Walmart, 2016 yılında aldığı Jet.com'u kapatıyor

Pandemi döneminde maliyetleri kısan Walmart, online alışveriş alanında Jet.com üzerinden ilerlemek yerine, yatırımlarını kendi markasına aktaracak. 
Walmart, 2016 yılında aldığı Jet.com'u kapatıyor

2016 yılında Jet.com'u 3 milyar dolar nakit karşılığında satın alan Walmart, son çeyrek raporunda şirketin faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Walmart, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

Walmart.com markasının devam eden gücü sayesinde şirket Jet.com'un faaliyetlerini durduracak. Jet.com'un yaklaşık dört yıl önce devralınması çok yönlü stratejimizi hızlandırmak için çok önemliydi.

Pandemi döneminde online satışların artış göstermesine rağmen Jet.com'un kapatılma kararı hemen hemen herkesi şaşırttı. Görünen o ki; Walmart online alışveriş alanında Jet.com üzerinden ilerlemek yerine, yatırımlarını kendi markasına aktaracak. 

Walmart'ın 2020 ilk çeyrek kazanç raporunun detayları ise dikkat çekici. ABD pazarında yüzde 10'dan az büyüme kaydeden şirket, net satışların ve operasyon rakamlarının COVID-19'dan etkilendiğini açıkladı: 

Birden fazla kategorideki ürünler için benzeri görülmemiş talep, güçlü sonuçları ortaya çıkardı. operasyon gelirini olumsuz etkiledi. Maaş ve sosyal güvence ödenekler, güvenlik ve sağlıkla ilişkili maliyetler dahil olmak üzere bu maliyetlerin artışı, işletme gelirini olumsuz etkiledi. 

Şirketin ilk çeyrekteki toplam geliri, %8.6'lik yükselişle 10.7 milyar dolar artarak 134.6 milyar dolara ulaştı. 

Walmart'ın CFO'su Brett Biggs ise bu rakamların önümüzdeki zorlu dönemin habercisi olduğunu vurguladı. Biggs ekonomik şartlar, toplum sağlığı ve Walmart'taki satışların nasıl şekilleneceğini ön göremediklerini belirtti. Biggs'in yaklaşımının bu noktada Apple'ın CEO'su Tim Cook ile kesiştiğini söyleyebiliriz. Cook da geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada önümüzdeki 60 güne dair tahminlerde bulunmanın zor olduğunu söylemişti. 

Biggs'in açıklamasına göre, Jet.com'u pazardan çekme kararı da bu belirsizlikler nedeniyle gündeme geldi. Online alışveriş platformları bu dönemde yüksek bir taleple karşılaşmış olsalar da,  maliyetlerde de ciddi artışlar olması, işletmeleri zor kararlar vermek durumunda bırakıyor. Uzun vadede salgının devam etmesi,  "yeni normal" sürecinde Jet.com'u ciddi bir maliyet kaynağı olarak konumlandıracaktı. Kısacası; Walmart, Jet.com'un faaliyetlerini durdurarak ana şirketin karlılığını korumaya çalışıyor. 

Walmart Jet.com'u, 2016 yılında satın aldığında, Amazon ile rekabet edebilmeyi amaçlıyordu. O dönem ağırlıklı olarak fiziksel mağazalar üzerinden operasyon yürüten şirket, Jet.com kurucusu Marc Lore'u aynı zamanda Walmart online satışın da başına getirmişti. 

Geçtiğimiz yıl Jet ekibini kendi ebiyle birleştiren Walmart, Jet.com'un odağını güncelleyerek siteyi yeniden yayına almıştı. Hatta bu süreçte Jet Black gibi kişisel alışveriş hizmetleri de test edilmişti. 

Jet.com'un kapatılmasıyla birlikte Walmart'ın dijital servislerinde yeni özelliklerle daha fazla karşılaşacağımızı söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.