Google Asistan'ın kullanıcıları izinsiz dinleyip sesleri kaydettiği ortaya çıktı

Belçika merkezli bir haber kaynağı olan VRT NWS'nin hazırladığı rapora göre Google'ın sesli asistanı Google Asistan topladığı ses kayıtlarının çalışanlar tarafından dinlendiğini ortaya çıkardı.
Google Asistan'ın kullanıcıları izinsiz dinleyip sesleri kaydettiği ortaya çıktı

Geçtiğimiz dönemde Amazon'un sesli asistanı Alexa'nın izinsiz dinleme yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu süreçte Amazon ciddi sıkıntılarla uğraşırken şimdi benzer bir problem de Google cephesinden geldi. Belçika merkezli bir haber kaynağı olan VRT NWS'nin hazırladığı rapora göre Google'ın sesli asistanı Google Asistan topladığı ses kayıtlarının çalışanlar tarafından dinlendiğini ortaya çıkardı.

VRT NWS'nin raporuna göre, Google'da 153 tanesi yanlışlıkla kaydedilmiş binden fazla ses kaydı bulunuyor. Bu ses kayıtlarının içerisinde günlük konuşmaların yanı sıra, akla hayale gelmeyecek konuşmalar da bulunuyor. Hatta öyle ki kimi zaman fiziksel şiddetin söz konusu olduğu sesler bile duyuluyor. VRT NWS, Hollandaca ve Flamanca dillerine odaklanarak elde ettiği bu ses kayıtlarını bir video olarak da yayınladı. Bu videoda VRT NWS'in iddialarını ispatlayan, ismini vermek istemeyen bir kişi de bulunuyor.

Teknoloji şirketleri ise bu konuda, seslerin kaydedilmesinin yapay zekanın gelişimi için önemli olduğunu ileri sürüyorlar. Şirketlerin iddialarına göre bu ses kayıtları, sesli asistanların geliştirilmesi için kullanılıyor. Şirketlerin ses kayıtlarının minimal düzeyde olduğunu söylediklerini de belirtelim. WIRED'a konuşan bir Google sözcüsü ise geçmiş dönemlerde, yapay zekanın geliştirilmesinde kullanılan bu ses kayıtlarının, kullanıcılar tarafından alınan kısmının sadece binde 2 olduğunu açıkladı. Ses kayıtlarının bir havuz içerisinde toplandığını söyleyen sözcü, kullanıcıların kişisel bilgilerinin paylaşılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Her ne kadar Google tarafından bu tarz açıklamalar gelmiş olsa da kişileri izinsiz dinlemek ne kadar doğru, bilemiyoruz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.