Türkiye'deki elektrikli scooter kiralama girişimlerine yakından bakıyoruz

Martı girişimi ile başlayan Türkiye'nin elektrikli scooter kiralama yolculuğu pazara eklenen pek çok yeni oyuncu ile birlikte hız kaybetmeden devam ediyor.
Türkiye'deki elektrikli scooter kiralama girişimlerine yakından bakıyoruz

Mikro mobilite ve paylaşım ekosistemi kavramları her geçen gün hayatımıza daha çok giriyor. Bu kavramlarla birlikte hayatımıza giren bir diğer yenilik ise elektrikli scooterlar oldu. Kalabalık şehirlerdeki ulaşımı oldukça kolaylaştıran elektrikli scooterlar ile ilgili pek çok girişim de karşımıza çıkıyor.

Yurt dışında çok popüler olan elektrikli scooter kiralama girişimleri 2019 ve 2020 yılları ile birlikte ülkemizde de oldukça popüler bir hale geldi. Geçtiğimiz yılın Mart ayında İstanbul için elektrikli scooter paylaşım girişimi olarak karşımıza çıkan Martı girişimini sizlere aktarmıştık.

Martı ile başlayan Türkiye'nin elektrikli scooter kiralama yolculuğu pazara eklenen pek çok yeni oyuncu ile birlikte hız kaybetmeden devam ediyor. Bu haberimizde ise ülkemizde hizmet veren elektrikli scooter kiralama girişimlerine yakından bakmak istedik.

BinBin

İstanbul Havalimanı ve üniversite kampüsleri için elektrikli scoooter kiralama girişimi olarak karşımıza çıkan BinBin'den dün sizlere bahsetmiştik. Rakiplerinden farklı olarak İstanbul Havalimanı'nda da hizmet verebilen BinBin, bu özelliği ile rakiplerinden ayrılıyor. 

Üniversitesi kampüslerinde 1 TL'lik açılış ücreti ve kullanılan dakika başına 0,50 TL talep ederek kullanılabilen BinBin, İstanbul Havalimanı'nda ise 15 dakikası 4 euro olarak ücretlendiriliyor. Dilerseniz BinBin - Elektrikli Scooter Kiralama uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsiniz. 

Güncelleme: BinBin'in 2022 yılı için güncel fiyatları açılış ücreti için 1,99, dakika başına ise 1,29 TL.

HOP!

Listemizdeki ikinci girişim ise Ankara'da hizmet vermeye başlayan elektrikli scoooter kiralama girişimi HOP!. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında kullanıma sunulan HOP!, İstanbul, Ankara ve İzmir de dahil olmak üzere toplamda 5 şehirde operasyona geçmeyi planlıyor.

HOP! kurucu ortaklarından Yiğit Kipman ile Webrazzi ofisinde gerçekleştirdiğimiz keyifli röportaja buradan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz HOP! girişiminin mobil uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsiniz.

Martı

2019 yılını Mart ayında İstanbul'un Anadolu Yakası'nda kullanıma sunulan Martı scooterlarını şu an İstanbul'un pek çok noktasında görmek mümkün. Geçtiğimiz Ocak ayının son günlerinde Martı kurucu ortağı ve CEO'su Oğuz Alper Öktem ile Martı'nın yeni elektrikli scooterı olan Anadolu 1'i de konuşmuştuk.

Geçtiğimiz haftalarda ise elektrikli scooter kiralama girişimi Martı'nın elektrikli bisiklet kiralamaya başladığını sizlere aktarmıştık. Rakiplerine kıyasla çok daha fazla scooter ile çok daha fazla noktada hizmet veren Martı uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsiniz.

MOBI

Dün sizlere aktardığımız başka bir girişim olan MOBI, İstanbul'un belirli bölgelerinde hizmet vermeye başladı. Hem Android hem de iOS platformunda mobil uygulamalara sahip olan MOBI Electric Scooters, rakipleri ile benzer bir kullanım mantığına sahip.

MOBI Electric Scooters'ın açılış ücreti ise 2 TL. Scooterı kullandığını her bir dakika için ise 0,60 TL talep ediliyor. Kısacası 10 dakikalık bir MOBİ yolculuğunun ücreti 8 TL. Dilerseniz MOBI Electric Scooters uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsiniz.

Palm

Martı, HOP! ve MOBI gibi rakiplerinden farklı olarak üniversitelere odaklanan bir girişim olan Palm, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde hizmet veriyor. Türkiye çapında üniversite kampüslerine yayılarak hizmet vermeyi amaçlayan Palm, fiyatlandırma konusunda rakiplerinin bir adım önünde.

2 TL'lik başlangıç ücretine sahip olan Palm, dakika başına ise 0,35 TL talep ediyor. Kısacası Palm ile yapılan 10 dakikalık bir yolculuğun bedeli 5,5 TL. Dilerseniz Palm'ın mobil uygulamasını Android için buradan, iOS için ise buradan indirebilirsiniz.

Bonus: ETKU

Şu an aktif olarak hizmet veren girişimlerin yanı sıra başka girişimlerin de bu pazara girmeye çalıştığını da aktaralım. Bu girişimlerden biri ise geçtiğimiz yılın Ağustos ayında sizlere aktardığımız ETKU girişimi oldu. Osmanağa ve Caferağa mahallelerinde hizmet vermeye başlayan ETKU, kısa zaman içinde yolun sonuna gelerek kapandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.