Tim Cook'tan açıklama: Önümüzdeki 60 günde neler olacağını tahmin etmek zor.

İkinci çeyrek sonuçlarını yayınlayan Apple, finansal öngörüler paylaşmaktan çekindi.
Tim Cook'tan açıklama: Önümüzdeki 60 günde neler olacağını tahmin etmek zor.

Dün ikinci çeyrek raporunu yayınlayan Apple, genelde bu raporlarda bir sonraki çeyrekte atmayı planladıkları adımları ve ön görüleri de paylaşırdı. İkinci çeyrek raporunda bu bölüme yer almaması dikkat çekerken, Apple CEO'su Tim Cook, ikinci çeyrek gelirlerini açıklarken, önlerini görmekte zorlandıkları için finansal öngörüler paylaşmamadıklarını ifade etti. 

Tim Cook yaptığı açıklamada:"Önümüzdeki 60 günde neler olacağını tahmin etmek zor." ifadesine yer verdi. Buna rağmen Tim Cook ve şirketin CFO'su Luca Maestri'nin, analistler ile yaptığı bir konferans görüşmesinde Apple'ın koronavirüs pandemisi ve ekonomik yavaşlıkla nasıl başa çıktığını aktardı. 

Karantina dönemlerinin Apple ürünlerini nasıl etkilediğini anlatan yöneticiler, Nisan ayı sonlarında Apple ürünlerine yönelik talepte 'genel bir artış' gördüklerini açıkladı. Cook, Çin'deki mağaza trafiğinin Şubat ayına kıyasla yükseldiğini belirtirken, yine de karantina dönemi öncesindeki duruma yaklaşmadığını ifade etti. 

Cook'un belirttiğine göre; Mart ayının ortalarında dünyanın geri kalanında karantina dönemi başladığında, Apple da Çin dışındaki bölgelerden gelen talepte keskin bir düşüş yaşadı.

Bunun yanı sıra Tim Cook iyileşme döneminin yaklaştığını düşünüyor. Hatta Cook'a göre Nisan ayının ikinci yarısında işler çok daha iyi gitmeye başladı: 

“Dünyanın geri kalanı için asıl olay, Mart ayında, karantina kararlarının çıktığı ve evden çalışmaların başladığı dönemde gerçekleşti. Bu iki, üç haftalık dönem nedeniyle çeyreğin sonunda talepte keskin bir düşüş gördük. Şimdi Nisan ayına bakarsanız, Nisan ayının, Mart sonu gibi başladığını göreceksiniz, ancak Nisan ayının ikinci yarısında bir artış gördük.”

Tim Cook, bu artışı iki konu ile ilişkilendiriyor; bunlardan biri teşvik paketi diğeri ise evden çalışma. Apple, insanların, işyerlerinin ve okulların evden çalışmak için bilgisayarlara ihtiyaç duyması nedeniyle Mac ve iPad'in pandemiden yararlanacağını da tahmin ediyor. Cook bunu şöyle açıklıyor:

“iPad ve Mac'in bu çeyrekte yıllık bazda gelişme kaydedeceğine ve müşterilerimizin çevrimiçi eğitim alan veya uzaktan çalışan kişiler olacağına inanıyoruz."

Bu noktada Apple'ın okul sistemleri için iPad siparişi aldığını belirtelim. Şirket, Los Angeles'ta 100 bin New York'ta ise 350 bin iPad siparişini teslim etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.