Amazon Web Services GMY'si Tim Bray, Amazon'un kararlarını tasvip etmediği için istifa etti

COVID-19 salgınında işten atılanlar nedeniyle istifa eden Tim Bray, dikkat çeken açıklamalar yaptı: "Görevimi sürdürmek tasvip etmediğim, hor gördüğüm eylemlere imza atmak anlamına geliyor."
Amazon Web Services GMY'si Tim Bray, Amazon'un kararlarını tasvip etmediği için istifa etti

Amazon Web Services Genel Müdür Yardımcısı Tim Bray, Covid-19 salgınında Amazon depo çalışanlarının şartlarına dikkat çeken kişilerin işten atılmasının ardından paylaştığı bir blog gönderisiyle istifa ettiğini duyurdu. 

Bray, "Bye Amazon" başlıklı blog gönderisinde şu ifadelere yer verdi:

Amazon'un Genel Müdürü Yardımcısı olarak görevimi sürdürmek, tasvip etmediğim, hor gördüğüm eylemlere imza atmak anlamına geliyor. Bu nedenle istifa ettim. Bu konuda mağdur edilen kişiler soyut varlıklar değil, gerçek insanlardır. Size bu insanlardan bazılarının isimlerini belirteyim; Courtney Bowden, Gerald Bryson, Maren Costa, Emily Cunningham, Bashir Mohammed ve Chris Smalls.

Bray, gönderisinin ilerleyen kısmında ırkçılık ve cinsiyetçilik imasında da bulundu: 

Eminim işten çıkarılan her bir kişinin beyaz olmayan ten rengine sahip olması, kadın olması veya her iki öğeyi birlikte bulunudurması da bir rastlantıdır. Değil mi? 

Bu noktada Nisan ayının başlarında Emily Cunningham ve Maren Costa'nın attıkları bir Tweet nedeniyle işten çıkarıldığını hatırlatalım. İkili aynı zamanda Amazon Employees for Climate Justice grubunda yer alarak Amazon'un iklim krizine karşı tavrını da eleştirmişti. Grup, AWS'nin petrol ve gaz şirketleriyle yaptığı anlaşmaların sonlandırılmasını talep ediyordu. 

Bray, blog yazısında AWS'de yüksek maaş alan çalışanlara kıyasla depo çalışanlarının kurum içinde çok daha az bir güce sahip olduğunu dile getirdi: 

"Günün sonunda her şey güç dengesiyle alakalı. Büyük boyuttaki işsizlik ve ABD'deki iş odaklı sağlık sigortası sistemi nedeniyle depo çalışanları güçsüz ve güçsüzleşmeye devam ediyor. Kapitalizm yüzünden bok muamelesi görüyorlar. En akla yatkın çözüm, onların kolektif gücünü arttırmaya başlamaktır."

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda Amazon'un depo çalışanlarına yaptığı muamele, şirketi ciddi eleştiri oklarına maruz bırakmıştı. Yakın zamanda Covid-19 salgını esnasında koruyucu ekipman eksikliği ve bazı çalışanların pozitif test sonuçlarını gizlemesi nedeniyle Amazon'un depo çalışanlarına karşı benimsediği tavır yeniden gündeme geldi. 

Costa ve Cunningham'ın yanı sıra 6 teknoloji çalışanı da hastalık izni alarak Amazon protestosuna katıldığı için işten çıkarıldı. Nisan ayında düzenlenen protesto, Amazon'un çalışanlara karşı benimsediği tavrı eleştiriyordu.

Şirketin ayrıca Mart ayında Amazon'a yönelik bir protesto düzenleyen New York deposu çalışan Chris Smalls'u da işten çıkardığını belirtelim. Smalls'u çıkartma sebebi olarak şirket; Smalls'un sosyal mesafe kurallarını ihlal ettiğini ve başkalarının güvenliğini riske attığını öne sürdü.  

ABD'de Ulusal İşgücü İlişkileri Kurulu, Amazon'un bu adımını inceleme altına alırken, New York Baş Savcısı Letitia James, bu işten çıkarmayı "kepazelik" olarak tanımladı. Bu arada Amazon'un Covid-19 salgını döneminde talepleri karşılayabilmek için 175 bin kişiyi işe aldığını hatırlatalım. Çalışanların saat başı ücretlendirmesi ise yükseltildi.

Tim Bray'in yaptığı açıklamaya göre Amazon'un bu tavrı COVID-19 öncesinde de mevcuttu. İşten çıkarılan isimleriden biri olan Emily Cunningham paylaştığı bir tweet ile Tim Bray'e teşekkür etti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.