Otomotivde 5G'nin geleceğine örnek: BMW ve Samsung

CES 2020'de Samsung iş birliğinde seri üretilen bir modelde 5G bağlantısı sunan ilk lüks otomobil üreticisi olmayı planladığını da duyurdu.
Otomotivde 5G'nin geleceğine örnek: BMW ve Samsung

Geçtiğimiz günlerde BMW dahil olmak üzere birçok tanınmış otomobil üreticisinin CES'te tanıtacağı yeni otonom ve elektrikli araçları sizlerle paylaşmıştık. BMW, CES 2020'de tanıttığı araçların yanı sıra , seri üretilen bir modelde 5G bağlantısı sunan ilk lüks otomobil üreticisi olmayı planladığını da duyurdu. 5G'nin otomotiv sektöründeki rolü üzerine geçtiğimiz yılın sonunda Webrazzi İnsights'ta yayınladığımız rapora göz atabilirsiniz. 

Şirket, duyuruyu Samsung ve yan kuruluşu Harman ile ortaklaşa gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, otonom teknolojiyi daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştırma ve bir otomobili oturma odası kadar konforlu hale getirme konusundaki çalışmalardan da bahsedildi.

BMW'nin duyurusunun, Sony Vision S dahil olmak üzere CES'te tanıtılan ve gündeme oturan birçok aracın önüne geçmek için yapıldığını söyleyebiliriz.

Bu arada 2021'nin ilk yarısına kadar üretim sürecinde olacak yenilikçi iNext konseptinin, BMW’nin ilk 5G özellikli modeli olarak öne çıkacağını söyleyelim. Şirketin mühendislik bölümünün başkanı Klaus Fröhlich, 5G teknolojisinin 2020'lerin başlarında tüm model portföyüne kademeli olarak getirileceğini belirtti.  Yine de entegrasyonun modele ve inşa edildiği bölgeye bağlı olarak değişeceğini ekleyelim.

5G uyumlu otomobiller dahili bir SIM kart üzerinden çalışacak. Bu sayede sürücüler cebinde 5G özellikli bir akıllı telefon bulunmasa dahi teknolojiden faydalanabilecek. 

5G uyumlu araçlar için BMW ve Samsung'un otomotiv kullanımı için ortaklaşa 5G bileşenleri geliştirdi. BMW'nin mühendisleri ise üretilen bileşenleri, doğrudan otomobilin elektrik sistemine entegre etmek için çalışıyor. Entegrasyon süreci pahalı bir süreç olmasına rağmen, yöneticiler, müşterilere dijital hizmetler sunarak yatırımlarını nispeten hızlı bir şekilde gelire dönüştürebileceklerini düşünüyor.  

Araçlara 5G getirilmesi, arabada oyun oynamaktan, sanal gerçeklik deneyimlerine ve hatta 4K'ya varan çözünürlüklerde film yayınına kadar birçok seçenek sunuyor. Yine de bu seçeneklerinin ücretli olması muhtemel. Örneğin araç sahipleri belli bir süre için film aboneliği alabilir ya da oyunlardan faydalanabilir. 

Otonom araçların günlük hayatımızda yer almaya başlamasıyla, 5G teknolojisi araçlarda en çok öne çıkan özellik olarak konumlanabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.