General Motors ve Honda ortak elektrikli otomobil üreteceğini açıkladı

General Motors ve Honda, güçlerini birleştirerek 2024 model yıllı olarak piyasaya sürülecek iki yeni elektrikli otomobil üreteceğini duyurdu.
General Motors ve Honda ortak elektrikli otomobil üreteceğini açıkladı

Elektrikli otomobil pazarında işbirlikleri ve konsolidasyonların sayısı hızla artıyor. Geleneksel otomobil markalarının, elektrikli otomobil yarışında geride kalması, Tesla gibi güçlü markaların pazarda yerini alması, son dönemde yaşanan petrol krizleri, elektrikli otomobillerin gelecekteki rekabetin çok önemli olacağının daha bugünden farkındayız.

Elektrikli otomobil konusunda güçlerini birleştirdiğini açıklayan son iki marka ise General Motors ve Honda oldu. En başından kısa bir özet geçmek gerekirse, General Motors'un üzerinde çalıştığı elektrikli motor altyapısı, araç gövdesindeki Honda markasıyla buluşarak ortaya bu ortaklığı yeni ürünü otomobiller çıkacak.

Piyasaya çıkacak otomobillerin, General Motors tarafından geliştirilen Ultium batarya sistemi üzerine inşa edilecek. Bildiğiniz gibi bugün kullandığımız pek çok elektronik aletin bataryaların temel maddesini kobalt oluşturuyor. İşte GM tarafından geliştirilen yeni sistem, düşük kobalt barındıran özel bir sistem. General Motors'un telafuz ettiği rakamlara göre, bu teknoloji sayesinde pil hücreleri yüzde 60 daha fazla kapasiteye sahip olacak. Bu dev şirketin böyle bir vizyonla hareket etmesi de bize gösteriyor ki, çok yakın bir gelecekte (birkaç seneden bahsettiğimi söyleyebilirim) elektrikli otomobillerin menzili ve elektrikli şarj istasyonların yaygınlığı bir sorun olmaktan çıkacak.

General Motors ve Honda işbirliği ile ortaya çıkacak olan iki yeni elektrikli otomobil modeli bulunacak. Bu modellerin tasarımıyla ilgili şu anda hiçbir fikir sahibi değiliz. Ancak araçların 2024 model yıllı olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor. Otomobilin ilk hedef pazarları ise ABD ve Kanada olarak belirlenmiş. Kişisel fikrim araçlardan birinin mutlaka bir SUV olacağı yönünde. Çünkü Honda markası ile ticari araçları rastlamıyoruz ve hedef pazarlar itibariyle de genellikle geniş otomobillerin tercih ediliyor oluşu bu ihtimalleri güçlendiriyor. Yani bu ortaklığın biraz Tesla'nın karşısına çıkacağını söylemek bence şimdiden mümkün. Bu noktada araçların General Motors altyapısını kullanacak olsa da, Honda markasıyla pazarlanacağının da kesinleştiğini belirtelim.

Honda'nın ABD'deki en yetkili ismi Rick Schostek'in açıklamalarına göre, bu ortaklık müşterilere en iyi değeri sağlamayı hedefliyor. Ayrıca elektrikli araçlar konusunda yol haritasını hızlandırmayı başaracak güçlü bir ortaklık olduğunu ve gaz emisyonunu azaltan bir hamle olacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra bu işbirliğinin GM ve Honda arasındaki ilk işbirliği olmadığını da belirtelim, hatırlanabileceği üzere daha önce Honda, otonom araçların üretimi için General Motors'un da büyük yatırımı olan Cruise'a 2,75 milyar dolar yatırım yapmıştı. Dolayısıyla iki şirket, otonom araçlar konusunda zaten bir evlilik yapmıştı. Şimdi de iki şirketin ortak üreteceği elektrikli otomobil geliştiriliyor ve bu aracın otonom sürüş özelliğine sahip olacağı da şimdiden ayyuka çıkmış bile sayılabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.