Mark Zuckerberg'in uzaktan çalışma konuşmasında öne çıkanlar

Facebook çalışanları uzaktan çalışmaya geçiş talebinde bulunabilecek. Mark Zuckerberg'e göre şirket, önümüzdeki 10 yıl içinde işleri tamamen uzaktan yönetecek.
Mark Zuckerberg'in uzaktan çalışma konuşmasında öne çıkanlar

Çin'in Wuhan kentinde başlayan corona virüs salgını bütün dünyaya yayıldı. Bütün dünya yaklaşık üç aydır karantina altında... Bazı ülkeler kademeli olarak normalleşme çalışmalarına başladı. Ama buna bağlı olarak tedbirlerin azaltılması ve seyahatlere izin verilmesi ikinci dalga endişesine yol açmıyor değil. Birçok şirket gelecek planlarını olası başka bir salgın için kurgulamaya başladı. Özellikle büyük teknoloji şirketleri uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirdi ya da bunun için çalışmaya başladı. Bu şirketlerden biri de Facebook. Şirketin CEO'su Mark Zuckerberg dün yayınlanan röportajında Facebook’un 70 ofisinde yer alan 48 bin çalışanının birçoğu uzaktan çalışmaya geçiş talebinde bulunabileceğini açıkladı. Önümüzdeki on yıl içinde şirket, büyük ölçüde işleri uzaktan yönetecek. 

Geçiş kademeli olacak

Dünyanın dört bir yanında çalışanlarını takip edeceği, evde kalma dönemlerinde sırasında faydalı olacak projeler yapmaya başladıklarını anlatan Zuckerberg, “Bizim ölçekte uzaktan çalışma konusunu ileriye dönük ele alan şirket olacağız. Bunu kademeli ve doğru şekilde yapmamız gerekiyor. Bence önümüzdeki beş şirketin yaklaşık yarısına uzaktan kalıcı olarak çalışabiliriz” diye konuşuyor. Bugünden itibaren uzaktan işe alımlara da başlayacaklarını söyleyen Zuckerberg sözlerine şöyle devam ediyor:

Mevcut çalışanların kalıcı olarak uzaktan çalışma isteklerine izin vereceğiz. Ama çalışanlar hemen şimdi bu kararı vermek zorunda değil. Çalışanlar istedikleri takdirde 2020'nin sonuna kadar uzaktan çalışabilecek. COVID-19 hala yaygınsa, bunun ötesine uzatılması mümkündür. Ancak uzun vadede, insanların sürekli olarak uzaktan çalışma isteğinde bulunmasına izin vereceğiz. Eğitim için ofiste daha fazla olması gerektiğini düşündüğüm yeni üniversite mezunlarından ziyade deneyimli çalışanlara odaklanacağız.

Salgın süreci hızlandırdı

Karar, dünyanın en önemli şirketlerinden birinin kültüründe önemli bir değişime işaret ediyor. Zuckerberg, çalışanların ara sıra merkeze getirilmesi de dahil olmak üzere yeni masrafların da telafi edeceğini açıkladı. Çalışanlarına ofise yakın yaşamalarını teşvik ediyordu. Bu düşüncesinin değişmesinin nedenini ise söyle açıklıyor:

Bu süreci önemli ölçüde hızlandıran şey salgın... Bence bir süredir uzak olma deneyiminin beklenenden daha olumlu olduğunu düşünüyorum. Elbette bu yöntem sorunsuz değil, ama pratik bir unsur. Yani birçok insan bir süreliğine ofise geri dönemeyecek. Sosyal mesafelenmeden dolayı, ofislerin yaklaşık yüzde 25 yoğunlukta olacağını düşünüyoruz. 

İlk etapta şirketin yüzde 50'sinin uzaktan çalışmaya geçebileceğini tahmin ettiğini söylüyor. Çünkü şirket içinde yapılan ankete göre mevcut çalışanların yüzde 40'ı tam zamanlı olarak uzaktan çalışmak istiyor. Beş yıl içinde bu hedefe ulaşmayı planlıyor.

Diğer şirketler de uzaktan çalışmaya geçti

Google bu sene Mart ayında başlayan evden çalışma politikasını 2021'e kadar uzatacağını duyurmuştu. 8 Mayıs'ta CEO Sundar Pichai, dün çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile evden çalışma sürecinin yılın sonuna kadar devam edebileceğini açıklamıştı. Apple çalışanları yakında şirketin büyük ofislerinde çalışmaya devam edeceği söylenmişti. Twitter ise isteyen çalışanlarının salgın atlatıldıktan sonra da evden çalışma sistemine devam edebileceği belirtilmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.