Xiaomi'nin dijital bankası Airstar, Hong Kong'da testlere başlıyor

Akıllı telefon üreticisi olarak bildiğimiz Xiaomi, son dönemde yaptığı atılımlarla birlikte bir fintech olma yoluna girmiş ve regülatörlerden izin almayı başarmıştı. Şimdi de Xiaomi dijital bankası Airstar'ın testlerine başladı.
Xiaomi'nin dijital bankası Airstar, Hong Kong'da testlere başlıyor

Çinli akıllı telefon ve elektronik cihaz üreticisi Xiaomi, daha henüz bu yılın başında gerekli lisanslar için regülatörlerin kapısını çalmış ve başarılı sonuçlar almıştı. Çin'in Chongqing şehrinde mikro finansman odaklı olarak ayrı bir şirket kuran teknoloji devi, fintech konusunda atacağı adımların sinyallerini yılın hemen başında vermişti.

The Hong Kong Monetary Authority (HKMA) tarafından da lisans alan Airstar bankasının ardında iki önemli şirket bulunuyor. Bunlardan birisi Xiaomi diğeri ise Asya'nın önemli yatırım bankası AMTD Group. Bu iki şirket arasındaki ortaklık yapısı da şöyle; Xiaomi Airstar'ın yüzde 90 hissesine sahip, AMTD Group ise kalan yüzde 10'luk hisseye sahip. İki şirket zaten sanal bankacılık lisansı aldığını 2019 yılının Mayıs ayında duyurmuştu. Böylece lisans almalarının ardından yaklaşık 1 yıl gibi kısa bir süre dolmadan, dijital banka testlerine başladı.

Airstar'ın dijital bankacılık uygulaması şimdilik yaklaşık 2000 kişi tarafından test edilecek. Bu test grubunda sadece Airstar, Xiaomi ve AMTD Group'un çalışanları ve onların davet ettiği arkadaşları bulunacak. Bu süreçte uygulamayı kullananlardan geri bildirimler ve yorumlar toplanacak.

Hong Kong'lular uygulamaya hiçbir servis ücreti ödemeden kayıt olabilecek ve dijital banka masrafsız bir hizmet verecek. İlk başta sadece iki ürün ile hizmet vermeye başlayacak olan Airstar'ın iki ürünü de vadeli ve yeni banka için para toplamayı hedefleyen ürünler olarak göze çarpıyor.

Xiaomi'nin bir diğer amacı da bu alanda Ant Financial ve Tencent gibi rakipleriyle tüketici finansmanı alanında rekabet etmek. Fakat bu noktada Airstar'ın tek rakibi diğer teknoloji şirketleri değil. Bildiğiniz üzere Hong Kong sanal bankacılık lisansı vermeye başlamasıyla birlikte son dönemde Hong Kong'da yeni dijital bankalar görmeye çoktan başladık. Bunlardan birisi de başında Deniz Güven'in bulunduğu ve geçtiğimiz ay lansmanını gerçekleştiren Mox olmuştu.

Airstar'ın Temmuz 2020 itibariyle tüm kullanıcılara açılması ve hizmet vermeye başlaması bekleniyor. Bankalar, dijital bankacılık girişimleri, telekomünikasyon şirketleri derken, artık telefon üreticilerinin de bu alana girmesi rekabetin ne kadar çok yükseldiğini bir kez daha kanıtlıyor. Xiaomi'nin attığı bu adımın sonuçlarını ve etkilerini hep birlikte izleyeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.