Herhangi bir ürünü olmadan dünyanın önde gelen yatırımcılarından toplamda 2,6 milyar dolar yatırım almayı başaran ender girişimlerden biri olan Magic Leap, geçen hafta son kullanıcıya yönelik ürünler geliştirmeyi bırakacağını açıkladı. Alibaba ve Google'ın da aralarında bulunduğu önemli yatırımcılardan tüketici markası olmak için yola çıkan Magic Leap'de görünen o ki karma gerçeklik bu dünyanın gerçeklerine uymadı.
Şirket, çıkış yolu olarak kurumsal ürün ve uygulamalara odaklanacak. Yapılan açıklamada bu değişimin corona virüs salgınından ötürü olmadığı söylendi. Buna neden olarak uzun vadeli yatırımlardan ziyade, kısa vadede gelir getiren ürünlere odaklanma gösteriliyor. Asıl amaç şirketin kurumsal pazarda değerini artırmak ve gelir getirecek iş birliklere imza atmak. Bunun ilk adımı uzaktan çalışmayı kolaylaştıran 2300 dolarlık Magic Leap One’ın promosyonuna ağırlık vererek attılar.
Geçen sene 100 bin ürün satışı hedefleyip sadece 6 bin ürün satıldı
Böyle bir adımın atılmasında ilk ürününü 2018'de piyasaya çıkaran şirketin son kullanıcıya yönelik geliştirdiği ürünün satış rakamları beklentilerin çok altında kalması yatıyor. Piyasaya çıkması merakla beklenen, sanatçı ve uygulama geliştiricilerden yoğun talep görmesi beklenen üründen sadece 6 bin adet satabildi. Oysa ki son yılların en gözde teknolojilerinden olan artırılmış gerçeklik alanına odaklanan bir girişim Magic Leap 100 bin ürün satmak için yola çıkmıştı. Bu hem yatırımcılar hem de şirket yetkilileri tarafında hayal kırıklılığı yarattı. Bu düşük ürün satışının nedeni insan ve makine etkileşimini zenginleştirecek yeni nesil deneyimler ve kapsayıcı teknolojiler geliştirmeyi odaklanan teknoloji dünyasının bu tip ürünlerin ticari getirisini göz ardı etmesi.
"Ürünün konumlandırılması yanlış"
Bunun nedenini artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik alanlarında hizmet veren Holonext kurucu ortaklarından Güven Çelikkaya şöyle açıklıyor:
Kurumsaldan kasıt sanayi tarafındaki işlere yönelmek. Bu beklenen bir şeydi. Ürün teknik anlamda muadillerinin gerisinde kalıyor. Cihazın konumlandırma problemi var. Yani bu ürün eğlence amaçlı mı, işletmeler mi kullanacak bir türlü bu belirlenemedi. Bundan dolayı satış hedefi yakalayamadılar. Haliyle de başarısız oldu. Beklenenin aksine teknik anlamda yetersiz... Görsel kalitesi ve vaad ettiği şeyin altını dolduramadı. Çıktığı andan itibaren satış rakamlarının böyle olacağı bekleniyordu.
Şirketin corona virüs salgını nedeniyle böyle bir karar almadığı konusundaki açıklamasına destek veren Çelikkaya, "Corona virüs salgını artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisine olan ilgi ve ihtiyacı artırdı. Sorun yukarıda belirttiğim gibi işin teknolojik yetersizliğinde.." diye konuşuyor.
1960'lara kadar uzanıyor
AR ilk kez 'gerçeklik - sanallık düzlemi' olarak verilen gösterimle ortaya çıkmıştı. Bu gösterim 1960'da Harvard Universi'nden Ivan Sutherland ve Utah Üniversitesin'deki öğrencisi tarafından yapılmıştı. Akıllı cihazlar üzerinden görüntülenen şeklin ya da herhangi bir cismin bilgiye, içeriğe, ankete ya da fotoğraf, resim gibi görsellere çevrilerek ekran üzerinde kullanıcıya yansıması olarak tanımlanıyor. Ama teknolojinin gelişimi son beş yıla dayanıyor olsa da asıl patlama 2017'de yaşandı. AR teknolojisi hem yaygınlaştı hem de uygulamaların sayısı arttı.
Mimesys'i satın almıştı
Magic Leap yeni ürün geliştirmeye başladı. Geçen sene Belçika merkezli bir hologram yazılımı geliştiren firma Mimesys'i satın aldığını hatırlatalım. Ama bütün bunlara rağmen satış rakamlarındaki umulmadık başarısızlığı finansal anlamda bu kötü tablo belki de şirketin batmasına sebep olacak gibi gözüküyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap