Anayasa Mahkemesi, Wikipedia'ya uygulanan erişim engelinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Wikipedia sitesinin tamamına erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Wikipedia'ya uygulanan erişim engelinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi

İnternetin en önemli bilgi kaynaklarından biri olan Wikipedia, 2017 yılından bu yana maalesef ülkemizde kullanılamıyor. Wikipedia'nın Türkiye'yi Avrupa'nın önde gelen İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet ettiğini geçtiğimiz Mayıs ayında sizlere aktarmıştık.

AİHM'e başvuran Wikimedia Foundation'ın site üzerindeki engelin, ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirtmişti. Bugün ise konu ile ilgili oldukça önemli bir haber karşımıza çıktı. Yapılan başvuruyu bugün görüşen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, sitenin tamamına erişimin engellenmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.

Söz konusu ihlal kararının 6'ya karşı 10 üyenin oyuyla alındığı de ekleyelim. Hatırlatmak gerekirse Wikipedia, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde erişime engellenmişti. Oy çokluğuyla yasağın ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine karar veren Anayasa Mahkemesi, erişim engeli kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasağın kaldırılmasını istedi. 

Anayasa Mahkemesi'nin kararının paylaşılmasının ardından Wikipedia kurucusu Jimmy Wales'ın İstanbul'da çekilmiş bir fotoğraf eşliğinde "Tekrar hoş geldin Türkiye!" diye Tweet attığını da ekleyelim. Wikipedia ile ilgili gelişmeleri sizlere aktaramaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.