Wikipedia açıldı!

Yeniden hoş geldin Wikipedia!
Wikipedia açıldı!

Geçtiğimiz günlerde sizlerle Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia'ya uygulanan erişim engelinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdiği haberini paylaşmıştık. Neyse ki beklenen oldu ve 29 Nisan 2017'den beri ülkemizde kullanıma kapalı olan platform, 2,5 yılın sonunda açıldı. Geçtiğimiz mayıs ayında Wikipedia, Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet etmişti

AİHM'e başvuran Wikimedia Foundation, site üzerindeki engelin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirtmişti. Yapılan başvuruyu gözden geçiren Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ise sitenin tamamına erişimin engellenmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar vermişti. Söz konusu ihlal kararı, 6'ya karşı 10 üyenin oyuyla alındı. Hatırlatmak gerekirse Wikipedia, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde erişime engellenmişti. Oy çokluğuyla yasağın ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine karar veren Anayasa Mahkemesi, erişim engeli kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasağın kaldırılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia'ya ilişkin kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konuyla ilgili olarak Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, İstanbul'da çekilmiş bir fotoğraf eşliğinde "Tekrar hoş geldin Türkiye!" diye tweet atmıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Wikipedia'yı yeniden kullanıma açtı. 2,5 yıl boyunca farklı şekillerde bir şekilde erişim sağladığımız Wikipedia engelinin kalkması, son dönemde yaşanan en sevindirici gelişmelerden biri oldu diyebiliriz. 

Wikipedia'ya artık wikipedia.org adresinden erişim sağlayabilirsiniz. Son olarak şunu da demeden geçmeyelim: "Yeniden hoş geldin Wikipedia!"

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.