Chicago Üniversitesi profesörleri, casus mikrofonları engelleyen bileklik geliştirdi

The New York Times'ın haberine göre Chicago Üniversitesi profesörleri, casus mikrofonları bloke eden ve konuşma gizliliği sağlayan bir bileklik geliştirdi.
Chicago Üniversitesi profesörleri, casus mikrofonları engelleyen bileklik geliştirdi

Chicago Üniversitesi profesörleri, casus mikrofonları bloke eden ve konuşma gizliliği sağlayan bir bileklik geliştirdi. Tıpkı bir akıllı saate benzeyen ve "bracelet of silence" olarak tanımlanan bileklik, dikenli transdüserlere sahip  ve büyük bembeyaz bir manşetten oluşuyor. Kullanıcı bilekliği açtığında ultrasonik sinyaller yayan 24 hoparlör çalışmaya başlıyor ve böylelikle bir kişinin mevcut ortamı gizlice dinlemesi imkansız hale getiriliyor.

The New York Times'ın haberine göre yayılan bu ses, genç insanlar ve köpekler hariç olmak üzere çoğu kulak tarafından algılanmıyor, ancak yakındaki mikrofonlar diğer sesler yerine yüksek frekanslı sesi algılıyorlar. Yayılan sesin beyaz gürültü diye tabir edilen ses olduğunu da belirtelim. Gizlilik bilekliğini, söylemek istediğiniz gizli konuşmalar olduğu her an etkinleştirebiliyorsunuz. 

Akıllı hoparlörlerin ve mikrofonların son birkaç yılda yaygınlaştığını söyleyebiliriz. National Public Media'ya göre, ABD'li yetişkinlerin yüzde 24'ünün evlerinde akıllı bir hoparlör bulunuyor. Bu kişiler gizliliklerini Amazon ve Google'a bırakıyor. Zira hatırlayacaksınız Google'ın sesli asistanının sesleri izinsiz kaydettiği ortaya çıkmıştı ve böylelikle birçok kişinin özel yaşamı ifşa olmuştu. Geliştirilen bileklik, bu gibi sorunların önüne geçmeyi hedefliyor. 

Şu anda sadece prototip olarak üretilen gizlilik bilekliğinin 20 dolar gibi bir üretim maliyeti olacağı söyleniyor. Boyut itibarıyla çok işlevsel görünmese de hayatın her alanında gizlilik arayanlar için kullanışlı bir cihaz olacağını söyleyebiliriz. Aşağıdaki videodan bilekliğin nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.