Uzaktan çalışma SaaS platformlarının geleceğini nasıl etkileyecek?

Uzaktan çalışmaya başlayan şirketler tarafından SaaS platformları daha yoğun kullanılmaya başlandı. Corona virüsünün yarattığı yeni dönemde Türkiye'nin önde gelen SaaS temsilcilerine bu işin geleceğinin nasıl şekilleneceğini sorduk.
Uzaktan çalışma SaaS platformlarının geleceğini nasıl etkileyecek?

Geçen hafta insan kaynakları platformu Kolay İK'nın kurucu ortaklardan Efecan Erdur,  attığı tweet'te uzaktan çalışma sistemine geçişle birlikte SaaS sağlayıcıları için altın dönemin başladığını iddia etti. Webrazzi'ye verdiği özel röportajda artık satışları video konferans üzerinden tamamladıklarını, artan talep doğrultusunda son bir haftada 53 yeni şirketle anlaşma imzalandıklarını söyledi. Ayda ortalama 30 şirketi portföyüne katan Kolay İK için bu oldukça önemli bir artış. Bu artışın nedenini ise Erdur şöyle açıklıyor:

Şu an yaşadığımız dönem nedeniyle hepimiz evden çalışıyoruz. Uzaktan iş süreçlerini yönetmeyi sağlayan bizim gibi platformların önemi anlaşıldı. Çünkü bizim gibi platformların şirketlere ve tabii çalışanlarına getirdiği en önemli avantaj, personel yönetimine dair bütün süreçleri dijitalleştirmesi.

Kaynak yönetimi açısından rasyonel çözüm 

Dev oyuncuların yer aldığı pazarın değeri 2020 yılı itibarıyla 157 milyar dolar... Software As A Services (SaaS) temelli çalışan platformlara corona virüsünün yayılmasını engellemek için mağaza ve şube kapatan ve işlerini uzaktan yöneten şirketler oldukça ilgi gösteriyor. Çünkü uzaktan çalışmanın ön plana çıktığı şu günlerde bu platformlar sayesinde, çalışanlar işlerini internet olan her yerden kendi sistemine bağlanarak sanki ofisteymiş gibi yürütüyor. Yani şirketler kendi kendine hizmet alıp kaynaklara ulaşıyor, bu kaynakların ne olduğunu ihtiyacına göre belirliyor, paylaşıyor, en önemlisi kullanımına göre ödeme yapıyor. Bir taraftan salgının hızla yayılmaya devam ettiği belirsiz dönem içinde kiralama yöntemi, kaynak yönetimi açısından rasyonel bir çözüm olarak öne çıkıyor. 

KOBİ'ler için avantajlı

Bütçe ve teknik olanakların kısıtlı olduğu yazılım yatırımı yapmayan / yapamayan küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) sunulan bir model ve lisans bedeli, kurulum, sunucu, güncelleme gibi maliyetleri ortadan kaldırıyor. Bu şirketler için özellikle muhasebe sistemini idare etmek için gerekli yazılım ve donanımı bütün yıl boyunca elde tutmaktansa gerektiği zaman kullanmak yani kiralama yoluna gitmek oldukça avantajlı...

"Önemi anlaşıldı"

KOBİ'lere online ön muhasebe programı sağlayan, web tabanlı fatura ve finans yönetim hizmeti sağlayıcısı Paraşüt için bu dönem avantajlı olsa da kurucu ortaklarından Sean Yu bu konunun şirkete nasıl yansıdığını konuşmak için erken olduğu görüşünde. Ama yine de KOBİ'ler için en mantıklı adımın fatura, gelir-gider, stok takibi gibi konuları SaaS platformları üzerinden takip etmek olduğunu düşünüyor.

Yu, şirket içi süreçleri herhangi bir yerden yönetebilme imkanı sağlamasının önemli bir avantaj olduğunun altını çiziyor. "İnsanlar bu platformları henüz yeni yeni keşfediyor. Ticari işlemleri ve iş sürekliliğini nasıl kolaylaştırdığı ön plana çıkıyor." diyerek özellikle uzaktan işleri yönetenler için bulut yazılımı kullanmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor. 2000'lerin başından itibaren kullanılan sistemin önemi Türkiye ölçeğinde yeni yeni anlaşıldığını düşünüyor. Ona göre bu dönemde kullanıcılar işin sürekliliğini sağlamak açısından bu teknolojinin önemini anladı.

Online satış yapan şirketler avantajlı olacak

24 ülkede faaliyet gösteren ve yapay zeka destekli çözümleriyle pazarlamacılar için bir büyüme yönetim platformu olarak kendisini tanıtan Insider ise konuya farklı bir bakış açısı getiriyor. Onlara göre bu dönem özellikle hizmet verdikleri online satış yapan şirketler daha başarılı olacak.

Platformun pazarlama direktörü ve aynı zamanda ortağı Merve Nazlıoğlu'ya göre Insider gibi şirketler, tüketicilerin e-ticarete yöneldiği bu dönemde negatif etkiyi azaltabilecek. Çünkü bu tip platformlar gelen trafiği daha hızlı dönüştüreceğini ve ürünlerin daha hızlı bulunmasını sağlayan çözümleri ön plana çıkaracağını söylüyor. Bir taraftan müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kurmayı kolaylaştıracağına inanıyor. Online satış yapmaya devam edebilen, müşteri hizmetini etkin verebilen, ekiplerini online olarak etkin yönetmeyi başaran  şirketlerin daha iyi şekilde bu dönemden çıkacağını öngörüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.