Garenta ikinci el araç pazarı ve paylaşımlı araç pazarıyla ilgili veriler paylaştı

Garenta ve İkinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız'ın katılımıyla gerçekleşen yıllık değerlendirme toplantısında ikinci el araç pazarı ve paylaşımlı araç pazarı verileri paylaşıldı.
Garenta ikinci el araç pazarı ve paylaşımlı araç pazarıyla ilgili veriler paylaştı

Anadolu Grubu'nun araç kiralama kurluşu Garenta, bugün düzenlediği yıllık değerlendirme basın toplantısında Garenta'nın verilerinin yanı sıra araç satış platformu ikinciyeni.com ve araç paylaşım girişimi Moov'un verilerini paylaştı. Garenta ve İkinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda araç kiralama pazarının büyüme ve küçülme verileri nedenleriyle birlikte paylaşıldı.

Şirket, paylaştığı verilerle globalde araç paylaşım modelleri büyürken, araç kiralama sektörünün büyüme hızının yavaşladığını açıkladı. Global araç kiralama pazarının 2016-2022 arası toplam büyüklük verisini paylaşan şirket, pazarın 2016 -2020 arası büyümesinde ortalama yıllık yüzde 15 büyüme görülürken, 2020 -2022 arasında bu yıllık büyüme artışının yüzde 10'a düşmesinin beklendiğini belirtti. 

Büyüme trendinin azaldığına dikkat çeken Emre Ayyıdlız, Türkiye'de araç kiralama pazarının 2009-2016 arasında çok hızlı büyüme (yüzde 350) kaydettiğini belirtti. Euro kurundak artış ve azalışların aracın maliyeti doğrudan etkilediğini söyleyen Ayyıldız,  kurun hızlı yükselişiyle birlikte yüzde 25'e yakın küçülme yaşadığını belirtti. Paylaşılan verilere göre araç kiralama sektöründe pazar hacmiyle ABD, Çin, Almanya, Kanada ve Japonya öne çıkıyor. 

Araç kiralama sektöründe küresel trendleri yakından takip ettiklerini belirten Ayyıldız uzun dönem kiralama kontratlarını durdurarak dijitale ağırlık verdiklerini ve platforma dönüştüklerini söyledi. Bu noktada günlük araç kiralamalarında Garenta'nın kendi şubelerinin çoğunu Franchise ile bayiiliğe çevirdiğini belirtelim. Bu sayede daha verimli bir yapıya geçtiklerii belirten Ayyıldız,  2019'da şubeleşmeye başladıklarını vurgulayarak 2019 sonunda 28 şubeye ulaştıklarını ve bu şubelerin yalnızca 1 tanesinin şirkete ait olduğunu belirtti. 2020'de ise 6 yeni bayii eklendiğini duyurdu. - çok talep var. Daha büyük network

İkinci el araç pazarı verileri

Toplantıda 2018 rakamlarıyla ikinci el araç pazarı verileri de incelendi. ABD'nin 40 milyon araç ile ikinci el araç alanında en büyük pazar olduğunu söyleyen Ayyıldız, Türkiye'nin pazar büyüklüğü bakımından  7. sırada olduğunu aktardı. Henüz 2019 verilerinin açıklanmadığını hatırlatan Ayyıldız,  "2019'da dünya sıralamasında 5. sıraya gelmeyi planlıyoruz " dedi. 2018 yılında global ikinci el otomobil pazarında öne çıkan ilk 6 ülkenin ABD, Çin, Brezilya, Birleşik Krallık, Japonya ve Rusya olduğunu söyleyelim. 

İkinci el ve sıfır araç artışı farklarına bakıldığında Türkiye'nin kendisine benzer pazarlarla karşılaştırıldığında  2. el araç artışında öne çıktığını belirtelim. Bu noktada yüksek vergilerden dolayı araç alamayan tüketicilerin 2. el araç alımına kaydığını söylemekte fayda var. Ayyıldız bu kaymada faiz oranları ve tüketici kredilerinin de katkısı olduğunu belirtti. 

Bunun yanı sıra Türkiye'de kişi başına düşen araç sayısı, Avrupanın neredeyse yarısı kadar olması da öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Avrupada bin kişiye düşen en yüksek araç sayısı 670 ile  617 arasında değişirken, bin kişiye düşen en düşük araç sayısı 356 ile 261 arasında değişiyor. Türkiye'de bin kişiye düşen araç sayısı 142 olarak öne çıkıyor. 

İkinci el araç fiyatları nasıl artıyor? 

Ayyıldız, ikinci el araç fiyatlarının doğrudan sıfır araç fiyatlarıyla ilişkili olduğunu belirtti. 2018'de euro kurunun yüzde 32 arttığını ancak bayiilerin, maliyet artışına rağmen sadece yüzde 17 fiyat artışı yaptığını dile getirdi. Bu yıl bayilerin fiyatları yüzde 7 arttırarak bir önceki sene yaşanan kar kayıplarını gecikmeli olarak fiyatlara yansıttığını açıkladı.

İkinci el satışın ise faizlerin düşmesiyle birlikte tüketici tarafından 2-2.5 yıldır ertelenen araç alma ihtiyacının hayata geçtiğini belirtti. Bu nedenle son 2 ile 4 aydır tüketici talebinde bir artış gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. 

2. el araç satışında yüzde 36 artış yaşandığını söyleyen Ayyıldız, tüketicilerin 2. el araçları, bir yatırım aracı olarak görmeye başladığını da vurguladı. Öelenmiş bir fiyat artışının söz konusu olduğunu belirten Ayyıldız, önümüzdeki dönemin 2019 kadar sert bir dönem olmayacağının altını çizetek marttan sonra bir artış beklemediklerini söyledi. 

Türkiye 2. el araç pazarına bakıldığında 2. el satış adetinin 2018 yılında beklentinin üstüne çıkarak  6 milyona ulaştığını açıklayan Ayyıldız, 2020'de bu rakamın 8 milyon civarına ulaşmasının beklendiklerini söyledi. 2019'da ise bu rakamın 7 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 

İkinciyeni.com verileri 

Toplantıda ikinciyeni.com verileri de paylaşıldı. 2013'te kurulduğundan bu yana, ikinci el araç satışı için açık arttırma platformu 415 bin üyeye ve 5 milyar TL'nin üzerinde e-ticaret hacmine sahip. Platfromda araçlara 9,5 milyon defa teklif verilirken, 110 bine yakın satış gerçekleşti. 60 binde fazla kişi ise açık arttırma katılımında bulundu. 

Kurumsal ve bireysel müşterilere hizmet veren platform, temel farkının satış fiyatlandırmada kullanılan verilerin büyük bir kısmının kendi satış verilerinden oluşması olduğunu söylüyor. Platform eklenen yeni autobid özelliği sayesinde  sistem arka tarafta sizin yerinize teklif verebiliyor. Böylece açık arttırma sürecinde sürekli platformda bulunmak zorunda kalmıyorsunuz. 

Bunun yanı sıra Ayyıldız, artan talep ile birlikte ihale sayısını da artırdıklarını açıkladı. Kullanıcılar, salı, perşembe ve cumartesi günleri de ihalelere katılabilecek. Platformdaki satış fiyatlarına bakıldığında 2.el araç satışlarının en sık 70-100 bin TL fiyat aralığında gerçekleştiğini belirtti. Ayyıldız bu veriden yola çıkarak Türkiye'de 2. el araç satış fiyatının ortalama 70 bin TL olduğunu söyledi. 

Paylaşımlı araç sektörü 

Paylaşımlı araç sektör büyüklüğünün 33,5 milyar dolar olduğunu açıklayan Ayyıldız, 2025 yılında bu rakamın 103 milyar dolara ulaşacağını belirtti. 1 paylaşımlı aracın , trafikten 10 aracın çekilmesini sağladığını söyleyen Ayyıldız, İstanbul'da ise trafiğin ekonomiye maliyetinin 6 milyar TL olduğunu açıkladı. 

Moskova'da 30 binden fazla Paylaşımlı araç bulunduğunu söyleyen Ayyıldız, Tokyo, Şangay, ve Pekin'de ise bu rakamın 20 binden fazla olduğunu açıkladı. Açıklanan rakamlara göre Berlin'de 6 binden fazla paylaşımlı araç bulunurken, bu rakam Türkiye'de 2 bin araç civarında. Ancak bu rakamlara Bla Bla Car gibi yolculuk paylaşım sistemlerinin dahil olmadığını belirtelim. 

Moov by Garenta ve Ekar Karşılaştırması 

Sokaktaki her arabanın ortalama 2.7 kez  kullanıldığını açıklayan Ayyıldız, tamamı İstanbul'da faaliyet gösteren 1700 araçları olduğunu açıkladı. Toplantıda, Moov by Garenta rakamları  5 sene önce kurulan Dubai merkezli Ekar ile karşılaştırmalı olarak incelendi. 1000 araca sahip olan Ekar'ın aylık kira adedi 50 bin olarak öne çıkarken, Moov by Garenta'nın aylık araç kiralama adedi 120 bin ile dikkat çekiyor. 

1 yılda 1 milyon defa kiralamaya ulaşan Moov by Garenta, 1 gnde 4.500 kiralamaya ulaştı. 30 milyon km ve 2 milyon saat kullanılan Moov by Garenta 2020'de 3 bin 500 araca ulaşmayı planlıyor, Yakıt dahil 15 dakikası 9,5 TL'den başlayan fiyatlarla araç kiralama hizmeti sunulduğunu belirtelim. 

Ayyıldız, gelecek planları kapsamında yakıt doldurma konusunda öğrencilerle iş birliği yaparak, onlara ücretsiz 1 saat kullanım hakkı sunacaklarından bahsetti. Aynı şekilde Moov by Garenta'yı sıkça kullanan kişilere de özel fırsatlar sunulacağını belirtti. Ayyıldız'ın paylaştığına göre yakın zamanda kiralamanın gece ve gündüz tarifeleri de farkılılaşabilir. 

Moov by Garenta'yı 1 kez kullananların yüzde 80 oranında hizmeti tekrar kullandığını eklemekte fayda var. Kullanıcılar ortalama 20 kez hizmetten faydalanırken, en fazla 600 kez kiralama gerçekleştiğini ekleyelim. Girişimin cirosunun yüzde 82'si ise 34 yaş altı kullanıcılardan geliyor. 

Taksiye kıyasla yüzde 40 ile 50 arasında daha ucuz bir hizmet verdiklerini açıklayan Ayyıldız, 2019'da girişime yaptıkları yaıtımları da paylaştı. 569 aracı yenileyerek 50 milyon tllik araç yatırımı yaptıklarını belirten Ayyıldız, kuruluşundan bu yana girişime IT- tarafında 4-5 milyon TL yatırım yapıldığını belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.