Büyük teknoloji şirketleri, kazançlarını artırmak, kendilerini farklı alanlarda da aktif hale getirmek için çeşitli satın almalar gerçekleştiriyor. Bu satın almalar kimi zaman başarısız sonuçları beraberinde getirse de bazı zamanlarda şirketlerin kârlılıklarını artırmalarına da imkan sağlıyorlar. Zira geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız şirketlerin gelir haberleri de aksini söylemiyor.
Facebook'un satın aldığı Instagram
İlk olarak, bir süre önce Cambridge Analytica skandalıyla birçok kişinin gündeminde olan, şimdilerde platform olarak eski popülerliği kalmasa ve kullanıcı bazında kayıplar yaşasa da teknoloji şirketi olarak önemli işlere imza atan Facebook'un Instagram satın almasına bakalım. Dünyanın en popüler fotoğraf paylaşım platformu Instagram, 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 1 milyar her ne kadar büyük bir meblağ gibi görünse de Facebook'un Instagram'dan nasıl para kazanacağı merak konusuydu. Ancak 2012 yılında göz önünde bulundurmayan reklam gelirleri, 2019'da Instagram'ın 20 milyar dolar kazanmasına olanak sağladı. Şirket bu kazancıyla Facebook'un kazancını bile geçti. Sonuç olarak Facebook, sadece 2019'da 1 milyar dolar vererek sahip olduğu şirketten 20 milyar dolar kazanmış oldu.
Google'ın satın aldığı YouTube:
Bir diğer satın alma ise Instagram ve Facebook ilişkisinden çok daha önceye dayanıyor. Google, 2006 yılında YouTube'u 1,65 milyar dolar karşılığında satın aldı. Yıllardır YouTube'un reklamlardan gelen kazancının ne olduğunu öğrenemedik. Ancak Google, bu sene farklı bir karar aldı ve YouTube'dan elde edilen reklam gelirlerini kullanıcılarla paylaştı. 2019'da YouTube'un reklam gelirlerinden kazancı 15 milyar dolar olarak açıklandı. Google'ın geçtiğimiz yıllarda YouTube'dan ne kazandığı ise bir muamma. Ancak sadece 2019 gelirleri bile Google'ın YouTube konusunda ne kadar kârda olduğunu kanıtlıyor.