5G donanıma sahip robotlar yüz tanıma, ateş kontrolü ve teslimat için kullanılacak

Covid-19 pandemisi sonrasında pek çok ülke oldukça radikal kararlar alırken, virüsün merkez üssü Çin, 5G ile internete bağlı robotları "farklı amaçlarla" kullanmaya başladı.
5G donanıma sahip robotlar yüz tanıma, ateş kontrolü ve teslimat için kullanılacak

Dünyayı etkileyen corona virüsünün merkez üssü Çin'de sokağa çıkma yasağı gevşemeye ve bazı bölgelerde hayat normale dönmeye yavaş da olsa başladı. Ancak dünyanın artık eskisi gibi bir yer olmayacağı konusunda herkes hemfikir. Hem bu sebeple hem de virüsün tekrar harekete geçmesini önlemek amacıyla Çin sıkı kontrol önlemlerine aynen devam ediyor. 

Beijing Institute of Technology bu hafta itibariyle kampüsüne 5G ile internete bağlı olan robotik araçlar yerleştirdi. Bu robot araçlar, kampüs içerisinde farklı amaçlarla hizmet vermeye başladı. Robotların birkaç önemli özelliği bulunuyor. Bu özelliklerden birisi, robotların kampüs içerisinde teslimat gerçekleştirecek olması. Robotlar hiçbir temas olmadan gerekli paket ya da dosyaları kampüs içerisinde farklı binalar ve kişiler arasında taşıyabilecek. Haberin bu kısmı aslında çok da şaşırtıcı değil. Çünkü teslimat robotları örnekleri bugüne kadar sıkça görmeye başladığımız cinsten. İlk akla gelen Amazon'un teslimat robotu Scout, Yandex'in teslimat robotu Yandex.Rover ve daha niceleri piyasada rekabet halinde.

Çin'in ürettiği bu robotun bir diğer özelliği ise, aslında bir asayiş ve izleme görevi de üstlenmesi. Üzerindeki kameralar sayesinde, insanların yüzlerini ve kimliklerini kontrol eden robotlar kampüs içeriside güvenlik görevi de sağlıyor. Örnek vermek gerekirse, kampüs içerisinde dolaşan robotlar yüzleri tanıyarak kampüs içerisinde gezenlerin öğrenciler ya da çalışanlar olmadığı durumlarda, güvenlik açısından önemli bir kontrol noktası olacak. Her ne kadar güvenlik bahane edilse de, bu robotların Çin'in zaman zaman ciddi eleştiriler aldığı ve vatandaşlarını izleme mekanizmasına hizmet vereceğini de tahmin etmek mümkün.

Yine robotun üzerine takılan bir termal kamera sayesinde, robot yayaların ateşlerini de ölçebilecek. Kampüse yüksek ateşli bir kişinin girmesi durumunda, bu kişiler rahatlıkla tespit edebilecek. Anlık görüntüler 5G teknolojisi ise ekran başındaki güvenlik personeline aktarılacak ve bu tarz durumlarda müdahaleler hızlanacak. Bu virüs ile ilgili gelişmelerin, Çin'in vatandaşlarını izleme ve denetleme mekanizmasına bir katkı sağladığı yönünde yorumlanması mümkün gözüküyor.

Tam otonom kapasiteye sahip robotların, teslimatlar için de kullanılacak olmasını ve gerekliliği tartışılmaz. Robotun Cool High Technology tarafından geliştirilen KuGaea isimli robotun altyapısı kullanılarak geliştirdiğini belirtelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.