via - Yol" kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. 

Novi'nin ilk ürünü kripto para cüzdanını Facebook veya WhatsApp hesabınız olmadan da uygulama marketlerinden indirebilecek ve kullanmaya başlayabileceksiniz. WhatsApp ve Messenger'a bir buton olarak gelecek olan Novi, dilerseniz hızlı para gönderme/alma yöntemi olarak elinizin altında duracak. 

KYC (Know Your Customer) gereği Novi üyeliği oluşturan kişiler resmi bir kimlik belgesiyle fotoğraf çektirecekler. Kripto para borsalarına üye olan kişiler için yapılacak bu işlem çok da yabancı değil. Novi'nin bu doğrulama yöntemiyle hükümetlere güven vermeyi amaçladığını söyleyebiliriz. Yani anonim para göndermek için Novi'yi kullanamayacaksınız. 

Anonim para göndermek yerine sınırötesine hızlı, daha az maliyetli ve gizli işlem bedelleri ödemeden para gönderme sözü veren Novi henüz işlem ücretlerini açıklamasa da bu konuda şeffaflık sözü veriyor. 

Libra derneği geçtiğimiz günlerde kripto para protokolünde önemli bir değişiklik yapmak için wihe paper'ı güncelledi. Yapılan güncellemeye göre Libra derneği artık küresel bir stabil coin üretme çabasında değil. Bunun yerine dolar, euro, sterlin gibi farklı para birimlerine yönelik birkaç stabil coin geliştirilecek. Böylece Novi kullanıcıları LibraUSD, LibraEUR gibi para birimlerinden para alıp gönderebilecek. Novi aynı zamanda bir borsa gibi paralarını nakde dönüştürmek isteyenler için de bir rampa görevi görecek. 

Novi, cüzdanını Libra yayına girdiği zaman kullanıma sunmayı planlıyor ve ilk olarak sınırlı sayıda ülkede kullanıma sunulacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.