Garenta, Covid-19'un otomotiv araç kiralama ve ikinci el araç sektörüne etkilerini paylaştı

Toplu taşımadaki düşüşle birlikte araç kiralamaya talep artıyor, ikinci el araç alımı için doğru zaman.
Garenta, Covid-19'un otomotiv araç kiralama ve ikinci el araç sektörüne etkilerini paylaştı

Covid-19 salgınının otomotiv, araç kiralama ve ikinci el araç sektörüne etkilerini değerlendirmek üzere Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız’ın ev sahipliğinde bir dijital basın toplantısı gerçekleşti. 

Toplantıda araç kiralama pazarında salgın öncesi, sırası ve sonrasına yönelik görüşler paylaşıldı. Bir önceki basın toplantısını Şubat ayında gerçekleştiren şirket, bir sonraki basın toplantısını Temmuz'da yapmayı planladıklarını ancak  Covid-19'a dair verilerin paylaşılmasının önemli olduğunu vurguladı. 

Toplantının başında araç kiralama pazarına dair verileri paylaşan Emre Ayyıldız, Garenta'nın günlük araç kiralama ve Moov by Garenta hizmetlerindeki Covid-19 etkilerini de paylaştı. 

Ayyıldız, Garenta'nın günlük kiralama Franchise'larını 2019'da 26'ya çıkardığını 2020'de ise 35'e ulaştıklarını hatırlattı. 2020 sonu 50 şubeye ulaşmayı planladıklarını söylene Ayyıldız ancak salgın nedeniyle şu anda bu planı durdurduklarını da açıkladı. 

Moov by Garenta'ya dair verileri paylaşmadan önce Ayyıldız, dünyadaki araç paylaşım modellerinin Covid-19'dan nasıl etkilendiğini de detaylandırdı. Ayyıldız'ın aktardıklarına göre; şoförlü kiralama bu dönemde çok ciddi zarar gördü.  Pazar kaybetmeye başlayan şoförlü kiralama modelinin aksine Moov by Garenta gibi serbest dolaşımlı araç kiralama modelleri ise popülerliğini koruyor. İnsan faktörü olmadığı ve her aşamada izolasyon sağlandığı için serbest dolaşımlı araç kiralamanın pazarda büyüme kaydetmesi bekleniyor. 

Covid-19 Ulaşım Tercihlerini Değiştirdi 

Toplantıda Covid-19'un ulaşım tercihlerine etkisi de ele alındı. Ipsos'un yaptığı araştırmaya göre ulaşımda özel araç kullanımını tercih edenler Covid-19'dan önce %34 iken bu oran Covid-19 sonrasında %66'ya çıktı. Covid-19 öncesinde otobüs ve metro gibi toplu taşıma tercih edenlerin oranı ise Covid-19 sonrasında %56'dan %24'e düştü. 

Şoförlü araç kiralamanın da %21'den %12'ye düştüğünü eklemekte fayda var. Bunun yanı sıra araç paylaşım ve kiralamanın %2'den %5'e yükseldiğini belirtelim. Pandemi sonrası yapılan bir ankette ise Taksi ve Uber gibi şoförlü araç kiralamalar için katılımcıların %53'ü bu hizmetleri daha az kullandığını belirtti. 

Araç hareketliliğinde düşüş 

Pandemiyle birlikte araç hareketliliğinde de düşüş görülüyor. Türkiye'de trafik yoğunluğu %89 düşüş gösterirken, İstanbul'da araç hareketliliği %80 oranında azaldı. 

Benzer bir şekilde taksi kullanımında da düşüş görüldüğünü belirtelim. Şubat ve mart döneminde %90 azalma gösteren Taksi kullanımı, mart nisan arası toparlanıyor. Yine de toplam yüzde 68'lik bir azalmadan bahsetmek mümkün. Toplu taşımada ise toplam yüzde 85'lik bir düşüş söz konusu. 

Moov By Garenta Verileri

Ayyıldız, toplantıda Moov by Garenta'nın pandemi döneminde yüzde 14 ciro kaybı yaşadığını belirtti. Ölçümlenen kullanım oranlarına, sokağa çıkma yasağının olduğu günlerin de dahil olduğunu belirten Ayyıldız, buna rağmen Covid-19 döneminde talepte %18 artış olduğunu açıkladı. 

Toplantıda, operasyon ekipleri tarafından her gün araçların düzenli olarak temizlendiğini ve periyodik olarak araçların İşpark noktalarında toplu olarak nanoteknolojiyle dezenfekte edilmesinden bahsedildi. Buna dair bir video paylaşan Ayyıldız, temizlik maliyetleriyle ilgili soruları da yanıtladı. 

Ayyıldız, temizleme maliyetlerinin artış göstermesine rağmen, bu durumun talebi etkilemediğini dile getirdi. Periyodik temizliklerin yapıldığı günlerde, 500'ün üzerinde araç temizlendiğini de belirtelim. Ayyıldız, Moov by Garenta kullanıcılarının hijyen sağlık kurallarına uyarak dezenfektan ve maske kullanımına araç içinde de devam ettiğini ekledi. 

Öne çıkan Moov by Garenta verilerini paylaşan Ayyıldız, 0 km kiralamalara da dikkat çekti. Bu durumun bir benzerinin Japonya'da yaşandığını söyleyen Ayyıldız, özel bir şey konuşmak, uyumak veya yemek yemek gibi ihtiyaçları gidermek amacıyla araçların kullanıldığını söyledi. Kullanıcılardan birinin tek bir kiralamada en fazla 112 güne kadar Moov kullandığını dile getiren Ayyıldız, tek bir kişinin toplamda 746 kez moovladığını da ekledi. Bu kişi neredeyse her gün 1-2 kez  moov kullanıyor. 

Bu arada paylaşılan verilere göre; her dakika başına 3 araç kiralandığını da ekleyelim. Moov by Garenta üye sayısında da artış devam ediyor. Hizmetin üye sayısı 400 bin aşarken, uygulamaya son 2 buçuk ayda 30 bin kişi eklendi. 

Moov by Garenta yaptığı bir müşteri anketiyle hizmetin ne amaçla kullanıldığını da araştırdı. Ankete göre; %69 ile ilk sırada iş yer alırken, ikinci sırada kişisel ihtiyaçlar geliyor. 

Ankete katılanların %82'si başka araç kullanmadığını belirtirken,%12'si şahsi araca sahip olduğunu dile getiriyor.

Katılımcıların yüzde 50'si Moov by Garenta'dan önce toplu taşıma tercih ettiklerini belirtiyor. 

ikinciyeni.com verileri 

Son iki yıldır daralan ve yılın ilk iki ayında büyüme sinyalleri veren sıfır otomobil pazarının Covid-19 salgınıyla birlikte yeniden daralma eğilimi gösterdiğini belirten Emre Ayyıldız şöyle konuştu:

“Sıfır otomobil pazarında bir stok sorunu vardı. Şimdi bir de buna salgın nedeniyle üretimin durması, tedarik sürecinin zorlanması ve döviz kurunun yükselmesi eklendi. İkinci el otomotiv sektöründe ise yılın ilk üç ayında 2 milyon 143 bin adet ikinci el otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşti. İkinci el otomobil ve hafif ticari araç pazarının yılı kötü senaryoda 5,5 milyon adet, iyi senaryoda 8 milyon adet satışla kapatmasını bekliyoruz” 

İkinci el araç fiyatlarının artmasını beklediklerini söyleyen Ayyıldız açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Mart ayının ikinci yarısından nisan ayının ilk 10 günlük dönemine kadar ikinci el araç fiyatları yaklaşık yüzde 10 düştü. Nisan ayının ikinci yarısından bugüne kadar baktığımızda ise fiyatlarda yüzde 10 artış gördük. İkinci el araç fiyatlarında döviz kuru doğrudan etkili. Kurun yüksek seyrettiği dönemlerde ikinci el fiyatları artış gösteriyor. Kur son dönemde hızlı yükseldi, bunun etkisi ile kurda da büyük değişiklikler olmazsa, birkaç ay içerisinde ikinci el araç fiyatlarında ortalama yüzde 7’lik bir fiyat artışı daha bekliyoruz

ikinciyeni.com Gerçek satış verisi sunuyor 

Ayyıldız, ikinciyeni.com’da yayına aldıkları yeni özelliklerden de bahsetti:

 Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek platformumuz üzerinden son 5 ayda satılan 10.000 adet aracın gerçek satış verilerini sitemizi ziyaret eden herkese ücretsiz olarak sunmaya başladık. Araç alım sürecinde en çok ihtiyaç duyulan unsur, alınacak aracın piyasa fiyatının belirlenmesidir. Burada müşterilerimize başka herhangi bir ortamda bulamayacakları bir veriyi ücretsiz olarak sunarak noterden yapılan gerçek satış bedellerine ulaşmalarını sağlıyoruz. Bununla birlikte, lojistik hizmetimizle farklı bir şehirden ikinci el araç satın alanlara önemli bir fırsat sunuyoruz. Lojistik hizmetimiz sayesinde kullanıcılarımız satın aldıkları aracı bulundukları lokasyona getirtebiliyor. Bu hizmetimizi İstanbul, Ankara ve İzmir’deki şehir içi teslimatlarda haziran ayına kadar yüzde 50 indirimli olarak sunmaya devam ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.